Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye
6

Panteizm, diğer teistik inançlara kıyasla ateizme daha yakın mıdır? "Panteizm, ateizmin isim değiştirilmiş halidir." demek ne kadar doğrudur?

Örneğin ateistler, evrenin bildiğimiz kadarını Tanrısız bir şekilde doğal süreçlerle açıklarken panteistler sadece o doğal süreçlere/doğaya Tanrı ismini veriyorlar. Bu durumda sadece isim değişmiş olmuyor mu?
4,064 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ahmetcan Dalçiçek
Felsefe okumaları yapmaktayım.

Aslında bu sizin varsayımınıza göre değişir. Felsefe de soracağınız her soru için bu geçerlidir. Tanrıyı evrenin dışında, Mutlak, sınırı olmayan bir varlık olarak varsayarsak Panteizm ve Ateizm benzer olabilir. Çünkü ikiside yukarıda saydığımız özelliklere sahip bir tanrıyı reddeder. Ancak Tanrı derken Yukarıda saydığım özellikleri olmayan daha kişisel veya evrene içkin bir Tanrı varsayarsak Panteizm ve Ateizm birbirinden farklı olabilir. Çünkü Ateizm evrene içkin veya kişisel bir Tanrıyı reddederken, Panteizm bunu kabul eder. Felsefi sorularda sorunun öznesinin tanımı herşeyi değiştirir. Ki birçok filozof özneyi kendi tanımlar. Yani Tanrı derken birçok filozof farklı şeyler kastederler. Sizin sorunuzda da durum bu şekildedir.

462 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Defne Soylu
Defne Soylu
3,442 UP
Panteizmi araştırıyorum.

Nasıl bazı dinlerin birbirleriyle ortak yönleri olabiliyorsa; ateizm, agnostizm, panteizm gibi görüşlerin de ortak yönleri olabilir. Öncelikle bunların arasındaki farkları ele alalım:

-Ateizm, herhangi bir yaratıcıyı reddeder. Agnostizm şüphe eder. Panteizmde ise, bir yaratıcının var olduğu ama bunun evrenin kendisi olduğu kabul edilir.

-Ateizm bir yönüyle panteizme benzeyebilir; modern bilimsel panteizm materyalistiktir, evrenin düzeninin evrimin ve kendi kendine organize olmanın prensipleriyle açıklanabileceğine inanır. Ayrı bir ruh anlayışına ya da ölümden sonra yaşama inanmaz.

Tüm Reklamları Kapat

-Ateizm, evrenin oluşumunu herhangi bir yaratıcı olmaksızın açıklamaya çalışır. Panteizmde bir yaratıcı vardır ve bu doğanın kendisidir.

-Panteizm, genellikle monizm ile ilişkili bir kavramdır. Panteizmde her şey yaratıcının bir parçası olarak kabul edilir. Yaratıcı, doğayla bir bütündür.

Aslında benzer yönlerinin de oldukça fazla olduğunu görüyoruz ama aradaki farkı da gördüğünüzü düşünüyorum.

Panteizm, ateizm veya agnostizm gibi görüşleri birbirlerine karıştırmamak gereklidir. Bu yüzden bu bilgiler önemlidir.

314 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

İki görüş arasında temelde bir yaratıcı var ve yok kısmında ayrılma var. Ateistler için bir yaratıcı yoktur. Eğer biri bir yaratici olabilir diye ihtimal veriyorsa ateist değil agnostiktir. Kendisini yanlış tanımlıyordur. Çünkü bir agnostik bir yaratıcı varsa da bilemeyiz der, bilinemezcidir. Ancak yaratıcı olacağına bir şekilde ihtimal vermektedir. Atesitn bu konudaki yargısı kesindir, hayır yaratıcı yok hersey şuursuz doğanın eseridir der. Dolayısıyla panteizm ateizmden farklıdır. Çünkü panteizm doğanın kendisi de olsa bir yaratıcının varlığını sonuç olarak kabul eder. Panteizmde de kişiye göre bu doğa/tanrı görüşü farklılaşabilir. Ancak temelde bir yaratıcının varlığını kabul etmek bir bilinci de kabul etmeyi gerektirir. Doğadaki tüm tasarımlar hatta evrenin kendisi bu bilincin eseridir. Ancak evrenin başlangıcı varsa doğa tanrı görüşü de kendi içinde sorunludur. Çünkü evren tanrı ise evrenin başlangıcı tanrıya da bir başlangıç atfetmek demek olacaktır. Bu ise başlangıcı olan bir yaratıcı görüşüne neden olabilir. Bu açıdan panenteist görüş panteizmden daha tutarlıdır. Çünkü tanrıyı doğa ile veya evren ile sınırlamaz. Tanrının evrene aşkın olduğunu kabul eder. Bu yüzden panenteizm de evrenin başlangıcı olması tanrının başlangıcı olması sonucu doğurmaz. Ayrıca evrene aşkın bir yaratıcı görüşünde evren eşittir tanrı olmadığı için panenteist görüşte evrenin var olmadığı (dolayısıyla maddenin de var olmadığı) duruma kadar giden yaratıcı düşüncesi Tanrıyı maddeye aşkın olarak da kabul etme sonucunu da doğurur. Haliyle evren ve hiç birşey yokken Tanrı vardı düşüncesi için Tanrı herhangi bir madde ile veya maddi bir biçim ile tanımlanamaz bir varlığa dönüşür. Onun herhangi bir şekli veya biçimi olmaz düşüncesi ile Onu salt bir bilinç varlığa dönüştürebilir. Böylece sonsuz ve aşkın ve şekil ve biçimi olmayan Tanrı görüşüyle evrenin yaratılması ve varlığı da Bu bilinç içinde ele alınır. Yani herşey evren Onun bilgisinde yaratılmıştır. Bu yaratıcı şuur evrenin tamamına hakimdir.

303 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ares Argon
Panteiztim

Panteizmde bir tanrının var olduğu ve tüm varlıkları kapsadığı kabulü varken ateizmde böyle bir kabul yoktur. Kümelerle tanımlarsak panteistlere göre tanrı evrensel kümedir , ateistlere göre boş küme.

112 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close