Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Alp Mert Alıcı
Üye 31 Ağustos 1 Cevap
3

Pauli’nn dışarlama ilkesi gereğince hiçbir şey birbirine değmiyorsa, sürtünme kuvveti nasıl oluşuyor?

Ben ve arkadaşımın fikrine göre iki cismin ucundaki elektronlar bir nevi birbirine temas etmeden kanca görevi görüyor. Günlerdir bu konuyu tartışıyoruz.
347 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
339K UP
Düşünür 1 Eylül

Çok güzel bir soru ve sayenizde ben de merak edip araştırdım ve yeni şeyler öğrendim.

Pauli ilkesi sürtünme kuvveti ile çelişmemektedir önce bunu anlayalım. Hatta ve hatta açıklamak için bile kullanılabilir. Pauli ilkesine göre atomların çekirdek ve elektronlar bir baskı oluşturduğu için inanılmaz küçük bir mesafe dahi olsa birbirleriyle asla değmezler diyor. 2 cisim sürtündüğü zaman da birbiriyle asla değmez. Ama bir baskı ve ısı çıkar. Çünkü cisimler üzerinde her zaman atomal düzeyde bir pürüz bulunur. Bu pürüz çukur ve tümseklerden dolayı birbirleri üzerindeki kuvvete engel olur. Engel oluşturmasına biz sürtünme kuvveti diyoruz. Birbirlerinin etki alanlarına giren pürüzler, kuvveti engeller.

Burada ikinci bir soru akla geliyor: peki ya tamamen atomal düzeyde pürüzsüz 2 cisim birbirine sürterek sürtünme kuvvetini sıfırlayabilir miyiz? Teorik olarak atomal düzeyde pürüzsüzlük imkansız olmasını es geçiyorum, gene sıfırlanmaz. Çünkü bu sefer de yüzeyler birbirine çok yaklaştığında, atomların elektron bulutları birbiriyle yüzeyler arası kimyasal bağlar oluştururlar. Bu kimyasal bağları kırmak için ekstra kuvvet harcamak gerekir. İşte tamamen pürüzsüz dahi olsa sürekli küçük küçük bağların oluşup kırılması sürtünme kuvveti yaratır. Dahası bu kimyasal bağlar kırılınca dışarı ısı verir. İşte sürtünme kuvvetinin ısısı da buradan çıkar. Ne kadar pürüzlü olursa o kadar madde aşınır, sürtünme ve ısı artar. Pauli ilkesi ile çelişmeyen, hatta ve hatta birbirlerini tamamlayan olaylar bunlar. Sürtünen yüzeyler arası yağ dökmek(yüzeylerin biribiriyle etkileşimini kısıtlamak), yüzeyleri pürüzsüzleştirmek gibi önlemler sürütünmeyi azaltır. Sürtünme azalınca hem ısı miktarı azalır hem aşınma azalır.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close