Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
0

Popüler bilim asıl bilime engel olur mu?

218 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Disiplinler, evreni açıklamada birden bütünsel bir bakış açısına ulaşacak kadar gelişemediğimiz için, önce birimlere ayırarak uzmanlaşmayı merkeze koyarak kurguladığımız bir anlama biçimi. Özellikle birey olarak uzmanlaşabileceğimiz konu sayısı genel anlamda sınırlı olacağı için, disiplinler üzerinden belli konularda uzmanlaşarak bilgileri birleşitiriyoruz.

İşte tam da burada, bireyin uzmanlaşmadığı konuya ait bilgilere, uzmanlaşan kişi kadar derinlemesine ulaşması, anlaması mümkün olmamakta. Aynı eğitim - deneyim sürecinden geçmeden her bireyin bilgiye ulaşması için, bilginin asıl kaynağı ile diğer insanlar arasında bir köprüye-aracıya-kolay anlaşılır biçimde bir anlatıcıya ihtiyaç vardır. Bilim için bu aracı, popüler bilim oluşturmakta. Bilim gibi önemli bir konunun insanlar tarafından anlaşılması inanılmaz önemli bir konu olduğu için bilim okur yazarlığı çok önemli bir görev. Bilimsel argüman zenginliği, bireyin yaşam standardını artırdığı gibi, yaşam biçiminin yaptıklarının nedenlerini bilmek, yaşamla kurduğu etkileşimi iyileştirir en basit haliyle.

Asıl bilim - bilimsel literatür, genellikle uzman kişiler tarafından takip edildiği için, bu takibi yapamayan kişilere teknik terminolojisiz, yalın, anlaşılır biçimde aktarmak gereklidir. Bu durum sanki literatürü sulandırmak, içini boşaltmak gibi gelmemeli, çünkü literatür bilgisini olduğu haliyle kişiye aktarmanız mümkün olmadığını düşünerek, onun anlaması gereken kısmı sunmak, kişinin gerçek bilime merakını da tetikleyebilir. Gerçek bilimsel kaynaklar, bilimin aslı, böyle aktarımla ilgili nedenlerden dolayı zarar görmez. Aksine talep oluşur. Bir kişi yüzeysel olarak öğrendiği popüler bilime ait bir konuyu derinlemesine anlamak isteyecektir merakını uyandırdığında. (Genellikle böyle oluyor)

Tüm Reklamları Kapat

Sadece bilim değil, özellikle sanatın bilinirliğinin artırılması için de bir aracılık, anlatıcılık, sanat okuryazarlığı gerekli aslında. Sanat tarihi, insan algısının gelişim sürecini izlemek anlamak özellikle bilimle ilgilenen kişileri besleyecektir. Bir kişinin ekspresyonizmin sanatçının duyguyla olan bağını basit anlamda öğrenmesi, gerçek anlamda bir sanat döneminin dinamiklerini bilmiyor olması sanatı olumsuz etkilemez. Aynı şekilde bilimsel anlamda sürüngen beyin - limbik sistemden gelen dürtüden haberi olan bir kişinin tıbbi anlamda bu süreci bilmiyor olması, bir sorun değildir. Sadece bir konuda uzmanlaşmak zorunda olduğunu daha iyi anlar. Detaylı tıbbi bilgiyi dilerse öğrenebilir, bilmiyor olması gerçek tıbbi bilgi için sorun teşkil etmez.

Kaynaklar

  1. Ralph Cordova Gregory J. Kelly. Science Literacy And Academic Identity Formulation. (1 Mart 2021). Alındığı Tarih: 1 Mart 2021. Alındığı Yer: onlinelibrary.wiley.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close