Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Parabolik uçuşlarda yerçekimsiz ortam nasıl sağlanır, bu ortamın oluşum mantığı nedir?

460 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hüseyin Gazi Özçakır
Uçak teknisyeni

İlk önce yerçekimsizliğin nasıl sağlandığını ele alalım ve bu durumun neden oluştuğunu anlatmaya çalışayım diyelim ki sonsuz düşmenin sağlanabileceği bir çukurdan sizi asansör kabininin içinde attık ama ortam sürtünmeli ortam hava sürtünmesi var düşmeye başladığımızda dünya yer çekimi bizi çekmeye başlar kabini de aynı şekilde çeker ve hep beraber ivmelenerek düşmeye başlarız dünyanın yer çekimi hem kabini hem de bizi aynı kuvvette cekeceği için kabin içindeki herşeyle beraber kabinin içinde her şey aslında düşüyor olduğu anlamına da gelmektedir lakin bu durumu şu faktör etkilemektedir."terminal hız"kabin hava sürtünmesi ile ulaşabileceği maksimum ivme ve hıza ulaştığında biz sürtünmeden etkilenmediğimiz için bir süre sonra yer çekimini hala düşüşüyor olsakta sürtünme kabini artık ivmelendiremeyeceği dolayısı ile hızlanmak isteyen kabine geriye doğru bir kuvvet uygulanacak lakin yer çekimi bize hala kabin içinde bu sürtünmeden etkilenmeyeceğimizden dolayı sanki yer çekimi varmış gibi gelmeye ve kabinin tabanına basabilir pozisyona geleceğiz dolayısı ile yer çekimi bize terminal hıza ulaşana kadar yavaş yavaş kabin içinde oluşmaya başlayacaktır bu süre zarfında hislerimiz zamanla şöyle olacaktır ilk düşmeye başladığımızda yerçekimsiz ortam birkaç saniye sonra sanki kendimizi birkaç kilo gibi hissedip sonra düşen cisim içinde yerçekimli ortama kavuşuruz.

Ama bütün bunlar sürtünmeli ortamda isek gerçekleşir sürtünmesi ortamdaysa mesela stratosferin üzerine çıktığımızda dünyaya düşmeye başladığımız anda yer çekimsiz ortam başlar ki aslında uzay sondalarının da sürekli yerçekimsiz ortam olmasının sebebi aslında dünyanın onları sürekli çekmesi sondanında yada uzay üssünün motorlarıyla zamanında dünyaya düşme kuvvetiyle motor gücünü birleştirip oluşturduğu kendi kuvvetini billeşkesinden yörüngeye oturmuş olmasıdır

Yani evet tepemizde sürekli dönen o uzay üssü aslında sürekli düşüyor ama kendisine etki eden sürtünme kuvveti olmadığı için bu düşme eğilimi eliptik ve biz buna yörüngeye oturmak diyoruz ve üssün içinde bir yerçekimsiz ortam oluşmuş oluyor

Tüm Reklamları Kapat

Size bu durumun daha iyi anlaşılması hem eğlenceli bir şekilde öğrenebilmeniz hemde eğlenebilmeniz için bir bilgisayar oyunu tavsiye edeyim kerbal space program 2

Kendi uzay mekiğinizi yapıp uzaya çıktığımız onu yörüngeye oturmasından yakıtına kadar herşeyi simule eden eğlenceli bir oyun

İkinci sorunuza gelirsek uçaklar bunu nasıl sağlıyor

Belirli bir irtifaya ulaştıktan sonra burun yukarı verip uçağı stall a sokuyorlar uçak kanatlarındaki kaldırma kuvveti artık uçağı taşımıyor ve düşmeye başlıyor 20 yada22 saniye sonra uçağı tekrar burun aşağı verdirip hızlanma sağlandıktan sonra kaldırma kuvveti tekrardan sğlanıyor ve irtifa yine sağlanıp tekrardan bu kısır döngüyü devam ettiriyorlar taki astronotlar yer çekimsiz ortamda yapmaları gereken eğlemi bitirene kadar bu eğitim ne ise artık orayı bilmiyorum .[1]

Tüm Reklamları Kapat

https://incredible-adventures.com/zero-g-how.html parabolik uçuşun nasıl yapıldığı linki

https://www.esa.int/Education/PETRI_programme/Parabolic_flights

https://youtu.be/1ieR8hIXUIg ilgili video

Yardımcı olabildiysem sevindim

Kaynaklar

  1. Dinle adventure. Parabolik Uçuş. Alındığı Tarih: 15 Ekim 2022. Alındığı Yer: incredible | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close