İlk olarak bir psikiyatriste görün. İllaki ciddi bir akıl sağlığı sorunun olması gerekmiyor. Bazen çok kolay halledilecek bir şey ihmal edilince canından bezdirir.
Ders çalışma disiplinin yokken anında günde 6 saat verimli çalışan birine dönüşemezsin. Spor yapmaya yeni başlasan aynı gün 5 km koşu yapabilecek misin? Senin sağlaman gereken ilk etapta süreklilik. Her gün çalışman lazım ve çalışmak için ayırdığın zamanı başka bir şeyle(keyfi olarak yani) bölmemen lazım. Verimsiz olsa da çalışmaya zaman ayırıp elinden geleni her gün yapmalısın. Disiplin, ders çalışabilmek kazanılan türden bir yetenektir.
Sonra çalışmanın verimini arttırman lazım. Kaygı, stres vs. bir etken ama genelde temel eksikliği ders çalışmayı daha çok engeller. Varsa önce onu hallet. Gerekirse 4 işlemi baştan öğren. İlk öncelikle rakibin geçen haftaki-geçen ayki halin olsun. Ondan daha fazla geliştirmeye çalış kendini.
Beyninin ders çalışmaya alışması biraz sürer. Bu zamana kadar beynine giren verilerin çoğunluğu ders değilse, sen o anlık isteklere çok cevap veriyorsan beynin gene instagram, youtube, video oyunu vs. gibi kolay dopamin yollarını arayacaktır. Bunu herhangi hafif madde bağımlılığı gibi düşün. Odağını bozan konuları görmezden gele gele, cevap vermeye vermeye beynin nelere odaklanması gerekeceğini öğrenecektir.
Ancak gene psikiyatriste görünmen lazım. Hatta garanti olsun diye iki üç farklı psikiyatriste görün.
Bu arada çok da yalnız kalma. Sadece normalde zevk aldığın şeyleri, ödüllendirme amaçlı kullan, daha az zaman ayır. Böylece o aktivitelerden aldığın zevk de artar ayırdığın zaman da azalır. Maalesef yeni nesil sosyal medya ve oyunlar daha çok hipnotizma üzerine yoğunlaşmış durumda. Seni devamlı ekran başında tutarlar ama tatmin olup uzaklaşacağın zevki vermezler. Bu tuzağa düşmemeye çalış. Kısa videolar izleme, 10 saat üstü oyun süresi isteyen oyunlar oynama, muhabbet edecek bol bol konu biriktikçe arkadaşlarınla buluş.