Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Ortalama bir insan nefes alıp verdiğinde aldığı havanın oksijen oranını ve karbondioksit oranını % olarak nasıl etkiler?

5,156 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf İğın
H. sapiens

Havanın yaklaşık %21’ i O2’dir. Eğer dışarı ile bağlantılı bir yerde iseniz (penceresi açık oda gibi) aldığınız ve verdiğiniz gazların odadaki havanın oranlarında bir etkisi olmayacaktır. Ama kapalı bir yerde iseniz (minibüs, araba vs.) muhtemelen bir süre sonra baş ağrısı ve halsizlik yaşayacaksınız. Açık havadaki gaz oranı bizim etkimiz ile değişmez çünkü havadaki Oksijen miktarı ağaçlar ve Oksijen üreten tek hücreliler bir anda yok olsa veya Güneş bir anda yok olarak fotosentezin oluşması için gerekli ortam yok olursa bile en az 1000 yıl yetecek miktarda Oksijen havada mevcut haldedir.

Oksijen miktarının değişimi sadece yükseklikle olur. Bunun için de en az 5000m yüksekliğe çıkmak gerek.

Tüm Reklamları Kapat

879 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dilek Subaşı. Yükseklere Çiktikça Oksijenin Azalmasi Ve Çoğalmasi. (19 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 9 Şubat 2021. Alındığı Yer: Aydın Denge | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Gürtekin
Ahmet Gürtekin
3,560 UP
Fizik Okuyorum

Ortalama bir insan nefes alıp verdiğinde aldığı havanın oksijen ve karbondioksit oranını % olarak şu şekilde etkiler:

Alınan hava:

Oksijen: Ortalama bir insan nefes aldığında aldığı havada yaklaşık %21 oksijen bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Karbondioksit: Ortalama bir insan nefes aldığında aldığı havada yaklaşık %0.04 karbondioksit bulunur.

Verilen hava:

Oksijen: Ortalama bir insan nefes verdiğinde verdiği havada yaklaşık %16 oksijen bulunur.

Karbondioksit: Ortalama bir insan nefes verdiğinde verdiği havada yaklaşık %4 karbondioksit bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Nefes alıp vermenin oksijen ve karbondioksit oranlarına etkisi:

Oksijen: Nefes aldığımızda, havadaki oksijeni akciğerlerimize alırız. Oksijen, kanımızdaki hemoglobin tarafından taşınır ve vücudumuzdaki tüm hücrelere dağıtılır. Hücreler, oksijeni enerji üretmek için kullanır.

Karbondioksit: Nefes verdiğimizde, vücudumuzdaki hücreler tarafından üretilen karbondioksiti dışarı atarız. Karbondioksit, kanımızdaki hemoglobin tarafından taşınır ve akciğerlerimize gönderilir. Akciğerlerimizden karbondioksit, nefes yoluyla dışarı atılır.

Nefes alıp vermenin etkilediği diğer faktörler:

Solunum hızı: Solunum hızımız arttıkça, aldığımız ve verdiğimiz havanın miktarı da artar. Bu da, aldığımız oksijen ve verdiğimiz karbondioksit miktarını artırır.

Aktivite seviyesi: Aktivite seviyemiz arttıkça, vücudumuzun enerji ihtiyacı da artar. Bu da, oksijen ihtiyacımızı ve karbondioksit üretimimizi artırır.

Sağlıklı bir insan için oksijen ve karbondioksit seviyeleri:

Oksijen: Sağlıklı bir insan için kandaki oksijen seviyesi %95-99 arasında olmalıdır.

Karbondioksit: Sağlıklı bir insan için kandaki karbondioksit seviyesi 35-45 mmHg arasında olmalıdır.

Oksijen ve karbondioksit seviyelerinin dengesizliği:

Tüm Reklamları Kapat

Oksijen ve karbondioksit seviyelerindeki dengesizlik, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, kandaki oksijen seviyesinin düşük olması hipoksi, kandaki karbondioksit seviyesinin yüksek olması ise hiperkapni olarak adlandırılır. Her iki durum da solunum problemleri, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kaynaklar

  1. K. Yayöz. Egesub Serbest Dalış Okulu - Hiperventilasyon Nedir?. (24 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: egesub | Arşiv Bağlantısı
  2. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu. Hemoglobin (Hgb) Nedir? Hemoglobin Değeri Kaç Olmalı?. (26 Mart 2021). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: memorial | Arşiv Bağlantısı
  3. Dr. Bekir Hucuptan. Nabiz Oksimetresi - Dr Bekir Hucuptan. Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: drbekir | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close