Büyük patlamadan sonra temel parçacıklar ortaya çıktı bunlar birleşerek ilk proton, nötron gibi daha büyük parçacıkları ve sonunda hidrojen (ve az da olsa helyum) oluştu. Evrenin şu anda hala çok büyü bir kısmı, yaklaşık olarak, % 73 hidrojen, %25 helyum ve kalan %2 diğer elemenlerden oluşuyor. Büyük patlamadan sonra oluşmuş olan hidrojenin hala çok büyük bir kısmı kullanılmamış durumda.

En başka oluşan hidrojen ve helyum kütle çekim etkisi ile birleşerek yıldızları oluşturdu, bildiğimiz diğer tüm elementler yıldız kalıntılarıdır. Güneş gibi orta büyüklükteki yıldızlar en ağır element olarak oksijen'e kadar üretirler. Oksijenden daha ağır elementler güneşten daha büyük yıldızlarda oluşurlar. Yıldızlar yakıtları (hidrojen) tükenince kütlelerine göre beyaz cüce, nötron yıldızı ve kara delik olurlar. Demir gibi ağır metaller süpernova patlamaları ile evrene yayılır.
Periyodik tablodaki en ağır bazı elementlerin bazılarının tam olarak nasıl oluştuğu kesinlik kazanmış değil. Gelecekte onlarında anlaşılacağını tahmin ediyoruz.
Kaynaktaki yazıda daha detay bulabilirsin.[1]
Kaynaklar
- Science Learning Hub. How Elements Are Formed. Alındığı Yer: Science Learning Hub | Arşiv Bağlantısı