Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 9 Temmuz 2021
1

Önemli anlarda psikolojik olarak hazır bulunmak, heyecanlanmamak için kesine yakın sonuç veren bir yöntem var mı?

Mesela bir sınava psikolojik olarak hazırlanacaksak kendimizi uzun süre oturmaya, gürültüye, maruz bırakmak bizi geliştirir mi? Elimize dambıl gibi bir şey alıp uzun süre taşımaya zorlasak kendimizi psikolojik olarak gelişir miyiz? Nefes almak gibi antrenmanlar bende işe yaramıyor, heyecan yaptığım zaman boğuluyor gibi oluyorum.
1,691 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Timuçin Ata Şenses
Psikolojik Danışman / Psikoterapist 11 Temmuz 2021

Duyguları yok etmeye ya da değiştirmeye çalışmak, onları sadece ertelemeye yarar. Çünkü onlar bize aittir. Mutluluk gibi kaygı ve heyecan da insanın bir duygusudur.

Heyecanı ortaya çıkaran tetikleyiciye(sınav) anlık olarak çare bulabiliriz, bu bazen nefes egzersizi olabilir, bazen dikkati başka yöne odaklama teknikleri ya da psikoaktif bir madde olabilir ancak bunlar kısa süreli çözümlerdir. Unutmayalım her istenmeyen durumu ve onun yaşattığı kötü duyguyu ortadan kaldıramayız. Örnek olarak sınava girerken yukarıdaki örnekteki gibi sedatif etki yapan bir madde(alkol) almak heyecanı bir miktar yatıştıracaktır ama soruları yapmamıza engel olacaktır. Ya da bir iş görüşmesine giderken alkol almamız heyecanımızı yatıştıracak ama iş görüşmesinin başarılı geçmesini engelleyecektir.

Asıl yapılması gereken heyecandan kaçmaya çalışmadan onu kabul etmek ve o varken de hayata hedeflerimiz doğrultusunda devam etmeye çalışmaktır. Bunu deneyip devam edebildiğimizi görmek döngüsel bir biçimde heyecan duygusunun sönmesini sağlayacaktır. Tüm terapistlerin çok mutsuz olduğu için işe gitmeyen birine verdiği ilk öneri mutsuz olmasına rağmen işe gitmeyi denemesidir. Çünkü mutsuz olduğu için işe gitmemesi işteki zorlanmayı sadece erteleyecektir. Oysa ki işe gidip aslında o mutsuzlukla bile çalışabildiğini gören kişi mutsuzluk duygusunun esiri olmaktan kurtulacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle belki de yapılabilecek en yararlı psikolojik hazırlık, kötü duygulardan kaçmaya çalışmadan ya da onları yok etmeye çalışmadan içinde bulunduğun ana odaklanmaya çalışma egzersizleri olabilir. Soruya cevap olarak, sınav esnasında heyecan duygusunun bir sonucu olan terleme ve ya titreme devam ederken bile onu yok etmeye çalışmadan -Evet heyecanlıyım ama şu an heyecanım 2. planda önemli olan sorular- sorulara odaklanmaya çalışılabiliriz ve bunu istikrarlı bir şekilde denersek heyecanımız zamanla geçecektir. Bir başka örnek; yeni insanların olduğun bir ortama girdiğimizde heyecanlandığımız için hiç konuşmadan durmak konuşmayı daha da zorlaştıracak ve heyecanımızı arttıracaktır ama sesimiz titreyerek de olsa konuşmaya çalışırsak bir süre sonra sesimiz titremeyecek ve heyecanımız yatışacaktır.

104 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Louma, C. Drake, B. Kohlenberg, S. Hayes, et al. (2010). Substance Abuse And Psychological Flexibility: The Development Of A New Measure. Addiction Reserch & Theory, sf: 3-13. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır 9 Temmuz 2021

Eğer heyecanlıysan ya da 2,3 saat sonra seni heyecanlandıracak bir eylemde bulunacaksan, sakin ve sessiz bir yerde oturursan bu seni içten içe o şeyi düşünmeye ve o anı kurgulamaya zorlar bu da yapacağın işi zihninde daha da büyütmene dolayısıyla daha da heyecanlanmana neden olur.

Böyle durumlarda önerim zihni meşgul edecek aktivitelerde bulunmak ve o şeyi düşünmemeye çalışmak tabi bu seni heyecanlandıracak eylemin öncesi için geçerli ama o eylem sırasında heyecanlanmamak istiyorsan mesele bence adrenalinde bitiyor.

Örneğin seni heyecanlandıracak eylemden önce daha büyük adrenalin salgısı yaptıracak bir eylem yaparsan, o işi yaparken adrenalin eşiğin yüksek olduğu için çok ta heyecanlanmazsın , yani sınavdan önce büyük adrenalin yaşamanın sınav sırasında sakin olmanı sağlayacağını düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Tabi öneri gibi olmasın ancak alkol kullanımı da düşünceyi bir nevi bastırdığı için heyecanını yenmeni sağlar.

149 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Adrenalin. (9 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close