Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esmanur Veziroğlu
Üye 5 Ekim
1

Protona veya herhangi bir atom altı parçacığa enerji yüklemek mümkün mü?

3 Cisim Problemi dizisindeki uzaylıların yaptığı gibi protonlara enerji yüklemek veya kuantum bilgisayarlar yapmak mümkün mü?
436 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilim Sever Okuyucu 5 Ekim

Bir protona enerji yüklemek aslında mümkün. Örneğin parçacık hızlandırıcılarla protonlara hız kazandırarak enerjilerini artırabiliyoruz. Hatta CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda protonları neredeyse ışık hızına kadar hızlandırıp birbirleriyle çarpıştırıyoruz. Neredeyse ışık hızına kadar demek bazı durumlarda yanıltıcı olabilir. Teknik olarak protonları ışık hızına asla tam olarak ulaştıramıyoruz çünkü ışık hızına ulaşmak için sonsuz enerji gerekir. Ancak Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda protonlar ışık hızının %99,9999991'ine kadar hızlandırılabiliyor. Yani ışık hızına çok yakınlar ama yine de tam olarak ona ulaşamıyorlar. Ama bu onların daha hızlı hareket etmeleri anlamına geliyor. Yani protonları tam anlamıyla yeni bir özellik kazandırarak enerji yüklemiyoruz. Sadece hızlarını ve kinetik enerjilerini artırıyoruz. Şimdi 3 Cisim Problemi'ndeki gibi protonları programlayıp onları bir tür bilgisayar gibi kullanmak şu an için bilimkurgudan ibaret. Evet atom altı parçacıkların bazı özelliklerini manipüle edebiliyoruz mesela elektronların spin durumlarını kuantum bilgisayarlar için kullanabiliyoruz ama protonları alıp bir kuantum bilgisayara çevirmek gibi bir şey şimdilik imkansız. Protonlar çok daha kararlı parçacıklar ve onların kuantum özelliklerini işlemek ya da kontrol etmek şu anki teknolojimizin çok ötesinde. Yani kuantum dünyası büyüleyici olsa da 3 Cisim Problemi'ndeki gibi protonlarla bilgisayar yapmak ya da onları enerjiyle donatıp kontrol edebilmek şu an için sadece güzel bir hayal. Ama kim bilir gelecekte bu tip şeyler belki mümkün olabilir. Evrim ağacının youtube kanalında paylaştığı 3 cisim problemi hakkındaki detaylı videoyu kaynaktaki linkte bulabilirsin:)[1][2]

Kaynaklar

  1. YouTube. 3 Cisim Problemi: Evren Neden Bu Kadar Kaotik Ve Düzensiz?. Alındığı Tarih: 5 Ekim 2024. Alındığı Yer: Youtube/Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. CERN. The Large Hadron Collider. (1 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2024. Alındığı Yer: CERN | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 6 Ekim

Bir protona veya herhangi bir alt atomik parçacığa enerji yüklemek mümkün mü?

Evet, alt atomik parçacıklar örneğin protonlar kinetik enerji gibi çeşitli enerji formlarını taşıyabilirler. Protonlar ayrıca pozitif bir elektrik yüküne sahiptir ve parçacık hızlandırıcılarında onlara enerji verilerek çok yüksek hızlara çıkarılabilirler.

Protonlara enerji yüklemek mümkün mü?

Tüm Reklamları Kapat

Evet, protonlar parçacık fiziğinde enerji kazanabilir. Örneğin parçacık hızlandırıcılarında protonlar çok yüksek hızlara çıkarılır ve bu nedenle yüksek enerji taşırlar. Ancak protonlara "enerji yüklemek" genellikle kinetik veya potansiyel enerjiyi değiştirmek anlamına gelir, elektrik yükünü değil.

Üç Cisim Problemi kitabındaki uzaylılar gibi kuantum bilgisayarlar inşa etmek mümkün mü?

Hayır, Üç Cisim Problemi kitabındaki "sophon" konsepti tamamen kurgusaldır. Kitapta protonlar süper bilgisayarlara dönüştürülmüş ve kuantum özelliklerini manipüle edebilen varlıklar olarak tasvir edilir. Gerçek hayatta kuantum bilgisayarlar üzerinde çalışılıyor ancak şu anki teknoloji protonlar veya diğer alt atomik parçacıkların kuantum bilgisayara dönüştürülmesine çok uzaktır. Mevcut kuantum bilgisayarlar alt atomik parçacıklardan çok daha büyük olan kübitler (kuantum bitleri) ile çalışır.

Bir protonun çapı yaklaşık 1 femtometre (fm) yani metre civarındadır. Öte yandan qubitler (kuantum bitleri) kullanılan fiziksel sisteme bağlı olarak çok farklı boyutlarda olabilir. Örneğin en yaygın türlerden biri olan süper iletken qubitler yaklaşık 300 mikrometre () yani metre boyutundadır. Silikon bazlı spin qubitler ise daha küçük olup yaklaşık 100 nanometre (nm) yani metre boyutundadır.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi karşılaştırmayı yapalım:

  • Proton çapı: metre
  • Süper iletken qubit boyutu: metre
  • Silikon qubit boyutu: metre

Bu durumda süper iletken qubit, protondan 300 milyar kat () daha büyüktür, silikon qubit ise protondan 100 milyon kat () daha büyüktür.

Bu farkı somutlaştırmak için bir protonu bir golf topu (yaklaşık 4.3 cm çapında) boyutuna getirirsek, bir süper iletken qubit neredeyse 12,900 kilometre () çapında olurdu — bu da dünyanın çapına yakın bir mesafedir, hatta 150 km falan fazlası vardır. Öte yandan silikon qubit bu ölçekle yaklaşık 43 metre () genişliğinde olurdu.

Fatma Hanım uygun cevabı vermiş zaten de ek olsun istedim visualize edebilmek adına.

Kaynaklar

  1. C. Sutton. Subatomic Particle | Definition, Examples, & Classes | Britannica. Alındığı Tarih: 6 Ekim 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Helmenstine. Subatomic Particles. (6 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 6 Ekim 2024. Alındığı Yer: Science Notes and Projects | Arşiv Bağlantısı
  3. S. Kulkarni. (2024). The Science Of 3 Body Problem: What’s Fact And What’s Fiction?. Springer Science and Business Media LLC. doi: 10.1038/d41586-024-01272-5. | Arşiv Bağlantısı
  4. R. Berkowitz. (2024). A Better Way To Charge A Quantum Battery. Physics. | Arşiv Bağlantısı
  5. Energy. Quantum Computing: Learning To Speak A Whole New Technology. Alındığı Tarih: 6 Ekim 2024. Alındığı Yer: Energy | Arşiv Bağlantısı
  6. Quanta Magazine. Physicists Finally Find A Problem Only Quantum Computers Can Do | Quanta Magazine. (12 Mart 2024). Alındığı Tarih: 6 Ekim 2024. Alındığı Yer: Quanta Magazine | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close