Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Papağan ve Lir kuşu gibi taklitçi kuşların neden taklit yetenekleri evrimleşti?

Uzun zamandır aklıma takılan sorulardan biri bu. Doğada herşey hayatta kalmak için fakat bir kuşun taklit yeteneğinin evrimleşmesinin sebebi nasıl hayatta kalmak ile bağlantılı aydınlatırsanız sevinirim :)
1,465 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ekin Baran Sunar
Bilim meraklısı.

Merhaba,


Tüm Reklamları Kapat

Taklit yeteneğinin ardında yatan vokal öğrenme becerisi, potansiyel bir eş ya da müttefiki tarafından değerlendirilme unsurlarından biridir; ses üretimi için iyi bir işitme, hafıza ve kas kontrolü gerektiren nöral fonksiyonların güvenilir bir sosyal göstergesidir.

Bu durumun bir sonucu olarak açığa çıkan bölgesel çağrıların oluşması, benzer bölgelerdeki dişi ve erkeklerin birbirlerini bulmalarını sağladığı gibi bölge savunması adına diğer bireylerin uzak durmalarını söylediği bir çağrı niteliği de taşıyabiliyor. Bazı kuş türlerinde şarkı öğrenme, bölgedeki komşuların birbirlerini tanımalarını sağlar ve yabancıları bölge sahiplerinden ayırmalarına yardımcı olur. Bölgesel çağrı oluşturan bireylere, kaset oynatıcılarla, farklı grupların çağrıları ve kendi gruplarının çağrılarına ait ses kayıtları dinletilmiş; her grup kendi çağrılarına diğer gruplara nazaran daha yüksek sesle karşılık vermiştir. Yani, vokal öğrenme sayesinde geliştirdikleri taklit becerisi birbirlerini tanımalarını sağlayarak bir çeşit kılan etiketi oluşturmalarına yardımcı oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Potansiyel dinleyicinin dikkatini daha iyi çekmek ve iletişim kurabilmek için, dinleyicinin önceden hafızaya aldığı (yada nöral şablonlarla tanımladığı) sesleri üretmesi taklit mekanizmasının arkasında yatan sebeplerden biridir. Dinleyicide önceden oluşturulmuş bu algısal şablonun varlığı, başka bir bireyin kendisinin taklitlerini gürültülü ortamlarda ayırt etmesini kolaylaştırır. Hatta bu taklitler, doğrudan hedeflenen belli bir bireye yönlendirilebilir.

Öte yandan, Afrika'daki çatak kuyruklu drongoslar, diğer kuşları veya hayvanları yiyeceklerden uzak tutmak için alarm seslerini taklit ederek korkuturlar ve böylece kendileri yiyeceklere ulaşabilirler. Evrimsel açıdan, taklit etmek, rekabeti düşürerek yiyeceğe ulaşma stratejisi olarak da kullanıldığı görülüyor.

Pek çok parazit taklitçi de bulunmaktadır; yumurtalarını başka kuşların yumurtalarının arasına koyuyorlar ve bu yavrular yumurtadan çıktıktan sonra konak ebeveynlerin seslerini taklit etmeyi öğrenerek yiyecek elde edebiliyor, kendilerini beslemeleri için kandırıyorlar.

Daha başka pek çok hipotez bulunmakta. En yaygın olanlarından biri, erkeklerin taklit repertuarının zenginliği ve bu şarkıların karmaşıklık seviyelerinin yüksekliği, erkeğin dişilere daha çekici geldiğidir. Bir diğeri ise, karmaşık bir şarkı öğrenme metodu olan bazı türlerin, sesleri yanlışlıkla kopyalayabilmesidir. Yani , "şarkıları" olarak gördükleri sesler onlar için tam değildir; bu sebeple, diğer türlerin seslerini, hatta canlı bile olmasa ses kaynağının seslerini kopyalamayı da kapsayacak şekilde nöral örüntülere sahiplerdir. Dahası, bazı türlerde, bazen bir birey yanlışlıkla benzer bir şarkıyı öğrenir ve ömrünün sonuna kadar bu şarkıyı söyler. Bu duruma, vahşi doğadan ziyade laboratuarlarda daha sık rastlanır.

İnsan konuşmasını taklit eden kuşlarda ise durum; nasıl sosyal kuş sürülerinin sürüdeki bireylerin seslerini kopyalayarak tüm bireyleri birbirine bağlı tutuyorsa, evcil olarak bulunduğu ortamda sürüden bir birey olarak gördüğü insanın (çünkü sürü diyebileceği, sahip olduğu tek bireydir) seslerini kopyalamaya başlayarak aralarında bir bağ oluşturma çabasıdır. Bazı çalışmalarda, evcil olarak tutulan bu kuşların, çoğunlukla sıkıldığı için sıkça taklit etmesinin bir çeşit enerji atmak vaya kendilerini ifade etmek adına, stres seviyelerini azaltmaya yönelik bir hareket niteliği taşıdığı görülmüş.

580 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Scientific Amerikan. (18 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Quora. (18 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Sciencemag. (18 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Quora. (18 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Iflscience. (18 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close