Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Mansurova
Üye 25 Ekim 1 Cevap
2

Overthinkingden nasıl kurtulabiliriz?

Sürekli birşeyleri düşünmekten geceleri uyuyamama seviyesine bile geldiyse bu durumu nasıl düzeltebiliriz?
250 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
182K UP
Araştırmacı, Okur, Yazar 26 Ekim

Merhaba,

Düşünme; öngörü ve planlama yapmamıza, karmaşık sorunları çözmemize, sosyal ilişkilerimizin kurulabilmesine olanak sağlar. Ancak bu yeteneğimizin kontrolden çıkması geceleri uyuyamama örneği de dahil olmak üzere yorucu ve zararlı sonuçları ortaya çıkarabilir.

Aşırı düşünmeyi bir düşman olarak algılayıp ondan uzaklaşmaya çalışmadan önce bu "düşmanımızın" kökenlerine bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

  • Atalarımız tehlikelerden korunmak için sürekli analiz yapmak zorundaydı ancak modern dünyamızda o tarz tehditler yok. Dolayısıyla bu analiz yeteneği ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda bile çalışabiliyor.
  • Sosyal canlılarız. Beklentileri karşılamak, yanlış anlaşılmamak, statü elde etmek veya onu korumak gibi endişeler bizi fazla düşünmeye itiyor.
  • Bazı şeyler bizim kontrolümüzde değildir ancak insan beyni kontrol edemeyeceği şeylerden, belirsizliklerden hoşlanmaz. Bu da beynin sürekli bir yol veya çözüm aramasına sebep olur.

Baktığımız zaman aşırı düşünmenin bir tür kaygılardan kurtulma mekanizması gibi işlediğini görüyoruz.

Aşırı düşünme sırasında beyin bölgelerinin bir kısmı kontrolsüz ve aşırı uyarılmış bir şekilde çalışır.

  1. Prefrontal Korteks: Karar verme, problem çözme ve geleceğe dair planlar yapmada rol oynar. Kontrolsüz çalıştığında sürekli olarak geçmişteki deneyimler ve gelecekte yaşanması mümkün olan şeyler düşünülür. "Ya böyle olursa" gibi düşünceler ortaya çıkar ve bu beynin bu bölgesinin gereksiz yere aşırı çalışmasına sebep olur.
  2. Amigdala: Beynin duygu merkezidir. Özellikle stres, korku ve kaygıyla ilişkilidir. Olumsuz düşünceler ve belirsizlik amigdalanın sürekli tetikte kalmasına neden olur. Ardından prefrontal korteks tehlike yönünde uyarılır ve bu nedenle bu beyin bölgeleri kaygının sürekli tekrar etmesine sebep olur.
  3. Varsayılan Mod Ağı (Default Mode Network): Bu ağ, dinlenme sırasında aktif olur ve kendi kendini gözlemleme, öz farkındalık, geçmiş, gelecek ve anılar üzerine düşünme, hayaller kurma, empati yapma gibi işlevlerden sorumludur. Bu işlevler kontrolden çıktığında aşırı düşünmeye sebep olur. Geçmişteki olumsuz deneyimlere, gelecekteki olası endişelere odaklanmak bu ağın normal çalışamamasına neden olur.

Aşırı düşünmeden kurtulmak hatta aşırı düşünme ortaya çıkmadan onu engellemek için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • Günlük tutmak: Düşünceler sadece zihinde kalınca karmaşık, belirsiz, soyut olarak kalır. Bu düşünceleri bir günlüğe yazmak hem onları somutlaştırırken hem de onları daha belirli ve basit hale getirir. Çoğu durumda bu şekilde daha iyi hissedilebilir.
  • Başka aktiviteler yapmak: Boş vakitlerde, uyumadan önce dikkat dağıtıcı aktiviteler yapmak bahsi geçen sorundan uzaklaşmaya yardımcı olur. Kitap okumak, sakinleştirici müzikler dinlemek, ilgi alanlarınıza göre resim yapmak, örgü yapmak gibi aktiviteler beyninizi başka bir şeye odaklayacağından size iyi gelebilir.
  • Gevşeme & esneme hareketleri ve spor yapmak: Aşırı düşünmeden kurtulmanın en etkili yollarından bir diğeri vücudu aktifleştirmektir. Kalkın ve vücudunuzu harekete geçirin.
  • Duş almak: Ilık bir duş alarak veya yüzünüzü yıkayarak hem bedeni hem de zihni yatıştırabilirsiniz.
  • Meditasyon ve nefes egzersizleri yapmak: Düzenli nefes egzersizleri ve meditasyon, ânı yaşamanızı ve kaygı yaratan düşüncelerinizden uzaklaşmanızı sağlar.

Tüm bunlara rağmen hâlâ aşırı düşünmeden şikayetçiyseniz vakit kaybetmeden profesyonel bir destek alın. Psikologlara veya psikiyatristlere başvurabilirsiniz. Alacağınız terapiler sayesinde düşüncelerinizi yönetmede iyileşebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın, kendinize iyi bakın.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close