Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salih Başak
Salih Başak
1,625 UP
Üye 17 Kasım 2 Cevap
2

Osmanlı 1. Dünya Savaşı'na katılmasaydı ne olurdu?

Osmanlı son dönemlerinde ekonomik olarak oldukça kötü bir durumdaydı, buna rağmen savaşa katılmayı seçmişti. Peki savaşa hiç katılmamış olsaydı ne olurdu, tarih ne şekilde değişirdi?
301 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tuna Toprak
Tuna Toprak
61K UP
Bilimsever 17 Kasım

Osmanlı İmparatorluğu, 1. Dünya Savaşı'na katılmasaydı, pek çok tarihsel gelişme farklı şekillerde ilerleyebilirdi. İşte bazı olasılıklar:


1. Osmanlı toprakları daha uzun süre korunabilirdi: Osmanlı, savaşa katıldıktan sonra İtilaf Devletleri'nin saldırılarıyla toprak kayıplarına uğramıştı. Eğer savaşa katılmasaydı, belki de Osmanlı, savaşa katılan diğer devletler gibi topraklarını kaybetmeden bir süre daha varlığını sürdürebilirdi.

Tüm Reklamları Kapat



2. Orta Doğu'da farklı sınırlar: Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'nda yenilmesi ve Mondros Mütarekesi'nin ardından Orta Doğu'da birçok yeni devlet kuruldu. Osmanlı savaşta yer almazsa, belki de bu bölgedeki sınırlar farklı şekillerde çizilebilirdi ve bazı devletler bağımsızlıklarını kazanmayabilirdi.


Tüm Reklamları Kapat


3. Türk Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in oluşumu farklı olabilirdi: Osmanlı'nın savaşa katılmaması, Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflamasına ve sonunda çökmeye gitmesini engelleyebilirdi. Ancak bu durum, Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğindeki Türk Kurtuluş Savaşı'nın gelişimini de etkileyebilirdi. Savaşın ardından Cumhuriyet'in kurulması, belki de farklı bir dönemde ya da koşullarda gerçekleşebilirdi.



4. İtilaf Devletleri ve Almanya arasındaki denge: Eğer Osmanlı savaşa katılmasaydı, Almanya'nın savaştaki stratejileri de değişebilirdi. Osmanlı'nın stratejik önemi (özellikle Mezopotamya, Hicaz ve Çanakkale'deki savaşlar) büyük bir faktördü. Bu durum, savaşın gidişatını etkilemiş olabilir.




Sonuç olarak, Osmanlı'nın 1. Dünya Savaşı'na katılmaması, hem Osmanlı İmparatorluğu'nun hem de dünya tarihinin gidişatını önemli ölçüde değiştirebilirdi. Ancak bu, tamamen spekülatif bir senaryo olduğu için kesin sonuçlar öngörmek zordur.


Tüm Reklamları Kapat


Kaynaklar

  1. Yusuf Kayaalp. Youtubeda Detayli Anlatimi Mevcuttur. (5 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: YOUTUBE | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 17 Kasım

Kelebekler Her Zaman ki İşlerini Yapardı: Kelebek Etkisi…

Hiçbir şeyi garanti edemeyiz!

Fakat her şey değişirdi. Olumlu mu olurdu olumsuz mu olurdu hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

En azından savaşın üç kıtaya yayılması uzayabilirdi ve ya hiç yayılmayabilirdi. Rusya çok daha etkin olabilirdi ve ABD bugünkünden çok daha farklı bir yerde olabilirdi. Avrupa’nın haritası mutlaka değişirdi, dünyanın da.

Osmanlı için zaten bitiş olarak her şey savaştan önce de vardı. Ekonomisi çökmüş, dünya siyasi sahnesinden çoktan inmiş ve Fransız ihtilali sonrası dünyayı kasıp kavuran ulusal bağımsızlık hareketleri (biz bunu genelde milliyetçilik ve özelde Panslavizm olarak biliyoruz) Osmanlının kapısına dayanmış. Osmanlı bundan kaçamazdı ve eninde sonunda, dünya genelinde olduğu gibi bir imparatorluk olarak parçalanırdı.

Ancak bu parçalanma bir dış müdahale ile mi, Fransız ihtilali gibi kendi iç dinamikleri ile mi (ki çok zor çünkü aydınlanmadan nasiplenmemiş bir imparatorluk) olurdu kesin olarak bilemeyiz.

Bir de ulusal kurtuluş savaşımız ve Mustafa Kemal olur muydu, tükenmiş bir imparatorluktan bir cumhuriyet mutlaka olurdu ancak mimarı Mustafa Kemal ve bugünkü nitelikte bir cumhuriyetimiz olur muydu?

Tüm Reklamları Kapat

Çevremizde, Afrika’da ve Yakın Asya 'da, Mustafa Kemal ve Ulusal Kurtuluş savaşının umut ve emsal olduğu ve adeta bu coğrafyalarda bir domino etkisi ile ulusal kurtuluş savaşları ve vesilesi ile bugünkü devletler olur muydu bilemeyiz.

Olsalar bile, Cumhuriyetimiz dâhil nasıl bir cumhuriyet olurdu: Tam bağımsız, özerk, bölgesel, manda, himaye, sömürge…

Ve belki de en önemlisi Rusya’da Ekim Devrimi o dönemde olur muydu? Gecikmesi dünya tek kutuplu ve alternatifsiz siyasetine nasıl yansırdı ve nicesi…

Ya da en basitinden bugün bu soruyu sormaya ve cevap vermeye vesile olan Evrim Ağacı ve hatta siz, ben olur muyduk, hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

Kelebekler, etkileri ile yine yapacağını yapmış…

Kaynaklar

  1. STEFANOS YERASİMOS. (2000). Az Gelişmişlik Sürecinde Türkiye (Bizanstan Tanzimata). Yayınevi: Belge Yayınları. sf: 579.
  2. STEFANOS YERASİMOS. (2001). Az Gelişmişlik Sürecinde Türkiye (Tanzimattan 1. Dünya Savaşına). Yayınevi: Belge Yayınları. sf: 517.
  3. STEFANOS YERASİMOS. (1992). Az Gelişmişlik Sürecinde Türkiye (Dünya Savaşından 1971'E). Yayınevi: Belge Yayınları. sf: 566.
  4. Marc Ferro. (2002). Sömürgecilik Tarihi. Yayınevi: İmge Kitabevi. sf: 673.
  5. V.İ. LENİN. (1993). Ulusal Sorun Ve Ulusal Kurtuluş Savaşları. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 415.
  6. Server Tanilli. (1994). Yüzyılların Gerçeği Ve Mirası 4. Cilt. Yayınevi: Cem Yayınevi. sf: 598.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close