Bu soruyu sorma nedenin elektronun çekirdek çevresinde döndüğünü düşünmen. Hatta bu dönme hareketini ayın dünya çevresinde dönmesine benzeterek ilişki kurmaya çalışıyorsun. Ama gerçekte durum bu değil. Kuantum kuramı bize elektron gibi bir taneciğin her hangi bir anda bulunma olasılığının olduğu her yerde aynı anda bulunduğunu söyler.
Basitçe şöyle başlayalım. Bir elektron için bulunma olasılığı olan 2. noktanın olduğunu varsayalım. Bunlar A ve B noktaları olsun. Elektron gözlenmediği her an bu iki noktada aynı anda bulunur. Bu noktalarda bulunma olasılığı aynı ise yeterince çok gözlem yapıldığında %50'sinde A, %50'sinde B'de gözleriz. (Belirsizlik ilkesini şimdilik bir tarafa bırakalım bir noktada tespit ettiğimizi varsayıyoruz). Ancak A'da bulunma olasılığı %90 ise mesela 10000 gözlem yapılırsa 9000'inde A'da gözlenir. Gözlem yapılmadığı sürece iki noktada aynı anda bulunmaya devam edecektir. Fakat bu durumda negatif yük yoğunluğunun %90 A'da olacağını söyleyebiliriz.
s orbitali açısal momentumu 0 olan elektronların uzayda bulunma olasılığını temsil eder ve küreseldir. Hidrojenin tek bir elektronu vardır. Temel halde bunun 1s orbitalinde bulunmasını bekleriz. 1s orbitali ise çapı belirli olan küresel bir uzay alanını temsil eder. Elektronun bu küresel alanın yüzeyine yakın yerlerde herhangi bir noktada bulunma olasılığı maksimumdur ve her bir noktada bulunma olasılığı eşittir. S orbitali fiziksel bir cisim değil bu bulunma olasılığının oluşturduğu noktalar kümesidir ve gözlenmediği sürece bu noktaların hepsinde aynı anda bulunur. p orbitalleri ise açısal momentumu planck sabiti kadar olan elektronların bulunma olasılığını temsil eder. Elektronlar o bölgede dönmez, o bölgenin tamamını işgal eder.