Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mine Madran
Mine Madran
23K UP
Üye
2

Paraya değerini veren nedir?

326 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Para aslında var olmayan bir üründür diyebiliriz. Örneğin 5 litre suyun karşılığında 20 birim para veriyorsunuz. Daha doğrusu 20 birim para ürünü ile 5 litre suyu takaslıyorsunuz gibi düşünebilirsiniz.

Tabii ki doğada bile çok rahat bir şekilde görebileceğimiz üzere herhangi bir şeyin değeri onun enderliği ona karşı oluşan talebin doğrultusunda belirlenir. Örneğin dünya gezegeninde elmas, oduna göre çok çok daha değerlidir. Ancak bu dünya gezegenindeki "insan" denen canlıların talebi doğrultusunda böyle. Gerçekte evrende elmas ve diğer değerli tüm materyaller, odundan çok daha fazla bulunmakta. Teknik olarak odun bugün değerli diyebileceğimiz materyallerden çok daha fazla değerli olmaktadır.

Ancak konuıyu dağıtmadan geri dönelim. Bir paranın değeri temelde ne kadar çok olduğuna bağlıdır, haberlerde de zaman zaman görebileceğimiz üzere büyük ülkeler zaman zaman para yakma politikası izleyerek dolaşımdaki paranın bir kısmını yok ederek paranın değerini korumasını hedeflemektedir. Ancak günümüz Türkiye'sin de ekonomik olaylar sebebiyle sürekli yeni paralar basılmakta ve Türk Lirası değer kaybetmekte. Ancak paranın değer kaybını sadece onu daha fazla basıyoruz diye anlamak yanlıştır. Paranın bir ürün olduğunu ve talep doğrultusunda değerlendiğini söylemiştim. Kısa bir teknik ile bir para birimi ne kadar çok kişi tarafından kullanırsa talebi artacağından değeride artmış olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Mesela dolar ve euro para birimini dünyada neredeyse bilmeyen tanımayan bir ülke bulmak çok zor. Ancak benzer bir durumu Türk lirası, ruble çeşitli dinarlar gibi para birimlerinde yaşamak zordur. Elbette tüm para birimler küresel sermayede işlem görür, ancak olay sadece küresel sermayede olmak değil bu sermayede bahsi geçen para birimini işlem hacmine çevirmektir. Ülkeler anlaşmalarında çoğunlukla dolar ve euro kullanır, örneğin para birimi dolar-euro olmayan tamamen farklı birimler kullanan iki ülke düşünelim. Bu ülkelerin para birimleri sırasıyla A ve B olsun, A ile ödeme yapmak mümkün olmadığından A parası ile ilgili miktarda dolar alınır ve ödeme yapılır. Para tekrardan iç sermayeye yada yerel dağıtıma girdiğinde tekrardan dolardan B parasına çevrilir. Elbette dünyanın her yanında sürekli akmakta olan milyarlarca, trilyonlarca doları düşününce. Dolar'ın neden gücünü koruduğunu anlayabiliriz. Daha doğrusu temelde doların neden Türk lirası gibi bir paradan değerli olabildiğini anlıyoruz.

Kısa cevap; paranın değeri işlem hacmine ve talebe bağlıdır.

Kaynaklar

  1. The Investopedia Team. What Is Money? Definition, History, Types, And Creation. Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: investopedia | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close