Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İlhan Taşlı
Üye
3

Özgürlükten anladığınız gerçekten aşağıda ifade edildiği gibi midir?

Fakat kapitalist veya liberal bir sistemde özgürlük halkın hepsine özgürlük değildir. Kapitalist sistemde paran kadar özgürsün, eğer paran varsa istediğin yemeği yersin paran varsa seyahat edersin paran varsa ev alırsın fakat sosyalizmde özgürlük bir insanın hayatı bütün imkanlarla yaşamasıdır.
532 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
263K UP
Düşünür

Sorduğunuz soru tamamen bir düşünceyi küçümsemek için sorulmuş. “Özgürlük“ izafi bir kelimedir. Kişisel tecrübeler, farklı görüşler ya da felsefeler özgürlük konusunda farklı tanımlamalar yapar. Sizin görüşünüz aşağıda yazan gibi olmayabilir, buna diyecek bir şeyim yok. Ama katılmadığınız bir görüşü böyle küçümseyerek yazmanızı “saygısızlık” olarak algıladım.

Özgürlük, bireylerin kısıtlama veya baskı altında olmaması, düşüncelerini serbestçe ifade edebilmesi ve tercihlerini istekleri doğrultusunda yapabilme özgürlüğüne sahip olması durumudur. Bu şartlar sağlanmadığı sürece bir insanın özgürlüğünden bahsedemeyiz. Buraya kadar her şey kabuldür. Ama işin içine siyasi görüşler devreye girince bu “kısıtlama ve baskı” farklı şekillerde yorumlanıyor.

Kapitalistler, devletin vergilerini, piyasadaki varlığını ve birçok kanunu kısıtlama olarak görür. O yüzden devleti olabildiğince kısıtlayan bir düzeni vardır. Kapitalizmin özü serbest ticaret yani alım satımdır. Bireyler, kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmek veya kendi hayatlarını yönlendirmek için serbesttirler.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyalistler ise bunu özgürlük olarak görmezler. Kapitalizmin temeli sınıf farklılıklarına ve mülkiyetin tekelleşmesine dayanır. Sosyalizme göre asıl özgürlük, sınıf farklılıklarının olmadığı, devletin bütün imkânlarından her vatandaşın eşit şekilde yararlanmasıyla gerçekleşebilir. Yılın 52 haftasında çalışmak zorunda olan, dinlenme, tatil, gezmek için birkaç günü bir araya getiremeyen ya da her an işini kaybetme korkusu olan bir insanın özgürlüğünden bahsedemeyiz. Ne kadar kapitalist ya da her türlü serbestliğin olduğu bir ülke olursa olsun “para” onu kısıtladığı taktirde bu insan özgür olamaz. Ya da çok yetenekli ama maddi ya da şehirlerarası imkân farklılıklarından dolayı kendini geliştiremeyen bir insanın da aynı şekilde özgür olduğundan ve “özgür seçim” yaptığından bahsedemeyiz.

Bu yüzden biz sosyalistler diyoruz ki maddi koşullar özgürlüklerle doğrudan bağlantılıdır. Parası olmayan bir insanın liberal sistemde özgürlüğünden bahsedemeyiz. Çünkü onun seçimleri kendi isteğiyle değil, “paranın kırbacı” ile seçim yapmaya zorlanır. Bu durum yukarda belirttiğimiz özgürlük tanımından uzaklaşmış olur.

Bu yazıda ise Yoldaş Asım Esen, liberal sistemin sosyalist sistemden daha özgürlükçü olduğu iddiasını yalanlamak için yazmış(diye tahmin ediyorum). Dediğim gibi yukarda yazanlara katılmak zorunda değil kimse, bu yazı belli bir felsefi düşünceyi kabaca anlatmış, kimse doğru bulmak zorunda değil. Ama bunu küçümseme hakkı kimsede yok.

Madem çok bilgi birikiminiz fazla siz yazın bakalım sizin düşünceleriniz ne kadar felsefi? Ne kadar mantıklı?

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İsmail Aziz Bozkurt
Politikacı

Bir liberal olarak şunu söylemeliyimki bakın saygısızlık olmasın ama kapitalizmdeki oyuk insan kadar sosyalist sistemlerde de aynısı geçerlidir hem de sosyalist sistemlerin ekonomik ilkelerine uymak bir topluma 'özgürlük,eşitlik' yaşatsa bile bunu fakir olarak yaşatır ve bu sistemlerde herşeye rağmen parayı cebe indiren birileri vardır kapitalizm iyi demiyor ama sosyalizm asla ekonomik ya da özgürlük açısından iyi sonuçlanamaz fakirliği yok edebilir ama refahta kalmaz lütfen şimdi bana çini falan örnek göstermeyin bunu anlatmama gerek yok herhalde

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close