Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Volkan Ak
Volkan Ak
1,175 UP
Üye
1

Orman yangınlarındaki artış nedeniyle ilerleyen dönemde Akdeniz ormanları, Türkiye'nin daha iç kesimlerine ilerleyebilir mi?

188 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

İlerleyebilir ancak burda hangi orman ve ağaç tipi olduğunu da kaale almamız gerekir.

Bitkileri şimdilik 2 tipte incelelim. Antropojen ve doğal bitki örtüsü.

Tüm Reklamları Kapat

Antropojen bitki örtüsü insan eliyle ekilmiş veya insan etkisi görülen bitki türüdür.

Akdenizin doğal bitki örtüsü Kızılçam dır. Kızılçamlar yangınlara iyi adapte olduğı için tohumlarının kabukları ateşte kolay kolay kavrulmaz yani ölmez. Bu yüzdendir ki Kızılçam ormanı yanarsa bir sonraki dönemde kendiliğinde yenilenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tabi eğer burda bizler bu tohumları tahrip etmezsek.

Ancak yanan arazi kızılçam değil de maki ise bu durum gerçekleşmez ve arazi bitkisiz kalabilir.

Ancak bu bitkiler (maki) iç anadoluya kadar çok fazla sokulamaz. Nedeni ise iklim ve toprak farkı. Akdenizin arka tarafları toroslar ve kuzey anadolu dağları yüzünden denizden gelen nemli hava giremez. Ve arazi daha kurak bir iklime maruz kalır. Bu da toprağın tuzluluk oranını arttırır. Toprak daha çok mekanik çözülmeye maruz kalır. Bu yüzdendir ki konya ve çevresi ülkemizin en az yağış alan bölgesidir. Buna diğer örnek de trakya bölgesidir. Nedeni de yine aynıdır. Etrafının dağlarla çevrili olması.

Bu arazideki toprağa ve iklime maki adapte olabilir mi mümkün ama çok uzun yıllar gerektirir. Çünkü iç anadoluda soğuk kışlar görülür. Don yaşanır. Makinin şu anki yaşam şartlarına pek de uygun değildir.

Bu durumdan mütevellit en iyisi araziyi doğal bitki örtüsü ile antropojen ormanlar yapılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Doğal bitki örtüsü dışında ağaç ekilmemesi de gereklidir. Örneğin kızılçam harici bir çam türleri ekilirse bu çam türleri buraya güzel bir uyum sağlar ve istilacı tür olarak kızılçamların yaşam alanlarını tehtid edebilir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close