Dünyadaki petrol rezervlerinin tükenmesi halinde, bunun ulaşım, tarım ve küresel ekonomi de dahil olmak üzere günlük hayatımız üzerinde önemli bir etkisi olacaktır. Ulaşım açısından bakıldığında, şu anda kullanımda olan otomobillerin büyük çoğunluğu benzin veya dizel yakıtla çalışan içten yanmalı motorlarla çalışıyor. Sonuç olarak, benzin biterse bu arabalar kullanılmaz hale gelecek ve yeni ulaşım biçimlerinin geliştirilmesi gerekecektir.
Benzin kıtlığı sorununa potansiyel bir çözüm, benzin yerine elektrikle çalışan elektrikli araçların benimsenmesidir. EV'ler halihazırda daha yaygın hale gelmektedir ve teknoloji gelişmeye devam ettikçe gelecekte daha da yaygın hale gelebilirler. Ancak elektrikli araçlara geçiş bir gecede gerçekleşmeyecek ve bunları desteklemek için gerekli altyapının inşa edilmesi zaman alacaktır. Ayrıca bu araçlar için gereken elektriğin üretiminin çok çok büyük bölümü yine petrol ürünlerinden elde ediliyor. Bu sebeple, elektrikli araçlara geçmek aslında petrol ihtiyacımızı azaltmıyor.
Ulaşıma ek olarak, petrolün yok olması, traktörlerin çalıştırılmasından gübre üretimine kadar her şey için büyük ölçüde fosil yakıtlara dayanan tarım üzerinde de önemli bir etkiye sahip olabilir. Petrol olmadan gıda üretimi daha zor ve pahalı hale gelebilir, bu da potansiyel olarak gıda kıtlığına ve daha yüksek fiyatlara yol açabilir.
Petrol sadece ulaşım için değil, aynı zamanda enerji üretimi için de kullanılmaktadır. Birçok enerji santrali elektrik üretmek için fosil yakıtlara dayanmaktadır. Petrol tükenirse, evlerimize ve işyerlerimize güç sağlamak için alternatif enerji kaynakları bulmamız gerekecektir. Bu alternatifleri bulmak zor çünkü günümüzdeki yenilenebilir enerji teknolojileri her ne kadar hane halkına yeterli seviyede olsa da, özellikle ağır sanayi sektörünü besleyemeyecek durumda. Bunun tek çözümü ise nükleer santraller inşa etmek. 1-2 santral değil, yüzlerce inşa etmemiz gerekecek.
Küresel ekonomi büyük ölçüde petrol üretimi ve tüketimine bağlıdır. Petrolün tükenmesi halinde, bu durum önemli ekonomik aksaklıklara ve iş yapma şeklimizde değişikliklere yol açabilir.
Benzin gibi fosil yakıtların yakılması iklim değişikliğine önemli bir katkıda bulunmaktadır. Petrolün tükenmesi durumunda, daha sürdürülebilir enerji biçimlerine geçiş yapmak ve çevre üzerindeki etkimizi azaltmak için büyük bir fırsat olacaktır.
Petrol sadece yakıt olarak kullanılmaz, aynı zamanda plastikler, gübreler, kimyasallar ve diğer pek çok ürünün üretimi için de önemli bir hammaddedir. Eğer dünyadaki petrol rezervleri tükenecek olursa, bu ürünlerin üretimi ve kullanımı üzerinde önemli bir etkisi olacaktır.
Özellikle plastikler hammadde olarak büyük ölçüde petrole bağımlıdır. Petrolün tükenmesi halinde plastik üretmek daha zor ve pahalı hale gelecektir. Petrolün tükenmesi halinde, malların üretimi için daha sürdürülebilir ve yenilenebilir hammadde kaynaklarına doğru bir kayma olması muhtemeldir.
Şöyle bir etrafınıza bakıp aslında ne kadar çok plastik malzeme kullandığımızı fark etmeye çalışın. Buna boyaların neredeyse tamamı da dahil. Petrol tükendiğinde şu anki medeniyetimizi sürdürmemiz mümkün olmayacak. Bunun hiçbir yolu yok. Arabaların işlevsiz kalması sorunlarımızın en küçüğü olacak. O arabaların kapı kulpunu bile üretemez duruma geleceğiz. Bildiğimiz anlamda tarım yapılamayacak. Plastikler de üretilemeyeceği için hayatımızda bulunan çoğu cihaz, hatta yenilenebilir enerji kaynaklarında kullandığımız güneş panelleri ve rüzgar gülleri bile üretilemez duruma gelecek. Mısır ve şekerkamışından biyoplastik üretilebiliyor ancak günümüzdekinin yüzlerce katı mısır ve şekerkamışı üretmek için gereken gübreyi bile üretemeyeceğimiz için bu da geçerli bir çözüm sunmuyor.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz. En iyi ihtimalle, 1850'ler öncesi bir dönemde gibi yaşamak zorunda kalacağız.
Tüm bunların yanında, hava kirliliği sorunu ortadan kalkacak.