Kendi başına gerçekleşme olasılığı olan bir olayın deneme sonucunda kez gerçekleşme ihtimalini binomiyal olasılık ile hesaplıyoruz. Eğer matematiksel formülünü istiyorsanız, şu formülle bulabilirsiniz:
Burada , adet nesne içinden seçilen adet nesnenin kombinasyonu. Liseden bunu notasyonuyla da hatırlıyor olabilirsiniz.
Ama yukarıdaki formül, tam olarak sonuç elde etmeyi hesaplıyor.
Mesela sizin örnek üzerinden gidelim. Burada, olasılığı () olan bir olaydan söz ediyorsunuz. Bunu 1000 kez () denediğimizde en az 1 kez paraşütün açılmama olasılığını merak ediyorsunuz. İşte bunu, kümülatif binomiyal olasılık ile hesaplıyoruz. Bunun için biraz daha ürpertici bir formül gerekiyor:
Burada sayıları direkt yazdım, tabii ki başka problemlerde sonuç başka olacaktır. Kolaya kaçmak isterseniz, şu tür hesap makinelerini kullanabilirsiniz.
Eğer bunu hesaplarsanız, 1000 atlayışta paraşütün en az 1 kez açılmama ihtimalinin %63 gibi devasa bir sayı olduğunu buluyorsunuz. Yani hayır; 1000'de 1 ihtimalli bir olay, 1000 kez denendiğinde %100 gerçekleşecek diye bir şey yok; bu oran sadece %63 civarında oluyor.
Ama bu bile endişelenilecek bir durum değil, çünkü ikinci paraşüt bu durumda hayatınızı kurtaracaktır (ayrıca %37 ihtimalle, o 1000 atlayışın hiçbirinde paraşüt hatasıyla karşılaşmayacağınızı da unutmayın). Şöyle düşünün: En çok sayıda atlayış rekoru 45.000 atlayışla Don Kellner'a ait (hem ABD Hava Kuvvetleri askeri hem de skydiving üzerine işyeri var).[1] Yani ömrünüz içinde o kadar atlayış yapmanız zaten pek mümkün değil.
Kaynaklar
- AP NEWS. Drums Skydiver Makes Record 45,000 Jumps. (23 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2022. Alındığı Yer: AP NEWS | Arşiv Bağlantısı