Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Ortaokul seviyesine basit bir şekilde kuantum fiziğini nasıl anlatabilirim?

Ortaokul öğrencisiyim ve projem nedeni ile kuantum fiziği öğrenmem gerekiyor. Bunun kolaylaştırılmış bir yolu vs. var mıdır?
611 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ertuğrul Genç
Öğrenci ,araştırmacı

Kuantum mekaniği veya Kuantum fiziği, atom altı parçacıkları inceleyen bir temel fizik dalıdır. "'Nicem mekaniği"' veya "'dalga mekaniği"' adlarıyla da anılır. Kuantum mekaniği, moleküllerin, atomların ve bunları meydana getiren elektron, proton, nötron, kuark, gluon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır.

Daha fazla bilgi için bu sitenin ''Kuantum Fiziği Nedir ve Evren'i Nasıl Tanımlar? Kuantum Fiziğiyle Bilmeniz Gereken 6 Kavram!'' adlı makalesini okuyunuz. Ayrıntılı ve 11 dakikalık okuma süresiyle çok güzel bir makaledir.

Eğer yardımım dokunduysa ne mutlu bana...

Tüm Reklamları Kapat

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Horton Kimi Duyuyor - Horton Hears A Who 2008

Devasa bir dünyada yaşıyoruz. Devasa binalar, yollar köprüler, dağlar, denizler, okyanuslar.

Hepsi de bir sistem içerisinde ve uyumlu. Binaların temelinde çokça beton, tuğla, demir, çimento var. Ve diğer nice şey…Hepsi de birbiri ile uyumlu. Ne az ne çok. Yani kararında.

Tüm Reklamları Kapat

Bu; bizim için makro evrenin başı. Bir de bunun gezegen boyutunu da aşan (dünyamızı aşan) boyutu da var. Diğer gezegenler, güneş sistemimiz, güneş sistemimizin bağlı olduğu samanyolu galaksisi, galaksiler kümesi ve nihayete değin uzanan, sonsuz olarak tanımladığımız bir evren. Makro evren…

Başa dönelim ve kendimizden başlayalım. Bizle birlikte sürekli küçülen dünyalar tasarlayalım…

Öyle tasarlayalım ki; bizlere devasa görünen dünyamız evren nazarında bir kum tanesi olsun ve geriye kalan her şey bu kum tanesine sığsın. İşte bu mikro evrendir ve Kuantum bunu dert edinir. Biz, organizmamız, hücrelerimiz, atomlarımız ve atomlarımızın altı ve tersi istikamette sınırsız ve sonsuz bir evren…Ta ki ötesini algılayamadığımız plank sabiti’ne kadar… (Planck sabiti kuantum mekaniğinde etki edilen en küçük birimi temsil eder, diğer bir deyişle süreksizliğin birimidir. Planck formülü, frekansı bilinen bir taneciğin enerjisinin hesaplanmasında kullanılır. Planck, bu buluşuyla 1918 Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.)

Mikro evrene yolculuk ne kadar sade ve olağan ise bizleri şaşırtma oranı da o kadar fazla..."Şeytan ayrıntıda gizlidir." Bilgi, akıl ve bilim muazzam bir şey. Kimsenin tekelinde olmaması herkese kapıyı açıyor. Kimbilir belki de ötesini bulan siz olursunuz. ( Ben olsam bunu hikayeleştirerek bu şekilde anlatırdım. Patorn sizsiniz.)

2008 yapımı Horton Kimi Duyuyor Animasyon Filmi; bu konu ve ortaokul öğrencileri için biçilmiş kaftan…Sevgiyle...

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
61K UP
Elektronik teknisyeni

Kuantum fiziğini anlatmak için Erkcan Özcan hocanın flu tv'deki olmaz öyle saçma bilim videolarını izlemeni şiddetle tavsiye ederim.

Kuantum fal mıdır?

Thomas young adında bir profesörün çift yarık deneyini inceleyebilirsin. Ben bebar bilim kanalını sevdiğim için onun linkini ekledim aşağı.

Tüm Reklamları Kapat

Çift yarık deneyi.

Kaynaklar

  1. tureng. Just A Moment.... Alındığı Tarih: 26 Kasım 2022. Alındığı Yer: tureng | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close