Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bekir Kadak
Bekir Kadak
2,362 UP
Üye
2

Paradoks nedir, günlük hayattan örnek verir misiniz?

10,976 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Naciye Zeynep Şanyılmaz
Bu konuyu uzun süredir araştırıyorum

Paradoks, ingilizceden "Paradox" olarak türkçeye geçen ve bir şeyin olma ve olmama ihtimalinin ikisi içinde %100 olması gibi durumlara verilen isimdir. Günlük hayatta "Yumurta mı tavuktan çıkar, yoksa tavuk mu yumurtadan?" veya bir yapının parçalarını sürekli değiştirip en baştaki parçalardan hiç kalmayınca "Bu yapı en baştaki yapı mı?"(Theseus'un Gemisi) demek bir paradokstur. Veya bir A noktasından B noktasına sürekli kalan yolun yarısını geçerek fiziksel (bilim dalı olan fizik) olarak B noktasına ulaşamıyor olmamız (Zenon'un Paradoksu) da paradoksa örnektir çünkü bölme işlemi hiçbir zaman sıfıra ulaştırmaz. Veya geçmişe gitmeyi başarıp doğmamıza engel olabilecek bir eylem yaparsak doğmamız imkansızlaşmış olduğuna göre o eylemi nasıl yapmış olmamız (Dede Paradoksu) da paradoksa örnektir.

794 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bünyamin Temir
Bünyamin Temir
3,014 UP
Genç bir araştırmacıyım

Günlük hayatta farkında olmadan birçok paradoksla karşı karşıya kalırız ve kullanırız. Ancak bunların paradoks olup olmadığını bilmeyiz. Türk dil kurumu sözlüğünde paradoks kelimesi “ 1. Aykırı düşünce. 2. Çelişki.3.Düşünceler arasında tartışmaya açık, kesin bir yargı içermeyen karşıtlık “ diye açıklanır. Popüler sözlük vikipedi ise; “ Paradoks, görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki yaratması veya sezgiye karşı bir sonuç yaratmasıdır “ der . Paradoks teriminin karşılığı olarak Türkçe ‘de yanıltmaç ve çatışkı sözcükleri de kullanılmaktadır. Kısaca İnsan zihninde var olan ve de doğruluğuna kesin olarak inanılan bilgilerin ya da ifadelerin, kendi içerisinde çelişkili olması ve insan mantığının sınırlarına ters düşmesi paradoks olarak adlandırılmaktadır.

Matematik geliştikçe ve yeni yöntemler geliştirdikçe çelişkiler, yani paradokslar ortaya çıkmaya başlamıştır... Paradokslara matematiğin dışında günlük yaşamada da her alanda rastlanır. Kimi zaman kendiliğinden oluşan paradokslar olduğu gibi matematikçilerin ve ünlü düşünürlerin yarattığı dünyaca ünlü paradokslar da vardır: Bu tip paradokslar matematikte yeni buluşlara yol açmış ve soyut düşünceyi de beslemiştir. Ne tür paradoks olursa olsun ortaya çıkan sorular ve karışıklık hem ilginç, hem de eğlendiricidir. Örneğin ;

“Yumurta mı tavuktan çıkar, yoksa tavuk mu yumurtadan?” çok duyulan bir örnektir.

Tüm Reklamları Kapat

“ Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir" Socrates paradoksu da bir diğer klasik örnektir.

Veya basit örneklerden gidecek olursak

Bir otobüs ilanı: -"Okuma-yazma öğrenmek isteyenlere müjde! Hemen aşağıdaki adrese başvurun..." Okuma-yazma bilmeyen bir insan nasıl bu ilanı okuyacak! Okusa zaten o adrese başvurması gerekmez...

Bir adam, saçları döküldüğü için doktora gider. Doktor, teşhisi koyar: Stres! Ama adam saçları döküldüğü için strese girmektedir. Strese girdikçe daha da fazla dökülmektedir. Daha da fazla döküldükçe de, stresi aynı hızla artmaktadır...

Tüm Reklamları Kapat

Bir sorunun cevabına ne doğru ne de yanlış diyemiyorsak bir Paradoks ile karşı karşıyayız demektir. "Bu sayfada yazılı olan hiçbir şeyi okumayın." gibi buna benzer paradokslar ya kendileriyle çelişiyor gibi görünür, anlamsız ya da şaşırtıcı sonuçlara varır; ya da kısır döngü biçimindedir.

Paradokslar yüzyıllar boyunca insanları büyülemiş ve hayrete düşürmüştür Bazı resimler de paradokstur. Birbirini çizerek tamamlayan eller, sonsuzluğa inen merdivenler, birbirini aralıksız bir bütün olarak tamamlayan çeşitli hayvan ve insan figürleri, sonu olmaya derinlikler ve insanı içine çeken diğer başka çizimler… Ünlü Ressam ve grafik sanatçısı olan Escher sonsuzluğu işlediği yapıtlarında garip döngüleri çok güzel anlatmıştır.

Paradokslar binlerce yıllık geçmişe sahip olmakla beraber, hep insanların kafasını meşgul etmiştir ve birçok yeni yöntemin de ortaya çıkmasına ön ayak olmuştur.

Tarihte bilinen ilk paradoks örneklerini Epimenides vermiştir. Giritli olan Epimenides: -'Bütün Giritliler yalancıdır!' diyerek bizi çelişkiye götürür. Şöyle ki :

Eğer gerçekten Giritliler yalancı ise kendisi de giritli olduğuna göre o da yalancıdır.

Yani söyledikleri yalandır(mesela yukarıdaki cümlesi).

Bu cümle yalan olduğuna göre doğrusu şu olmalı: -'Bütün Giritliler doğrucudur, doğru söyler.' O halde söylediği doğrudur. Yani 'bütün Giritliler yalancıdır...'

[1]

1,083 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Nurgül Yıldırım. Hayatımızda Ki Paradokslar. (1 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 1 Ocak 2023. Alındığı Yer: Teknik Elektrik Postası | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Çavdar
Meraklı araştırmacıyım,15 yili aşkın izmirde yaşadım

Ben şöyle örnek vereyim bildiğim kadarıyla,Mesela bir hristiyan'ın inancına bir müslüman olarak benim inanmama şeklim'e paradoks denir. Tabi bu benim düşüncem, araştırma yapmadan önceleri bu tür kelimelerin yıpratıcı bir düşünce tarzı olduğunu düşünürdüm

817 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close