Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Oyunlar neden bağımlılık yapar?

oyun bağımlılığından nasıl kurtulurum? hep oyunlara ilgi duymuşumdur ama artık nerdeyse oyun bağımlısı oldum bırakamıyorum bir çok zamanımı bunlara ayırıyorum nasıl azaltabilirim. Fikri olan var mı
1,309 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Efekan Remzi Bahar
Eski oyun bağımlısıyım, konuyla ilgili araştırmalarım da var

Merhaba,

Öncelikle neden oyun bağımlısı olduğunuz konusuna gelirsek, bunun sebebi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de genel birkaç sebep saymakta bir sakınca yok:

Tüm Reklamları Kapat

1- Eğlence: İnsan genel olarak kendini eğlendiren şeylerle ilgilenir -bence öyle de olması gerekir-. Eğer oyun oynarken eğleniyorsanız, oynamayı bırakmamanız normaldir.

2- Kişide Kontrolün Kendisinde Olduğu Yanılgısı Yaratması: İlk bakışta bu önerme doğru da gözükse, aslında tam olarak doğru olmayabilir. Çok oyunculu oyunlarda bana kalırsa şans faktörü, sizin oynayışınızdan çok daha önemlidir. Ne kadar iyi oynarsanız oynayın, takımınıza sizden kötü oynayan veya o maç boyunca kötü oynayanlar geldi ise, kazanma ihtimaliniz ciddi derecede azalır. Tek oyunculu oyunlarda çok daha az şans faktörü vardır ama yine de vardır.

Tüm Reklamları Kapat

3- Oyunların bu şekilde yapılması: Bu gayet normal aslında. Çünkü, oyunu yapanların da para kazanması lazım. Bu duruma örnek verecek olursam; her seviye veya rütbe atladığınızda size hediyeler vermesi olabilir. Bir şeyi kazanmak -her şey olabilir; bir oyunda maç, sınav vs.- insanı hırslandırır ve daha çok o şeyi yapmaya iter.

4- Kazanmanın çok kolay olmaması: Kolay olan şeylerde, eninde sonunda hepimiz sıkılırız. Çok hasılat yapan oyunlara bakacak olursanız, kazanmanın o kadar da kolay olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz. Örnek: League of Legends, PUBG, CS:GO ve bunun gibi daha nicesi.

Birkaç genel sebep saydıktan sonra, nasıl kurtulabileceğinize geçelim. (Bu biraz öznel olabilir ama denemenizde bir yarar yok.):

Kendimin nasıl kurtulduğunu anlatacak olursam, oyun artık zevk vermek yerine sinir etmeye başlamıştı, ama buna rağmen de bırakamıyordum -birkaç aylık araları saymıyorum-. Sonra dedim ki, bu şeylerden para kazanmıyorum ve eğlenmiyorum. Neden vaktimin çoğunu buna gömeyim ki? Bu benim için ilk sebepti. Bir diğer sebep de eğlenebilecek başka şeyler bulmuş olmam. İlgi alanlarımın biri hakkında okumak yapmak, o oyunlardan daha çok eğlendirmeye başladı. Detaylı düşününce, hem bilgilenmiş oldum, hem eğlendim, hem de ileride bunun ve bunların sayesinde para da kazanabilirim. Size önerebileceğim bir diğer şey de spor olacaktır. Biraz klişe gibi görünebilir ama gerçekten de çok işe yarıyor. Hem sağlıklı hem eğlenceli, bir insan daha ne ister :). Bir diğeri ve sonuncusu da kendinize bir hedef koymanız. Bildiğiniz üzere, bir şeyleri başarmak ZORdur, üstünde çalışmak gerekir. Hedefiniz de muhtemelen size en çok haz verecek şey olduğu için, üstünde çalışmak da çok zor gelmeyecektir. Ama bunun için birkaç fedakârlık yapmanız da gerekebilir, hatta çoğu zaman gerekecektir. Oyun gibi şeylere daha az vakit ayırmak, uykudan kısmak (çok önermesem de) bunlara örnek olabilir.

Bu arada hemen bırakmaya çalışmak da pek bir işe yaramaz, yavaş yavaş azaltarak bırakman daha sağlıklı ve kesin sonuçlar verecektir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

385 görüntülenme

Kaynaklar

  1. U.K Rehab. Gaming Addiction Explained. (7 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. PsychGuides. Video Game Addiction. (7 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Fındıkcı
Kendi fikrimi paylaşıyorum.

Birden fazla sebebi var oyun bağımlılığının. Oyun oynarken vaktin nasıl geçtiğini anlayamamak çok fazla vakit geçirmemize neden oluyor. Bu durumun farkında olmak, önlemek için birinci adım.

Bir çok oyun bizi sürekli ödüllendiriyor, başarıya ödül veren beynimiz ve sürekli bizi ödüllendiren oyunlar bu şekilde tekrarlama motivasyonuna dönüşüyor. Bundan sonra ise oyunlar, boş vakitleriminizin birinci önceliği halini alıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Rekabetçi video oyunlarında ise başarı ile birlikte hırs faktörü dahil oluyor. Üst rütbeye ya da lige ulaşma isteği sizi oyun dışında bile bırakmamaya başlıyor.

Asıl sorun olan "Oyun bağımlılığından nasıl kurtulurum?" soruna cevaben; Bağımlılık seviyesinde olduğunu farketmiş olmandan dolayı 1-0 öndesin. Bu yaşlarda vaktini harcadığın etkinliklerin, 10 yıl sonraki sana bir yatırım olabileceğini düşünmelisin. Her şeyin fazlası zarar, dozunu iyi ayarlamalısın. Kendine limit koymayı deneyebilirsin. Oyun oynadığın cihaz ile etkileşimini azaltmayı deneyebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Ekstradan, bir oyun bağımlılığı hakkındaki Klinik psikolog yorumunu eklemek istedim.

Tetris Bağımlılığı hakkında;

Klinik psikolog Vladimir Pokhilko bu bağımlılığı üç şekilde açıklıyor:

1- Oyunu oynarken beyniniz bir karar alıyor ve bunun sonucunu anında görüyor. Şekilleri yerine oturtmak çok küçük de olsa yeni bir tatmin duygusu oluşturuyor. Bu küçük tatminler bir kaç saniyede bir tekrarlanıyor.

2- Öte yandan tamamlanmamış boşluklar oluştuğu için beyniniz bunları da doldurmak için kendini zorluyor.

3- Bir kaç saat oynadıktan sonra ilk iki aktivite otomatikleşiyor. Tekrar tekrar aynı şeyi yapmak bir huya dönüşüyor. Bir başka deyişle tekrarlama motivasyonuna…

Kaynaklar

  1. B. Özcan. Tetris Neden Bu Kadar Bağımlılık Yapıyor?. (21 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2021. Alındığı Yer: https://barisozcan.com | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Turkiye Uzay
Turkiye Uzay
10K UP
TürkiyeUzay

Bağımlılık türleri çeşitlidir. Oyun bağımlılığı bunların içinde en hafif olanlarından bir tanesidir. Yani çok zararıda yoktur. Ama faydasıda yoktur.

1 günde 2 saat oyunlara zaman ayırmak bağımlılık değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca bir işe girip çalışırsan oyun bağımlılığında kalmaz. Sabah 6,5 da kalk. 8 de iş başı yap. Akşam 7 de işi bırak. Eve anca 8de gel. Akşam 10 da yat. Zaten arada 2 saat var. O iki saatin yarım saatide yemek yemek. Kaldı sana 1,5 saat :)

Yani bir işe girip çalışırsan oyun bağımlılığın kalmaz. Anca hafta sonları oynayabilirsin.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close