Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Petrol bitince hayatımızda ne gibi değişiklikler olacak mesela şu anki arabalar işlevsiz mı kalacak?

564 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Cevap
Mehmet Göksu
Mehmet Göksu
25K UP
Otodidakt

Dünyadaki petrol rezervlerinin tükenmesi halinde, bunun ulaşım, tarım ve küresel ekonomi de dahil olmak üzere günlük hayatımız üzerinde önemli bir etkisi olacaktır. Ulaşım açısından bakıldığında, şu anda kullanımda olan otomobillerin büyük çoğunluğu benzin veya dizel yakıtla çalışan içten yanmalı motorlarla çalışıyor. Sonuç olarak, benzin biterse bu arabalar kullanılmaz hale gelecek ve yeni ulaşım biçimlerinin geliştirilmesi gerekecektir.

Benzin kıtlığı sorununa potansiyel bir çözüm, benzin yerine elektrikle çalışan elektrikli araçların benimsenmesidir. EV'ler halihazırda daha yaygın hale gelmektedir ve teknoloji gelişmeye devam ettikçe gelecekte daha da yaygın hale gelebilirler. Ancak elektrikli araçlara geçiş bir gecede gerçekleşmeyecek ve bunları desteklemek için gerekli altyapının inşa edilmesi zaman alacaktır. Ayrıca bu araçlar için gereken elektriğin üretiminin çok çok büyük bölümü yine petrol ürünlerinden elde ediliyor. Bu sebeple, elektrikli araçlara geçmek aslında petrol ihtiyacımızı azaltmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ulaşıma ek olarak, petrolün yok olması, traktörlerin çalıştırılmasından gübre üretimine kadar her şey için büyük ölçüde fosil yakıtlara dayanan tarım üzerinde de önemli bir etkiye sahip olabilir. Petrol olmadan gıda üretimi daha zor ve pahalı hale gelebilir, bu da potansiyel olarak gıda kıtlığına ve daha yüksek fiyatlara yol açabilir.

Petrol sadece ulaşım için değil, aynı zamanda enerji üretimi için de kullanılmaktadır. Birçok enerji santrali elektrik üretmek için fosil yakıtlara dayanmaktadır. Petrol tükenirse, evlerimize ve işyerlerimize güç sağlamak için alternatif enerji kaynakları bulmamız gerekecektir. Bu alternatifleri bulmak zor çünkü günümüzdeki yenilenebilir enerji teknolojileri her ne kadar hane halkına yeterli seviyede olsa da, özellikle ağır sanayi sektörünü besleyemeyecek durumda. Bunun tek çözümü ise nükleer santraller inşa etmek. 1-2 santral değil, yüzlerce inşa etmemiz gerekecek.

Tüm Reklamları Kapat

Küresel ekonomi büyük ölçüde petrol üretimi ve tüketimine bağlıdır. Petrolün tükenmesi halinde, bu durum önemli ekonomik aksaklıklara ve iş yapma şeklimizde değişikliklere yol açabilir.

Benzin gibi fosil yakıtların yakılması iklim değişikliğine önemli bir katkıda bulunmaktadır. Petrolün tükenmesi durumunda, daha sürdürülebilir enerji biçimlerine geçiş yapmak ve çevre üzerindeki etkimizi azaltmak için büyük bir fırsat olacaktır.

Petrol sadece yakıt olarak kullanılmaz, aynı zamanda plastikler, gübreler, kimyasallar ve diğer pek çok ürünün üretimi için de önemli bir hammaddedir. Eğer dünyadaki petrol rezervleri tükenecek olursa, bu ürünlerin üretimi ve kullanımı üzerinde önemli bir etkisi olacaktır.

Özellikle plastikler hammadde olarak büyük ölçüde petrole bağımlıdır. Petrolün tükenmesi halinde plastik üretmek daha zor ve pahalı hale gelecektir. Petrolün tükenmesi halinde, malların üretimi için daha sürdürülebilir ve yenilenebilir hammadde kaynaklarına doğru bir kayma olması muhtemeldir.

Şöyle bir etrafınıza bakıp aslında ne kadar çok plastik malzeme kullandığımızı fark etmeye çalışın. Buna boyaların neredeyse tamamı da dahil. Petrol tükendiğinde şu anki medeniyetimizi sürdürmemiz mümkün olmayacak. Bunun hiçbir yolu yok. Arabaların işlevsiz kalması sorunlarımızın en küçüğü olacak. O arabaların kapı kulpunu bile üretemez duruma geleceğiz. Bildiğimiz anlamda tarım yapılamayacak. Plastikler de üretilemeyeceği için hayatımızda bulunan çoğu cihaz, hatta yenilenebilir enerji kaynaklarında kullandığımız güneş panelleri ve rüzgar gülleri bile üretilemez duruma gelecek. Mısır ve şekerkamışından biyoplastik üretilebiliyor ancak günümüzdekinin yüzlerce katı mısır ve şekerkamışı üretmek için gereken gübreyi bile üretemeyeceğimiz için bu da geçerli bir çözüm sunmuyor.

Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz. En iyi ihtimalle, 1850'ler öncesi bir dönemde gibi yaşamak zorunda kalacağız.

Tüm bunların yanında, hava kirliliği sorunu ortadan kalkacak.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Galaktik Maymun
Lise öğrencisi

Güzel bir soru.

Güzel birde cevabı var.

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle Petrol bittiğinde hayatınızda en ufak bi değişiklik olmayacak. Tabii daha temiz bir hava, daha temiz bir çevre ve daha az kirliliği saymazsak.

Ancak bunun dışında endişelenmenize hiç mi hiç gerek yok. Keyfinize bakın. Rahatlayın.

Tüm Reklamları Kapat

Peki ama petrol bittiğinde arabanızda ne kullanacaksınız?

Seçim sizin...

Yepyeni ve elektrikli bir araba mı almak istersiniz?

Hatta biraz daha bütçe arayıp hidrojen motorlu bir tanesini mi tercih edersiniz?

Eskisi iyi mi yoksa? Sorun yok!

Biyokütleden elde edilen biyoyakıtlar sayesinde hem daha temiz hemde Petrol den çok daha verimli yakıtların keyfini sürün.

Üstelik bu yakıtların petrolden tek farkları daha verimli ve temiz olmaları. Arabanızda köklü değişikliklere gerek yok.

Tüm bunlar şimdiden var aslında. Çünkü petrol zaten tükeniyor. Yavaş yavaş hayatımıza giriyorlar. Tesla ve TOGG güzel bir örnektir.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii tüm bunlar hiç gerçekleşmeyedebilir.

Enerji şirketleri ve Elon Musk gibi heyecanlı girişimciler, azimli ve iradeli bilim adamları, yeni teknolojilere milyarlarca dolar harcayan yatırımcı bankalar, üniversitesiler ve devletler olmasaydı hepimizi çok büyük sorunlar bekliyo olacaktı. Ama artık herhangi bir sorunla karşılaştığımızda buna kaderimiz buymuş, Allah böyle nasip etmiş, şansımız böyleymiş, napalım artık elden ne gelir? Demiyoruz. Kolları sıvayıp çareyi bilim ve teknoloji de arıyoruz. Şansımız o ya hiçte yanılmıyoruz ;)

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Arda Çelen
Lise Ögrencisi.

Arap baharı son bulacak.Şu anda ülkemizi de etkilemekte olan iç savaşın ortaya çıkmasındaki en büyük etkenlerden biri petroldür.Hayatımızda büyük değişiklik olacağını sanmıyorum.Sonuçta günümüzde petrol rezervlerinin bulunmasına rağmen elektrikli araca olan talep bir hayli arttı.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close