Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
6

Pi bilindiği gibi sonsuz devirli bir sayıysa uzunluk nasıl hessplanır?

Çemberin çevresi 2pi.r ya da alanı pi.r^2 ise ve pi sonsuz devirli sayı ise nasıl olur da uzunluk sonsuz devirli olabilir? En basitinden yarıçapı 3cm olan bir çemberin çevresi 18.849.... Cm olur. Uzunluk nasıl böyle bir değer alabilir ve iple ölçsek aynısı çıkar mı?
813 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

1 ve 2 nin arasında da veya herhangi iki sayı arasında da sonsuz sayı vardır. Bu şu demek aslında 1 sayısından ikiye geçiş imkansız demektir. Hiç bir zaman ikiye erişemezsiniz. Ancak erişiyoruz. Çünkü bir ve iki arasındaki sayıların sonsuzluğunu imhal ediyoruz. Bu kullandığımız matematiğin sorunlu ve yanlış olduğunu gösterir. İki sayı arasında sonsuz sayı kabulü evrene de uymaz.

Pi sayısı için de aynı durum geçerli. Pi sayısının sonsuzluğu nedeniyle bir çemberin yazdığınız formüle göre çevresi de sonsuz bir sayı olur. Bu ise yine doğru değildir çünkü çemberin çevresi belli bir sonlu sayıdır. Aksi halde çemberi çizmeye başlarsanız başladığınız noktaya sonsuzluk nedeniyle hiç erişemezsiniz ama sonuçta yine erişiyoruz ve o çember çiziliyor. Kullandığımız matematikteki iki sayı arasında sonsuz sayı olduğu kabulü ve düşüncesi evrene uymaz ve evren bakımından bu nedenle yanlıştır.

İki sayı arasında sonsuzluğun olduğu kabulü temelde zaten elalı zenonun ifade ettiği mateamtik ve mantık paradokslarının ortaya çıkmasına da neden olan seydir ve evren bakımından bu kabul yanlıştır.

Tüm Reklamları Kapat

223 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Kurt
Barış Kurt
66K UP
Akademisyen ama daha çok bilim meraklısı

Teori ve pratik farklılığı vardır: Hesaplanan uzunluğunun kesinliği ve duyarlılığı azalarak hesaplanır. Yani uzunluğu hesaplarken pi sayısının sonsuz basamağını da kullanırsanız sonsuz duyarlıkta hesaplamış olursunuz ancak sadece 3.14 olarak alırsanız hesapladığınız uzunluğun duyarlığı da virgülden sonra bir kaç rakam olacak şekilde kalır. Duyarlılığın azalması hesaplamada hataya sebep olabilir ancak gerçek dünya matematikten farklı olarak kesiklidir ("kuant"lıdır) bu nedenle planck uzunluğunun altında evreni dahi bölemezsiniz , bu evrenin çözünürlüğüdür diyebilriz (TV'lerin 4K çözünürlükte olması gibi evren de "planck çözünürlüğünde"dir sonsuz noktadan oluşmaz) bu nedenle pi sayısının teorideki duyarlılığı sonsuz olsa bile gerçek hayatta planck uzunluğunundan daha hassas ölçümlere yer yoktur.[1]

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Set Of Units Of Measurement Defined Exclusively In Terms Of Universal Physical Constants Proposed By Physicist Max Planck. (12 Kasım 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close