Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Oğuzhan Kömcü
Üye 27 Haziran 2021 2 Cevap
0

Osmanlı iyi bir devlet miydi? Halkına yardım ediyor muydu?

Osmanlıda askeri anlamda iyiydi ama halkından vergi almaktan başka hiç yardım etti mi ? Buna karşın hala neden bu kadar sevdalıları var ?
915 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
334K UP
Düşünür 28 Haziran 2021

Osmanlı hakkında sorular sorulduğu zaman ilk aklıma gelen hangi Osmanlı olduğudur? Hangi Osmanlı? Osmanlı ilk yıllarda diğer ortaçağ ülkelerine göre gayet medeni ve dönemine göre çok gelişmiş bir ülkeydi. duraklama dönemi 1600'lü yıllara kadar da öyle kaldı. ki ne zaman gerileme dönemine girdi(1700'den sonraki dönem) Padişahlar yeteneksiz ve adam akıllı yönetilemez oldu her şey bozuldu, ordu, ekonomi, sosyal hayat, eğitim vb. bu soruyu iyi olan ilk dönemler için cevaplayacağım.

1600'lü yıllara kadar vergi aldığı kadar halka yardım etmiştir Osmanlı evet. mesela devletin Ahilik teşkilatı vardı ve bu teşkilat, dağ başları gibi çok ücra yerlere bile gider orda yaşayan halkın sorunlarını dertlerini dinler ve çözümler üretir, o bölgenin sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlar, yeri gelince eşkiyalardan korurlardı. bunun dışında esnaf sandıkları vardı, günümüz türkçesiyle esnaf vakfı denilebilir. yeni esnaf olanlara yardım eder ve yükselmesini sağlar, felaket zamanı esnaflara yardım yollar, işini büyütmek isteyen esnaflara gerektiği zaman borç verir, sakat yada emekli olan esnafa para yollarlar, yapılan anlaşmaların uygulanmasını sağlardı.

son soruya gelirsek, bu kadar çok sevdalısı var çünkü tarihi dizilerden öğrenirsen cennet gibi bir yer sanırsın. Osmanlı'yı araştırırsan eğer ortaçağ ülkesi olmaktan hiç çıkamamış bir ülke olduğunu anlarsın. mesela Padişahların kendi oğullarını, kendi çocuklarını öldürmeleri çok normal denilebilecek bir olay. kölelik ve cariye alma olayları da aynı şekilde çok normaldi yada yeni fethedilen yerlere zorbalık yapmak. halkının aşırı cahil olması, bilimsel hiç bir gelişme yapamaması yada son yıllarında İngiltere, Almanya ve Rusya'nın kuklası olması da... obejektif olarak bakılınca çok ta başarılı bir ülke olmadığını anlarsın, Osmanlı cennet değildi. ama bu şekilde anlatılmadığı için bence çok fazla destekçisi var.

Tüm Reklamları Kapat

174 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Arda Adnan Kalkan
Düşünebilen bir insanım 28 Haziran 2021

Türk kökenli olmayanlar Atatürk'ün kurduğu cumhuriyeti kabul etmediği için Osmanlı Devleti'ni sevmekteler. Atatürk'ün en büyük hatası ülkenin adını Türkiye koyması ve sosyalizm ile kurmamış olmasıdır. Bence isim Anadolu, yönetim de sosyalist cumhuriyet olmalıydı. Böylece tüm halklar birlikte hareket ederek ülkeyi kalkındıracaktı. Bana göre bu durumda ülkemiz dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olurdu şu anda. Osmanlı sevdalıları, etnik kökeni nedeniyle ayaklanan gruplardır.

118 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close