Üniversitelerde kullanılan en temel birincil kaynaklar Freud, Jung, Melanie Klein ve Lacan. Psikanaliz konusundaki tüm kitaplarına göz atabilirsin. İkincil kaynak olarak da bu kişiler hakkında yazılmış, birincil kaynaklardan daha kolay anlaşılır kitaplar bulabilirsin. Çok geniş bi alan olduğu için nereye odaklanmak istediğini bilmiyorum ama faydası olacaksa ben öğrenmeye Lacan ve Mulvey ile başlamıştım. Daha genel iki kitap:
Laplanche & Pontalis - The Language of Psychoanalysis.
Evans - Introductory Dictionary of Lacanian Psychoanalysis.
Kaynaklar kısmına da bir tane ders kitabı formatında yazılmış olanını ekliyorum.[1]
Bunların dışında psikanalizi daha modern durumlara uyarlayan yazılar var. İki örnek bırakıyorum:
Laura Mulvey - Visual and Other Pleasures
Sinema ve psikanalizi birleştiren bir feminist teori metini.
Sverre Varvin - Psychoanalysis in Social and Cultural Settings
Sosyal ya da kültürel sebeplerden "yer değiştirmek" zorunda kalan mülteciler ve göçmenler için yapılmış bir vaka analizi.
Not olarak eklemek isterim, Freud'dan ya da Lacan'dan okudukların %100 doğru olmak zorunda değil, birincil kaynak olarak saydıklarımın arasında da uyuşmayan birçok yer var. Öğrenirken kullandığın metine doğrusu bu diye değil de, Freud ne demiş diye bakmakta fayda var. Şu an bu fikirlerin ne kadarı geçerli onu görmek istiyorsan, birincil kaynaklar yerine yakın zamanda yazılmış ve biyolojik temeli olan makalelere bakmanı tavsiye ederim. Ne yazık ki o konuda örnek atamıyorum, benim aldığım dersler sosyal bilimler kısmına ağırlık veriyordu.
Kaynaklar
- Anthony W. Bateman. (2021). Introduction To Psychoanalysis. Yayınevi: Routledge.