Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Özgür iradenin olmadığı bir dünyada, adalet sistemi nasıl işler?

Yasalara aykırı hareket etmemiz, suç işlememiz halinde cezalandırılıyoruz çünkü davranışlarımız kendi seçimlerimizin bir sonucu olarak görülüyor. Peki ya öyle değilse? Seçimlerimiz, kararlarımız bizim kontrolümüzde gerçekleşmiyorsa bile onlardan sorumlu tutulmalı mıyız?
384 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Hukuk ve yasalar, insanın sosyal bir tür olmasından dolayı evrimleşen ahlak kurallarının daha sistematize edilmiş halidir.

Zekamızın evriminden dolayı birçok toplumdan oluşan büyük bir medeniyet inşa ettik. Bu da yanında ortak kuralları olan "toplum"ları evrimleştirdi. Bir toplumun evrimsel olarak stabil kalabilmesi için o toplumda uyumsuz olarak görülen davranışların belli bir oranda tutulması gerekiyor. Medeniyet geliştikçe bu işi sistematik bir şekilde belli caydırıcı eylemler ile uygulanması gerekti. İşte bu noktada, kime ya da kimlere ne kadar şiddette bir caydırıcı eylem uygulanacağını kararlaştırmak için hukuk ve adalet sistemi oluşuyor.

Bu noktaya kadar anlayabileceğiniz gibi konunun ana fikri özgür irade olup olmamasından farklıdır. Özgür irade ile bağlantısına gelecek olursak örneğin kişi, ceza verilmesi gereken (toplumun ve medeniyetin kararlığını bozan) cinayet işleme davranışında bulundu. Hangi koşullarda ve ne tür bir ceza verilmesi gerektiği kararlaştırıldı ve ceza uygulandı.

Tüm Reklamları Kapat

Kişi kendisini cinayet işlemeye iten etkenleri söylese bile bu etkenler sonucu değiştirmeyecek. Yani özgür iradenin olmaması (ya da kişinin belli etkenlerden etkilenmesi) pek bir şeyi değiştirmez. Yine de etkenler göz önüne alınarak sonuca ya da tehlikeye uygun caydırıcı eylem uygulanmalıdır. Yapılan eylem, belli etkenlerin sonucu olsa bile o zararda payı olduğu düzeyde bu sonuca yönelik de caydırıcı önlemler alınmadığı sürece toplumun kararlığını bozacağı için etkenler de gözetilip "sonuca" uygun ceza verilmelidir. Öte yandan, bir nefsi müdafaa durumu varsa ve bu yüzden birisi öldürülmüş ise duruma bağlı olarak zarar verme/tehlikeye atma payı öldürülmüş olan kişide olacağından ona uygun bir işlem yapılır.

Tabii ki bütün iş burada bitmiyor. Toplumun kararlığını korumak için sorunların köküne inmek gerekecektir. Sonuçları kontrol altına alsak bile diğer etkenleri çözemezsek kararsızlık devam edecektir. Bu yüzden özgür iradenin olmaması ya da kişinin diğer etkenler sonucunda "uyumsuz" davranışlarda bulunması "sonuca uygulanan caydırıcı ceza"yı değiştirmese de diğer etkenlerle de mücadele etmemiz konusunda bize bir ipucu verebilir.

Bizi o sonuca götüren diğer etkenleri tespit edip engellemek, sonucu tespit edip daha fazla kararsızlaşmayı engellemekten çok daha zor olduğundan için çoğu zaman (adalet sisteminin düzgün işlediğini varsayarsak) "cinayet işleyenin uygun hukuksal durumlarda hapse atıldığını görmemiz" doğaldır. Bu doğal durum karşısında "Benim suçum yok, bu etkenler buna sebep oldu." demek de doğaldır. Düzgün işleyen bir sistemde o sonuç da o sonuca giden etkenler de yargılanmalı ve uygun işlem yapılmalıdır.

Başka bir örnek verelim: Birisi alkollü bir şekilde birisine zarar verdiğinde "kendi isteği ile alkol alması" veya "birisi tarafından içeceğine koyulması" durumlarında farklı cezalar uygulanabilir. Kişinin bir şeyi "istemesi" özgür iradesiyle olmak zorunda olmasa da yasalarda kolay anlaşmak için "iradesiyle aldığı" belirtilebilir. Ancak bunlar, doğrudan özgür irade ile ilgili değildir. "Verilere ve/veya bilgiye bağlı olarak kişinin olaydaki zarar payının belirlenmesi" ile ilgilidir. Eğer kişinin içeceğine bir şey karıştırılmış ise zarar payının ve zararın yaşanacağı bilgisinin çok büyük bir kısmı o içeceğe bir şey karıştıran kişidedir. Eğer kişi kendi isteği ile içmişse ve içme isteği uyandıran etkenler bu zarar ile ilgisiz ve farklı bir yönde ise (Örneğin alkollü içecek reklamı bir etken olabilir ama bu reklamın o kişinin alkollü bir şekilde birisine zarar vermesi ile doğrudan bir ilgisi yoktur, reklamın yönü farklıdır. Kişi, üzücü bir olay yaşadığı için fazla alkol almışsa bu olayın zarara doğrudan ilgisi olmadığı için ve olayın yönü farklı olduğu için üzen kişiye ceza verilmez.) ve "alkollü fazla kaçırmanın sonuçları" bilgisi her vatandaşın bilmesi gereken bir bilgi olduğundan zarar payının büyük bir kısmı "sonuç"tadır ve sonuç olarak içen kişiye daha büyük ceza verilir.

Bunun da özgür irade konusundan bağımsız şekilde zaten düzgün işleyen bir adalet sisteminden bir farkı olmayacaktır. Yani halihazırda var olan adalet sisteminin caydırıcılığı ve alınan kararlar düzgün olduğu sürece ortada bir sorun kalmayacaktır.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close