Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Ortadoğu nedir, neresidir?

Ortadoğu coğrafi bir bölge midir ya da politik bir terim midir? Ne zamandan beri Ortadoğu ifadesi vardır? Kökeni nedir?
757 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yunus Emre Çelik
Şehir Plancısı

Her bilim ve düşünce biçiminde bazı kavramlar yeniden tanımlanır ve yeni anlamlar yüklenir. Örneğin aynı mekansal coğrafyayı ayrı disiplinler ayrı parçalara ayırabilirler. Ülkemizde KGM tarafından tanımlanmış 18 bölge, DSİ tarafından tanımlanmış 26 bölge, coğrafyacılar tarafından tanımlanmış 7 bölge, hidroloji uzmanları tarafından tanımlanmış 26 bölge ve şehir plancıları tarafından tanımlanmış 12 üst ve 26 alt bölgeye ayrılmıştır. Siyasiler aynı coğrafyayı idari olarak yönetmek için 81 parçaya ayırmıştır. Zamanında İngiltere yeni göç yolları ararken ulaşmak istediği ve kendinden epey uzak olan ve doğusunda kalan alana "uzak doğu" adını vermiştir. Kendisine yakında kalan ancak Avrupalı olmayan Osmanlı'ya ise "yakın doğu" adını vermiştir. Bugün Osmanlı var olmadığı için yakın doğu kavramı herkes tarafından bilinmez/ işitilmez. Yine aynı İngilizler Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla değerlenen Güney Arabistan topraklarını işgal ettiklerinde bu iki bölge arasında kaldığı gerekçesiyle yönetmek istedikleri bu alan "orta doğu" adını vermişlerdir. Orta doğu kavramı zaman ilerledikçe İngilizlerin kullanımından çıkmış ve tıpkı "uzak doğu" kavramı gibi tüm dünyanın kullanımına açılmıştır. Ortadoğu bugün genellikle petrol rezervi bulunan Arap ülkelerinin kapsadığı coğrafyayı tarif etmek için kullanılır. Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi ayrı disiplinler aynı kavramları çeşitli anlamlarda kullanabilirler. Örneğin çok uluslu bir cep telefonu markası için orta doğu kavramının içinde Türkiye de bulunabilir. Çünkü orta doğuda bulunan ülkelerde satış yapmak için kullanacağı üssünü Türkiye'de kurmuş olabilir. Bir başkası için orta doğu hala ilk günkü anlamıyla kullanılıyor olabilir. Politikacılar içinse konu çok daha karmaşıktır. Çünkü politikacılar aynı kavramı zamana, mekana ve topluma göre bambaşka anlamlarda kullanabilirler.

Buradan kısaca her bir kavram için aynı çeşitliliğin var olduğunu görüyoruz. Ortaya çıkmasıyla bugünkü anlamı arasında değişen pek çok kavram gibi orta doğu kavramı da çok çeşitli anlamlarda kullanılmaktadır.

İleri okuma ve ayrıntılı bilgi için kaynakçaya bakabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

211 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. R. Özey. (2017). Ortadoğu’nun Jeopolitiği. ISBN: 978-605-241-065-3. Yayınevi: PEGEM AKADEMİ. sf: 18. doi: 10.14527/9786052410653.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close