Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Özgür irade kavramı gerçek değilse nasıl hayata karşı pozitif kalabilirim? Hayatı nasıl hala kendi yazdığım bir roman gibi görebilirim?

Özgür irade konusunda bilincin aslında verilmiş kararı 350 milisaniye sonra öğrenmesi gibi deney sonuçları veya determinist evren olayı beni gerçekten çok yordu. Şuandan itibaren her kararımı ve etkimi kontrolsüz ve değersiz görmeme neden oldu. Belkide bu olayı hiç öğrenmemeliydim . Hayatımda fedakarlık, azim veya amaç anlamsızlaştı. Ne yapmalıyım?
290 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
159K UP
Bilim ve felsefe okuru

Özgür irade ve bilinç iki ayrı olgudur. Özgür iradeniz olmayabilir ama bilinciniz vardır. Üstelik bu durum bilincimizin bedenimize tabi olmadığını da gösterebilecek bir durumda olabilir. Çünkü beyninizdeki nöronlar ateşlendikten sonra bile siz olanı biteni fark etme yetisine devam edersiniz, ve herşeyi gözlemci olarak izlemektesiniz. Şuanda yaptığınız gibi bu durumdan da serzenişte ve yakınmada bulunma şansınız olur:)) Bilinç beden ikiliği olmasa ve sadece ve mutlak olarak bedene tabi olsanız olanı biteni fark etmek mümkün olmayabilirdi. Çünkü bu durumda fark eden şey ne ise o da aynı bedene tabi olarak böyle bir farkındalık geliştiremezdi ve aynı nöron ateşlemesinin önceden olması gibi farkındalık yaratan şeyin de aynı şekilde beyin nöron ateşlemesinin sonucu olması gerekirdi. Yapılan deneyler ise genellikle farkındalık açısından değil bir karar verme gibi örneğin kolunuzu kaldırma gibi motor deneyimlere bağlı nöron ateşlemesini ölçümlüyor. Bu nedenle bu konuda henüz erken daha bir çok olgunun ortaya konulması için çalışma yapılması gerek. Örneğin farkındalık durumu sırasında beyinde neler olduğunun ortaya konulması gibi süreçlere dair de bulgular lazım. Çünkü şunu unutmayın hiç bir determinist makine kararsız kalmaz. Determinist bir süreçte makine ya işlemi yapar yada yapmaz. Ama biliyoruz ki bizim insan olarak bir konuda kararsız kalabilmek gibi 'mucizevi' hallerimiz var. Çünkü beyinlerimiz her iki olasılığa dair de simülasyon üretebiliyor, bunu değerlendirebiliyor. Kararsız kalma halinde de beyinde neler olduğunun daha fazla araştırılması gerekir. Örneğin nöron ateslemesi başka bir karşı nöron ateşlemesi ile durdurulabiliyor mu. Yani siz olasılıklardan birine o an daha fazla odaklanınca karar verme eğilimine girdiginiz anda diğer olasılığa dair bir nöron ateşlemesi mi sizi kararsız kalmanıza neden oluyor mesela.

Kısacası henüz özgür irademiz mutlak olarak yok demek için erken. Tam bir mutlak irademiz olmasa da kısmı bir özgür irademiz olması mümkün. Özellikle beyinde kuantum süreçler var mı. Mesela beyinlerimizdeki arka plan gürültüsü kuantum belirsizlik ilkesi gibi bir durumun belirsizliğine mi dayanıyor. Beynimizdeki nöron ağların mikro seviyede ağ tabanı olduğuna göre burada dalga fiziğinin bir çok özelliğini ihtimallere katmak gerekli. Söz konusu dalgalar olduğunda ise kuantum fiziği es geçilemez. Örneğin kuşların biyolojik bir pusulaya sahip oldukları ve bunlar sayesinde yön buldukları ve bu pusulanın kuantum süreçlerin varıldığını gerekli kıldığı biliniyor. Bu yüzden büyük yağ ve sudan oluşan bir organda kuantum fiziğinin işi ne diyenler acele etmemeliler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close