Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sosyalizm Üzerine

Genel Hatlarıyla Sosyalizm

Sosyalizm Üzerine
2 dakika
285
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sosyalizm Nedir

Sosyalizm; toplumsal ve ekonomik olarak halkın refahını savunan sistemdir. Üretim araçlarının özel mülkiyette, burjuva kesiminin elinde olup. Emekçi kesimin ezilip, geçimi kadar paraya çalıştırılmasına, kısaca kapitalizme karşı çıkmış, "Marksizm" ile temeli atılan yönetim biçimidir.

Sosyalizmde Özel Mülkiyet

Birçok insanın kafasını karıştıran ve kulaktan dolma bilgilerle sosyalizme kötü gözle bakmasını sağlayan bir konu. Çoğu insan sosyalizmde özel mülkiyetin olmadığını sanır. Fakat sosyalimde özel mülkiyet vardır. Fakat sosyalizm, özel üretim yerine kamu bazlı üretimi destekler. Yani üretim araçlarının belli bir kesimin elinde değil de devlet mülkiyeti olmasını destekleyen sosyoekonomik bir yönetim biçimidir.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyalizmde Gelir Dağılımı

Yine birçok insanın sosyalizme kötü gözle bakıp, "doktorla normal bir işçinin maaşı neden aynı" diyerek kötülemeye çalıştığı bir konu. Sosyalizmde doktorla normal bir işçini maaşı aynı değil. Sosyalizmde çalıştığın kadarını alırsın. Yani ne kadar çok katkı verirsen o kadar maaş alırsın. Sosyalizmde işinle ne kadar katkıda bulunduğun baz alınır, herkese eşit bir gelir dağılımı olmasa da çalışan kişinin refah içinde yaşayabileceği bir gelir dağılım şeklidir. Böyle bir gelir dağılım sistemine karşı çıkan insanlarsa; kendi işlerinde köle gibi çalıştırılıp üç kuruş parayla eve dönüyor ve kapitalist sistemin köpekliğini yapıyor.

Sosyalizm Ütopik Bir Düşünce Mi?

Burada ütopik mi sorusundan önce, ütopikten kasıt ne ona bakılmalı. Eğer ütopik olan kusursuz işleyen bir sosyalizmse bu tabi ki ütopiktir fakat burada ütopik olan sadece sosyalizm değildir. Kusursuz işleyen hiçbir sistem yoktur, bir sistemin kusursuz işlemesini istemek her türlü ütopik düşünmektir. Bunun dışında sosyalizm ütopik değildir, devletler tarafından benimsenebilir bir sistem olmakla birlikte kullanılmaya ve suiistimal edilmeye de açık bir sistemdir. Bir diktatör tarafından ya da baştaki hükümet tarafından benimsenip, halkı kapitalizmdeki kadar beter bir duruma sokmak için kullanılabilir. Fakat bu durumda bu sosyalizm olmaz, bu baştakinin veya baştakilerin uyguladığı bir diktatörlük rejimi olur.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyalizm Özgürlüğü Kısıtlar Mı?

Çoğu insan şuan ki kapitalist sistemin veya liberal sistemin insanı sosyalizmden çok daha fazla özgür bıraktığını savunuyor. Fakat kapitalist veya liberal bir sistemde özgürlük halkın hepsine özgürlük değildir. Kapitalist sistemde paran kadar özgürsün, eğer paran varsa istediğin yemeği yersin paran varsa seyahat edersin paran varsa ev alırsın fakat sosyalizmde özgürlük bir insanın hayatı bütün imkanlarla yaşamasıdır (sağlık, eğitim, eğlence). Sosyalizmde bu durum böyleyken, kapitalist bir sistemde parası olan bunlara sahipken parası olmayan bir vatandaş bu imkanların çoğundan mahrum kalır.

Sosyalizmde Zenginlik Hayali

Genellikle sorulan sorulardan biriside "Bir insan bir yönetim biçiminde zenginlik hayali kurmadan yaşayabilir mi", sorunun cevabıysa "evet". Çünkü kapitalist bir sistemde bir insan, köle gibi geçimi kadar paraya çalışıp zenginlik hayali kuramaz, ancak o sistemin burjuva kesimi zengin olur ve emekçi kesimi ezerler. Sosyalizmde ise insan zaten bütün imkanlara sahiptir bunun yanında köle gibi çalışmak zorunda da değildir çünkü onları ezen bir burjuva kesimi yoktur. Yani sosyalizmde bir insan zenginlik hayali kurmadan hayatı bütün imkanlarıyla yaşayabilir, bu durumda zenginlik istemek açgözlü olmaktır.

Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Grrr... *@$# 7
  • İğrenç! 6
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Güldürdü 4
  • Üzücü! 3
  • Korkutucu! 3
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 19:36:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13985

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close