Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nehir İli
Nehir İli
3,890 UP
Üye
1

Pangea bir teori mi yoksa kanıtlanmış mı?

Pangea yani dünyada yaklaşık 200 milyon yıl önce tek bir kıta olduğu kesin olarak kanıtlanmış mıdır yoksa sadece gerçekliği yüksek olan bir teori midir? Teoriyse neden henüz kanıtlanamadı?
670 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum

Öncelikle sorunuz hatalı. "Pangea bir teori mi yoksa kanıtlanmış mı?" gibi bir soru, teorilerin kanıtlanmamış, sadece bir varsayım olduğunu ima eden bir soru olacaktır.

Ancak teori dediğimiz şey bir yasanın veya direkt bir gözlemin, deneyin "Neden?" ve "Nasıl"ını açıklayan olgudur.

Örneğin, kütle çekimi yasasına bakacak olursak kütlesi olan her bir cisim diğer cisimler tarafından yörüngeye bağlı olarak hareket etmeye meyillidir. Bu bir yasa, bu yasanın nedenini ve nasıl böyle işlediğini açıklayan oluya ise teori denir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca teorinin kanıtlanmamış gözlemsiz bir olgu olarak ele alma tutumunuz doğru değildir.

Şimdi asıl sorunuza gelelim, Tabii onun öncesinde Pangeanın ne olduğunu bilmemiz gerekir; basitçe en kısa şekilde anlatmaya çalışacağım.

Pangea, geç Paleozoyik ve erken Mezozoik dönemlerde var olan bir süper kıtadır. Yaklaşık 335 milyon yıl önce önceki kıta birimlerinden toplandı ve yaklaşık 175 milyon yıl önce parçalanmaya başladı. Pangea adı, Antik Yunanca pan (πᾶν, "all, entire, whole") ve Gaia'dan (Γαῖα, "Dünya, toprak") türetilmiştir. Süper kıta kavramı, ilk kez 1915'te yayınlanan Kıtaların ve Okyanusların Kökeni adlı kitabında Alman meteorolog Alfred Wegener'e atfedilmiştir.

Wegener, tüm kıtaların bir zamanlar Yunanca'da "tüm topraklar" anlamına gelen "Pangea" adını verdiği bir süper kıtada birleştiğini söyledi. Pangea'nın parçalandığına ve kıtaların şimdiki konumlarına sürüklendiğine inanıyordu. Wegener'in teorisi başlangıçta geniş çapta kabul görmedi, ancak daha sonra 1920'lerde ve 1930'larda keşifler onun fikirlerine destek verdi.

Tüm Reklamları Kapat

Kıtaların kayması teorisi nihayet 1950'lerde bilim topluluğu tarafından kabul edildi. Anahtar kanıtlar, Dünya'nın manyetik alanı olan paleomanyetizma çalışmasından geldi. Dünyanın manyetik alanının her birkaç yüz bin yılda bir kendini tersine çevirdiği bulundu.

Bu, Dünya'nın manyetik alanının, kuzey ve güney kutupları sık sık dönen bir çubuk mıknatıs gibi olduğu anlamına gelir. Lav soğuduğunda, o sırada Dünya'nın manyetik alanının yönünde donar. Böylece, kayalardaki demir minerallerinin yönelimini inceleyerek, kayaların oluştuğu andaki Dünya'nın manyetik alanını hesaplayabiliriz.

Farklı kıtalardan gelen kayalardaki demir minerallerinin yöneliminin aynı olduğu bulundu. Bu, kıtaların bir zamanlar bir süper kıtada birleştiği ve o zamandan beri birbirinden ayrıldığı anlamına geliyordu.

Pangea, oluşan ilk süper kıta değildi. İlk süper kıtaya Rodinia adı verildi ve yaklaşık 1 milyar yıl önce oluştu. Rodinia yaklaşık 750 milyon yıl önce dağıldı ve ardından kıtalar birbirinden ayrıldı. Yaklaşık 335 milyon yıl önce Pangea'yı oluşturmak için bir araya geldiler.

Pangea, yaklaşık 10 milyon kilometrekarelik bir alana sahip büyük bir kıtaydı. Panthalassa adlı küresel bir okyanusla çevriliydi. Pangea, Tethys Denizi adı verilen dar bir okyanus şeridi ile ikiye bölünmüştür.

Pangea'nın kuzey kısmına Laurasia deniyordu ve Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'dan oluşuyordu. Pangea'nın güney kısmına Gondwana adı verildi ve Güney Amerika, Afrika, Hindistan, Avustralya ve Antarktika'dan oluşuyordu.

Pangea istikrarlı bir kıta değildi ve yaklaşık 175 milyon yıl önce parçalanmaya başladı. Kıtaların kayması süreci devam etti ve kıtalar şimdiki konumlarına taşındı. Tethys Denizi kapandı ve Atlantik ve Hint okyanusları oluştu.

Pangea, oluşan son süper kıtaydı ve gelecekte tekrar oluşması muhtemel değildir. Kıtalar birbirinden ayrılmaya ve okyanuslar büyümeye devam edecek.

Kısa cevap, Pangea adlı bir süper kıta fikrinin bilimsel bir gerçek olduğudur. Kıtaların kayması ve levha tektoniği teorisi, çok sayıda kanıtla kanıtlanmıştır. Kıtaların şimdiki konumlarına taşındığını ve gelecekte de hareket etmeye devam edeceklerini biliyoruz.

129 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Yılmaz. Pangea Nedir? Kıtaların Ve Anadolu'nun Jeolojik Evrimi. (10 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 14 Eylül 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. C. R. Scotese, et al. (1995). Pangea And The Paleogeography Of The Permian. Springer, Berlin, Heidelberg, sf: 3-19. doi: 10.1007/978-3-642-78593-1_1. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close