Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeki Başkurt
Üye 5 gün önce 3 Cevap
6

Ödüllü Soru Popüler bilim kitapları en optimum nasıl okunmalıdır? Bilimde temel bilgilere sahip olmayan birisi nasıl bir okuma yapabilir?

Geçen sene John Gribbin'in "Bilim Tarihi" kitabını aldım. Bu kitap Rönesans'tan günümüze dek bilimde ki gelişmeleri tarihsel olarak işliyor. Bu kitap Bilim Tarihine adını yazdırmış ünlü isimlerin biyografilerini ve yaptığı işleri anlatmaktadır. Ancak kitabı okumakta bilimsel gelişmeleri anlamakta epey zorlandım. Hatta birçoğunu belki de anlayamadığımdan okumayı bırakmıştım. Bu tip kitapları okumak için içinde yazılan kavramlara veya teori , kuramlara önceden bir temel mi atmak gerekiyor ? Ya da sadece fikir edinmek için mi okunmalıdır? Teşekkür ederim.
249 görüntülenme
Cevap Ver 15K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 5 gün önce

Deneyimdir…

Popüler veya değil bilim kitapları, konusu ile ilgili asgari bir temel istiyor. Bunun yanı sıra öğrenmeye ve öğrendiğini yaşama uygulamaya dönük hem bir merak hem de bir heyecan istiyor.

Bunların tamam olduğunu düşünelim: Sürekli gelişen ve değişen bilimi sürekli takip edebilmek, öncesi ve sonrası arasındaki değişimi fark edebilmek de gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlara ek olarak da, mutlaka ve mutlaka kitabın alanı ile ilgili, geniş, açıklayıcı ve özenle yazılmış sözlükler bulundurmak ve sürekli kısa kısa notlar almak, sanki öğrenmek için değil de başkalarına anlatıp öğretmek içinmiş gibi kısa kısa notlar almak epeyce yol aldırıyor. Bende yarıyor fakat herkes için garanti edemem. Mutlaka daha özgün ve pratik öneri ve deneyimler vardır. Buradan paylaşılırsa mutlaka yararlanırım. Sevgiyle…

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Refikcan Filiz
bence... 38 dakika önce

En baştan başlayarak sonuna kadar dikkatli bir şekilde okumakta bir yol olsa da ben bu yolu desteklemiyorum. Bilim kitaplarının başlıkları detaylıca incelendikten sonra merak edilen ve öğrenilmek istenilen konunun başlığı bol bol not alınarak ve kurgulayarak okunmalıdır. Akılda kalıcılık, zor bilim terimlerini anlamak bu sayede daha kolay olur. Ve bir konuya olan ilgini sürekli olarak aktif tutmuş olursun. Baştan okuduğun zamanlarda ilgini çekmeyen bir başlığı okumak bazen insana zulüm gibi gelir. Özetle, merak ve öğrenme isteğine bağlı olarak başlık başlık okunmalıdır.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ayb Balyimez
Ayb Balyimez
73K UP
... 1 gün önce

Sadeleştirilmiş ve temel düzeyde başlayın.

Bilimsel bilginin temeli hakkında çok az bilginiz varsa, basitleştirilmiş popüler bilim kitaplarıyla başlamak iyi bir fikir olabilir. Örneğin, Stephen Hawking’in "Zamanın Kısa Tarihi" gibi kitaplar, karmaşık bilimsel teorileri sadeleştirerek anlatır, ancak hala konuları anlamak için biraz düşünmeye ihtiyacınız olabilir.

İlk başta zorlayıcı bir kitap gibi görünebilir, ancak ilerledikçe daha fazla anlayış kazandığınızda kitaplar daha ilgi çekici hale gelir. Kitapları okumaya başlamadan önce, bilmediğiniz bazı temel kavramlar ve terimler olabilir. Bu nedenle, anlamadığınız bir terimle karşılaştığınızda, o terimi kısa bir şekilde araştırmak faydalı olabilir. Bilimsel terimleri öğrenmek, metnin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Şu sözüde unutmayın: "Bir kitap okumanın en iyi yolu, o kitabı yazmaktır." Yani, belki de kitapların gün sonunda özetlerini çıkartabilir, bu sayede daha çok odaklanabilirsiniz.

Eğerki mecbur değilseniz ve sadece bilgilenmek, birşeyler öğrenmek veya sadece boş zamanınızı değerlendirmek için okuyacaksanız, en ilgi duyduğunuz alandan başlamanızı öneririm. Bu sayede bu kitaplara ilginiz daha ilk başlarda artar. Sonrasında ise zorlansanız bile ilgi duyduğunuz için okumaya devam edersiniz.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close