Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hilal Şen
Hilal Şen
22K UP
Üye 19 Ekim 2020 1 Cevap
0

Plazmidlerin antibiyotik olarak verilip hücrelerin bu genetik özelliği özümsemesi nasıl sağlanıyor?

Yani her bir antibiyotik alındığında belirli bir miktarda hücreye bu plazmid dağıtılıyor ve bu hücrelerin o hastalığa karşı direnci mi değişiyor.Her antibiyotikte biraz daha hücre değişiyor şeklinde midir? Çok cahilim ama çok merak ettim.
283 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 20 Ekim 2020

Burda iki ayrı durum sözkonusu:

1) antibiyotik üretmek için plazmidlerin antibiyotik üreten bakterilere verilerek kullanılması

2) antimikrobiyel direnç geni taşıyan plazmidlerin hastalık oluşturan bakterilerde bulunması hali

Tüm Reklamları Kapat

Ilk basamakta antibiyotik üretimi: antibiyotik dediğimiz aslında bazı bakterilerin doğal olarak ürettiği enzimler ve bu enzimler patojen yani hastalık yapıcı bakterileri öldürebiliyor. Bu enzimleri hazırlamak için bunu üreten doğal bakteriler laboratuarda çoğaltılıp enzimleri toplanıyor ve ilaç formuna getiriliyor. Ama bu konvansiyonel yöntemde verimlilik ve standart sorunu var. Yani büyük hacimde üretmek istediğinizde ilk bakterinin mutasyona uğrayıp değişmesine hizmet etmiş oluyorsunuz ve elinizde standart (hepsi birbirinin aynı) ürün olmuyor. Bunu engelleme yöntemlerinden birisi plazmid uygulaması. Plazmidlere istenen enzimi kodlayan geni ekleyip ana bakterinin içine yerleştirerek tek bir bakteriden çok daha fazla enzim üretmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu enzimler toplanıp ilaç formuna getiriliyor. Sonuçta antibiyotik olarak aldığınız ürün bu kimyasal yapıdaki enzimler. Hatta sentetik olarak da üretilebiliyorlar.

2.si yani direnç ise patojen bakterinin bu enzimlere karşı geliştirdiği bir cevap. Burada ya patojen bakteri kendisi antibiyotiğe dirençli bir genetik dizilime sahip -o şekilde seçilmiş- ya da plazmidlerin yatay gen aktarımı özelliği sayesinde antimikrobiyel direnç geni taşıyan bir plazmid bu patojen bakteriye eklenmiş. Çünkü plazmidler doğada bu şekilde hayatta kalıyor. Makalede de anlatıldığı gibi bakteriden bakteriye piluslar aracılığıyla geçebiliyor ve antibiyotik direnç geni taşıdığı için de konağı olan bakterinin faydasına oluyor ve elenmiyor. bu plazmidler yukarda bahsedilen, laboratuarda antibiyotik üretmek için kullandığımız plazmidler değil, yani antibiyotikten gelmiyor.

Her antibiyotik aldığınızda vücudunuzdaki bakterileri büyük oranda öldürüyorsunuz (patojen olanlar ve bağırsak mikrofloranızdaki iyi bakteriler de dahil). Tavsiye edildiği gibi antibiyotiğinizi iyi kullanmazsanız antibiyotiklerin öldüremediği bakterilerin seçilip çoğalmasına olanak sağlıyorsunuz. Ayrıca antibiyotik rezidü (kalıntısı) olan hayvansal gıdalar tüketildiğinde ya da antibiyotik dirençli plazmidler taşıyan hayvansal ürünler ile temas da sizin bağarsak mikrofloranızdaki bakterilere (geçici bir süre de olsa) bu plazmidlerin geçmesine ve antibiyotik dirençli patojen bakterilerin yaygınlaşmasına ortam hazırlıyor olabilir.

Bu yüzden insanlarda ve hayvan yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımı dikkat edilmesi gereken bir konu.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close