Örümcekler böcek değil, araknidlerdir. Araknid ailesinin diğer üyeleri arasında akrepler, akarlar, keneler ve hasatçılar bulunur. Örümceklerin 8 bacağı, böceklerin 6 bacağı vardır.

Örümceklerin sekiz bacaklı olmasının evrimi:
Sekiz bacaklı örümcek ebeveynlerinin dizilişini yaklaşık 500 milyon yıl öncesine, Orta Kambriyen Dönemine kadar takip edersek örümcekleri içeren eklembacaklılardan oluşan chelicerata soyunun köküne ulaşırız. Daha da geriye, 541 milyon yıl öncesine gidersek tüm eklembacaklıların atası olan, okyanuslarda yaşayan lobopodları buluruz. "Lobopod" adı tek bir türü değil, oldukça basit gövdelere sahip çok çeşitli türleri ifade eder. Temelde parçalı bedenlere sahip solucan benzeri yaratıklardı. Her segmentte kabaca aynı çift kısa, kısa bacaklar bulunuyordu ve bu model vücutları boyunca devam ediyordu.

Lobopodlar geliştikçe bacaklarında uzmanlaşmaya ve vücut bölümlerini birleştirmeye başladılar. İlk chelicerata küçük vücut bölümlerini iki büyük parça halinde birleştirmiş gibi görünüyor: baş ve karın.
Hangi çevresel baskıların chelicerata sekiz ayaklı düzene yerleşmesine neden olduğu belli değil. Bu konuda Chicago Üniversitesi'ne bağlı Deniz Biyolojisi Laboratuvarı'nın gelişim biyoloğu ve yöneticisi Nipam Patel, "Bu bacaklar aslında ağızlarının bir parçası" diyerek şunları ilave ediyor:
Örümcekler, böcekler, kabuklular ve kırkayakların tümü, muhtemelen her parçada bir dizi uzantı bulunan parçalı bir gövdeye sahip olan bir atadan evrimleştiği için bu türler, örümcek evrimini de destekler nitelikte. Patel'e göre, bacaklar, antenler ve hatta alt çeneler dahil olmak üzere tüm eklem bacaklı uzantılarının izi, kısa lobopod uzantısına kadar takip edilebilir.
Böylece milyonlarca yıl süren evrimin ardından örümcekler sekiz bacağa sahip oldu. Sekiz bacağa sahip olmaları onları yaşam koşullarına (örneğin tırmanma) hazırladı. Böceklerin aksine bacaklarında tüy bulunması da evrimsel sürecin yararlı bir getirisi.
Kaynaklar
- C. Duke. Why Do Spiders Have 8 Legs?. (23 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 24 Ekim 2023. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı