Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Deniz Arslangilay
Üye 12 Temmuz 1 Cevap
2

Psikanalize nereden başlamalıyım?

Başlangıç için Freud’un ilk bu konuda yazdığı kitaplar iyi mı? Sonrasında neler okumam gerekir? Bir kaç kitap önerirseniz sevinirim. Çok üst düzey kitaplara gerek yok, psikoloji bölümünde en azından 1 dönem bu dersi almış (gerçi kaç dönem veriliyor bilmiyorum, orta düzey denebilir) birinin seviyesine nasıl gelirim? Kitaptan başka kaynaklar da olur
238 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burçak Erden
Psikoanaliz konusunda ders gördüm 12 Temmuz

Üniversitelerde kullanılan en temel birincil kaynaklar Freud, Jung, Melanie Klein ve Lacan. Psikanaliz konusundaki tüm kitaplarına göz atabilirsin. İkincil kaynak olarak da bu kişiler hakkında yazılmış, birincil kaynaklardan daha kolay anlaşılır kitaplar bulabilirsin. Çok geniş bi alan olduğu için nereye odaklanmak istediğini bilmiyorum ama faydası olacaksa ben öğrenmeye Lacan ve Mulvey ile başlamıştım. Daha genel iki kitap:

Laplanche & Pontalis - The Language of Psychoanalysis.

Evans - Introductory Dictionary of Lacanian Psychoanalysis.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar kısmına da bir tane ders kitabı formatında yazılmış olanını ekliyorum.[1]

Bunların dışında psikanalizi daha modern durumlara uyarlayan yazılar var. İki örnek bırakıyorum:

Laura Mulvey - Visual and Other Pleasures

Sinema ve psikanalizi birleştiren bir feminist teori metini.

Tüm Reklamları Kapat

Sverre Varvin - Psychoanalysis in Social and Cultural Settings

Sosyal ya da kültürel sebeplerden "yer değiştirmek" zorunda kalan mülteciler ve göçmenler için yapılmış bir vaka analizi.

Not olarak eklemek isterim, Freud'dan ya da Lacan'dan okudukların %100 doğru olmak zorunda değil, birincil kaynak olarak saydıklarımın arasında da uyuşmayan birçok yer var. Öğrenirken kullandığın metine doğrusu bu diye değil de, Freud ne demiş diye bakmakta fayda var. Şu an bu fikirlerin ne kadarı geçerli onu görmek istiyorsan, birincil kaynaklar yerine yakın zamanda yazılmış ve biyolojik temeli olan makalelere bakmanı tavsiye ederim. Ne yazık ki o konuda örnek atamıyorum, benim aldığım dersler sosyal bilimler kısmına ağırlık veriyordu.

Kaynaklar

  1. Anthony W. Bateman. (2021). Introduction To Psychoanalysis. Yayınevi: Routledge.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close