Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Osmanlı padişahlarının hepsi dindar mıydı?

Küçük ve düzgün düşünemediğim yaşlarda(daha doğrusu cehennemlik olurum korkusuyla sorgulayamadığım yaşlar)mükemmel eğitim almış osmanlı padişahları bile müslüman sen neyi sorguluyosun diye bir düşünce içerisindeydim.(kendimi böyle rahatlatmaya çalışıyordum).Peki bu mükemmel eğitimle donanmış padişahlar kendi dinlerini sorgulamışlar mıdır?
3,753 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Tarihe Meraklı

Öncelikle padişahların dini düşünceleri ve yaşadıkları dönemde inançlarını sorgulayıp sorgulamadıklarını bilemeyiz. Bazı eylemlerine göre, dindar olup olmadıkları hakkında sonuç çıkarmak pek mümkün görünmüyor.

Uzun bir dönem padişahlık, halifelik makamı ile birlikte yürütülmüştür, dönemin şeyhülislam ulemaları ile uyumsuzluklarına da pek rastlanılmamıştır. Çöküş döneminde, yenilikçi bir kaç padişahın sorun yaşadığı bir gerçek ama bu durumu genelleyemeyiz.

Kişisel eylemlerine değerlendirecek olursak: Bu dönemde yapılan eylemlerin çoğu size tuhaf ve sakıncalı gelebilir, ancak şeriat hükümlerine göre değerlendirmek gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

-Kardeş Katli: Bu kısım çok canice görünüyor, ancak unutulmaması gereken bir durum var, Devlet-i Aliye'nin ve İslam bayraktarlığı olarak olarak kabul edilen halifeliğin devamının her ne olursa olsun riske edilmemesi. Kardeş Katli, Osmanlı'da parçalanmanın gündeme gelmemesi adına, genelde dönemim şeyhülislamları tarafından verilen fetvalar doğrultusunda gerçekleşmiştir.

-Çok Eşle Evlilik ve Cariyelik: İslam 4 kadına kadar evliliğe izin verir. Cariyelik kısmında ise sınır yoktur. Padişah olsanız da olmasanız da her birey için geçerlidir.

-Kölelik: İslam yönetimi dışındaki diğer yönetimlerde kölelik çok geniş kapsamlı bir şekilde uygulanırken, İslam yönetimi bazı kısıtlamalar ve zorluklar getirmiştir. Ancak kökten yasaklanmamıştır.

-Babadan Oğula Halifelik Makamının Geçmesi: Özellikle 4 halife döneminde halifelik makamı şura ile belirlenmiştir. Ancak Ebu Bekir hariç diğer halifelerin öldürülmesi ve makamın iç çekişmelere maruz kalması ile ilk Emevi halifesi olan Muaviye tarafından babadan oğula geçmesi uygun görülmüştür. Bu durum İslam otoriteleri tarafından kabul edilmiş ve gelenekleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

-Alkol kullanımı: Yapılan eylemler içerisinde İslam'ın kesin yasak koyduğu ve günah kabul edilen eylemler içerisinde görülür. Uyuşturucu ise o dönem için tartışmalıdır. Sonradan İslam ulemaları tarafından "kişinin kendine zarar verecek eylemlerde bulunmasının günah olduğu" genellemesine dayandırılarak, haram olduğu kabul edilmiş ve bazı fetvalara kayıt olarak geçmiştir.

Sonuç olarak: O dönem yapılan bazı eylemler sürekli günah içinde yüzdükleri ve dindar olmadıkları algısı yaratabilir. Fakat dönemin insan hakları, hukuk ve geleneksel bakış açısına göre, durum düşündüğünüz gibi değildir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

merhabalar

soru çok saçma geldi. bir insanın dşndar yada dindar olmadığını bilemezsin asla. tarih belgeler üzerinden yapılır, belgeler ne diyorsa ona paralel çıkarımlar olur. tarihte bir insanın oruç tuttuğu, namaz kıldığı ve hiç günah işlemediği yazılsın, o kişinin dindar olup olmadığı yine bilinemez ki. bu içsel bir düşüncedir, belgelenebilecek bir şey değildir.

diğer saçma gelen şey, mükemmel bir eğitim almış safsatası. yani bir kişi mükemmel bir eğitim alsa da yanlış düşünebilir, mükemmel eğitim alan her düşündüğü ve yaptığı doğru değildir. Aziz Sancar gibi çok eğitimli ve nobel ödülü almış birinin "ben allaha inanıyorum, evrim olmuş olmamış, bunlar günahtır." dediğini hatırlatırım.

Tüm Reklamları Kapat

aldıkları eğitimin mükemmelliği de aynı şekilde saçma geldi bana. mükemmel ne demek? o döneme göre evet üst düzeydi ama şu anda onların eğitimi çok ilkel kalmış bir eğitimdir. o döenmden bu döneme neler neler öğrendik, neler neler keşfettik. onların eğitiminin oldukça kusurlu olduğunu söyleyebilirim.

padişahların dindarlıklarına gelelim. bir çok padişahın içki, alkol ve esrar içtiği bilinen bir gerçektir. bir çoğunun kardeş ve oğul gibi cinayetler işledikleri de aynı şekilde bilinen bir gerçek. ayrıca yarısından fazlasının 4'den fazla kadınla evlendiği ve çok sayıda cariyesinin de olduğu bilinen bir gerçek. yani dine aykırı büyük günahlar çoğu işlemiştir desek yanlış olmaz, bu bence hayır hepsi dindar değildi demek için yeterli bir sebep.

380 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hatice Aygen
Hemşireyim

Güya öyleler ama nikahsız kadınlarla cariyeleriyle birlikte olup çocuk yapıyorlar. Bi kaç tane nikah kıyan padişah var o da bir kadına hepsine değil. Bir de dinimiz köleliğe karşı değil mi ? Padişahlar neden hep köleleri kulları var. Kula kulluk etmek dinimizde var mı ? Bir de halifeliğin babadan oğula geçmemesi gerekir ama osmanlı bunu bu şekilde devam ettirdi. Osmanlıyı yöneten aile ağacı mı zinciri mi denir artık ben dindar olduklarını düşünmüyorum.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close