Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Ovaryumda birden fazla olan graff foliküllerinden neden sadece bir tanesi patlar?

287 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melih Karalı
Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrencisi

Ovaryumda bulunan birçok folikül içerisinden sadece bir tanesinin (dominan folikül) patlaması, ovülasyon süreciyle ilgilidir. Ovülasyon, kadın üreme döngüsünün ortasında gerçekleşen bir olaydır ve bu süreçte olgunlaşmış bir yumurta hücresi (ovum) serbest bırakılır. Ovaryumda birden fazla folikül olgunlaşabilir, ancak genellikle sadece bir tanesi dominan folikül olarak adlandırılır ve diğer foliküller geriye çekilir.

Ovülasyonun başlamasıyla birlikte, LH (luteinizing hormone) hormonunun seviyelerinde artış meydana gelir. Bu artış, dominan folikülün (genellikle en büyük ve en olgun olan) çatlamasına yol açar. LH'nin bu etkisi, folikül zarını yırtarak içindeki olgun yumurtayı serbest bırakmasına neden olur. Bu serbest bırakılan yumurta, fallop tüplerinden geçerek rahim içine hareket eder ve döllenmeye hazır hale gelir.

Diğer foliküller geri çekildiğinden ve ovülasyon sırasında sadece bir yumurta serbest bırakıldığından, genellikle bir döngüde sadece bir folikül patlar. Bu süreç, kadın üreme sisteminin doğal bir parçasıdır ve hormonal düzenleme tarafından yönlendirilir.

Tüm Reklamları Kapat

Birden fazla olgunlaşmış yumurtanın serbest bırakılmamasının asıl nedeni, doğal olarak evrimsel bir avantajdan kaynaklanmaktadır. Evrimsel bir bakış açısından, enerji tasarrufu ve etkin üreme stratejileri, genellikle tek bir olgun yumurtanın serbest bırakılmasının daha avantajlı olduğunu göstermektedir. Sırayla:

  • Enerji Tasarrufu: Her folikülün olgunlaşması ve yumurta üretimi enerji gerektirir. Birçok olgun yumurtanın serbest bırakılması, enerji tüketimini artırabilir. Doğa, enerji tasarrufu ve etkin üreme için genellikle en uygun stratejilere yönelmiştir.
  • Sağlıklı Embriyo Gelişimi: Bir kadının vücudu, her döngüde oluşan bir veya birkaç yumurta arasında rekabeti önlemek ve bir tek yumurtanın döllenmesini ve sağlıklı embriyonun gelişimini desteklemek için evrimsel olarak ayarlanmıştır.
  • Rekabet ve Genetik Çeşitlilik: Birden fazla yumurtanın serbest bırakılması, bu yumurtalar arasında rekabeti artırabilir. Bu durum, enerji ve kaynak kullanımını artırabilir ve aynı zamanda genetik çeşitliliği azaltabilir. Genellikle, bir döngüde tek bir yumurta serbest bırakılarak genetik çeşitlilik artırılır.

Bu nedenlerle, evrimsel süreçte, genellikle bir döngüde sadece bir yumurtanın serbest bırakılması, doğal üreme stratejisinin bir sonucudur. Ancak, bazı durumlarda çoğul ovulasyon (birden fazla yumurta serbest bırakılması) gerçekleşebilir ve bu durumda çoğul gebelikler (ikiz, üçüz vb.) ortaya çıkabilir.[1]

Kaynaklar

  1. Rogel Cancer Center | University of Michigan. Normal Ovarian Function. (1 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2023. Alındığı Yer: Rogel Cancer Center | University of Michigan | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close