Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yasin Serhat Bulut
Üye
4

Postmodernizm nedir ne değildir?

Postmodernizm nedir ve neyi savunur? Edebiyat, mimari gibi alanlara etkisi nedir?
832 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
İşletme Lisans Mezunu& okur bir birey.

Postmodernizm, modern sonrası ve ötesini ifaden bir kavram, düşünce olarak kullanılmaktadır. Bir başka ifadeyle, "Postmodernizm ise basit anlamda modernizmden sonra, modernizmden devam eden veya daha derin olarak modernizmden kaynaklanan sorunların aşılmaya çalışılması anlamına gelmektedir. 20. yüzyılın ikinci yarısında etkili olmaya başlayan postmodernizm; mimari, resim, felsefe, edebiyat gibi alanlarda modernizenin sorgulandığı bir akımdır."[1] İlk olarak 1979 yılında Jean François Lyotard'ın "Postmodern Durum" kitabıyla tartışma başlanmıştır.

Bakış açışı olarak farklı konularda da öne çıkan isimleri olmuştur. "Sanat; Rauschenberg, Baselitz, Schnabel, Kieper, Warhol. Mimari; Senchs ve Ventur. Tiyatro; Artoud. Edebiyat; Barthes, Barthalime ve Pynchon. Sinema; Lynch (mavi kadife). Fotoğraf; Sherman. Felsefede; Derrida, Lyotard ve Baudrillard'tır" .[2]

Felsefe açışından ise, Descartes ile başlayan ve Hegel ile doğruluğuna kavuşmuştur. İlk olarak da açık ve sert şekilde eleştiren ilk filozof Friedrich Nietzsche olmuştur. "Postmodernizmin düşünce tarihi Friedrich Nietzsche ile başlatılır. Önemli postmodern düşünürlerin dayanakları Nietzsche ve Heidegger'dir." [3] Bundan hareketle en genel anlamda evrensel, tümel, nesnel ve rasyonel bilginin varlığına yönelik derin bir kuşkunun ortaya çıkmasının ürünü olarak çıkmıştır. Bu yönleriyle postmodernizm ile geleneksel yöntemsel üzerinde "özne" modeli anlayış yerine "öteki" temeline dayalı bir insan modeli yaratmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak, modern felsefe yapısı; romantizm, sembolizm akımları, amaç, tasarlamak, belirlilik ve deneyüstülük gibi kavramlar üzerinde durmuştur. Postmodern felsefe ise; patafizik, dadaizm akımları, belâgat, kinaye, belirsizlik ve her yerde bulunma gibi kavramlar üzerinde durmuştur. Konu ile alakalı bildiğim kadarıyla ifade etmeye çalıştım.

Kaynaklar

  1. Arquitecto. Postmodernizm Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?. (15 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2022. Alındığı Yer: DeCombo | Arşiv Bağlantısı
  2. Madan Sarup, Çev.: Abdülbaki Güçlü, et al. (2017). Post-Yapısalcılık Ve Postmodernizm Eleştirel Bir Giriş. ISBN: 9786058461413. Yayınevi: Pharmakon Kitap. sf: 155.
  3. Ahmet Özkaya. Postmodern Felsefe: Postmodernizm Nedir?. (1 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close