Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emirhan Uçan
Emirhan Uçan
23K UP
Üye
2

Onca şeyi bilmemize rağmen niye hala açlık ve yoksulluk gibi sorunları çözemiyoruz?

Onca bilgi ve birikimimiz var. Onca makale ve kitap var fakat niye hala açlık ve yoksulluk gibi sorunları çözemiyoruz?
433 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Çünkü "biz" diye bir şey yok.

Dünya, uzay operası türündeki bilimkurgulardaki gibi yekpare bir yapı değil. Hani bir gezegene gideriz de oranın lideri ile görüşürüz ya... Bizim dünyamız öyle bir yer değil. Dünyanın tümü için kararlar alan merkezi bir yönetim birimi yok. Bu nedenle de tüm dünya için geçerli bir sistem, planlama, düzenleme mekanizması yok.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar, çeşitli ortaklıkların etrafında toplanıp gruplanmışlar, milletler oluşturmuşlar ve ülkeler kurmuşlar. Her topluluk, kendi mutluluğu için çalışıyor. Bazı topluluklar buna ulaşıyor, bazıları ulaşamıyor.

Ayrıca, Dünyanın tümü için fikirler üreten ve kaygılanan birimleri, hep zengin ülkeler oluşturmuş. Ama bu birimlerin etkisi tüm dünyayı kapsamıyor. Japonya'daki bir çalışma örgütü, dünyadaki yoksulluğu ortadan kaldıracak bir çözüm bulsa. Bunu kaç ülke umursar ve uygular?

Konu üzerine çok uzun bir yazı derlenebilir ama aslında gerek yok. Çünkü işin özü şu: Dünya, kendi içinde çok sayıda dünya içeren bir ortam. Bir dünya, diğerinin durumu ile pek de ilgilenmiyor. Bu kadar.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Düşünür çok Düşünür

Evet insanoğlu onca bilimsel ve teknolojik gelişmeye rağmen insanların açlık ve yoksulluk gibi sorunlarını çözemiyor ya da çözmek için çalışmıyor. Bunun sosyolojik, psikolojik ve siyasi çok sebebi var ama en geniş anlamda bu sorunun kaynağı insanoğlunun bencilliğinde. İnsanların çoğu "ben doyduktan sonra diğer insanlar ne yaparsa yapsın" ya da "ben rahat yaşayayım da başkaları gerekirse ölsün" diye düşündüğü için başka insanların yaşadıklarını umursamaz. Kendi etrafında böyle muhtaç insanları görmezden gelir, uzaktakilerle ilgili de arada bir haber gelirse kulağına, duymazlıktan gelir. Çoğu zengin insan üç beş kuruşa insan çalıştırır bu insanlar ne yer, ne içer, nasıl geçinir, çocukları nasıl yaşar aklının ucundan geçmez bile. Hatta insanların böyle köle gibi kendisine çalışmasından hayvani bir zevk alır.

İşte burada insanı hayvanlardan ayıran en önemli özelliklerden biri girer devreye "vicdan". "Merhamet"i de buna eklemek gerek. İnsanlar bu iki duyguyu bencil düşünceleri sebebiyle bastırdıkça insanlıktan çıkar. Bunu bilgi ile, gelişmişlik ile ya da evrimle açıklamak mümkün değildir. Vicdan ve merhamet insanın özünde olan duygulardır ve ancak "insani" olanla açıklanabilir. Eğer yokluk, yoksulluk çeken ya da zulüm gören bir insan karşısında herhangi bir sebepten, vicdanınız sızlamıyorsa gözleriniz yaşarmıyorsa insanlığınızı kaybediyorsunuz demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sebepler ne olabilir? Falanca yerde savaş çıkmış insanlar, çocuklar her gün ölüyormuş dendiğinde "onlar da şu milletten zaten ya da o devletten şöyle bir şey yaptı, haketmişlerdir" gibi saçma bir savunmayla vicdanını bastırır insan. Filancalar zulüm görüyormuş açlığa mahkum edilmiş dendiğinde o filancaları savunmak başına dert olacaksa ya da kendi menfaatlerine dokunacaksa görmezden gelir. Afrika'da insanlar, kadınlar, çocuklar açlıktan ölüyor insanlar birlik olsa bir şeyler yapsa dediğinizde karşınıza bir sürü sosyal ve siyasi engeller çıkar. Uygurlara şu an etnik ve dini soykırım yapılıyor hem de dünyadaki her insanın mallarını kullandığı büyük bir devlet tarafından dendiğinde, insanlar çok rahatlıkla engel olabilecekken; etnik, dini ve ekonomik sebeplerle insanların kılları bile kıpırdamaz. Buna ses çıkaranlar da bir şekilde baskılara maruz kalır.

Evet önce insanlık, önce vicdan ve merhamet olmalıdır insanoğlunun gündemi. İnsanların hem cinslerinin ya da hayvanların, bitkilerin çektikleri sıkıntıları görmesine ve yardımcı olmasına ırkları, siyasi görüşleri, dini bilmem neleri engel oluyorsa batmalıdır öyle şeyler. Ben önce insanım demeli insanoğlu. Evet din; ırkların birbirleri ile tanışıp kaynaşması ve barış içince yaşaması için var olduğunu söyler. Siyaset, yöneticilerin milletin kurduğu devleti o ülkenin her bir vatandaşına eşit şartlar sunması için vardır. Merhamet ve vicdan en yakındakinden en uzaktakine her insanın ve varlığın acılarını içinde hissetmek için vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Ailem koyu Galatasaraylıdır ben bir süre tuttum bu takımı. Bir ara Galatasaraylı taraftarlar, Fenerbahçeli bir çocuğu döverek öldürmüştü. Bir arkadaşımla konuşuyorken "o çocuk da şöyle şöyle yapmış" dedi. Dedim ki "bir futbol taraftarlığı uğruna böyle canice bir şeyi hoş görmek insanlığı ve vicdana sığmaz hatta bu cinayete gönülden destek vermek gelecekte böyle olayların tekrar olmasına zemin hazırlamak olur." Ve o gün itibariyle takım tutmayı bıraktım hatta takım tutar gibi bir şeyin taraftarı olmayı da bıraktım.

Artık benim için futbol takımı tutmak, bir siyasi görüş taraftarı olmak bir falanca şeyin taraftarı olup başkalarına kulaklarımı kapamak yok. Çünkü böyle taraftarlıklar insanın bir başkasının sıkıntıları görmesine onunla empati kurmasına engel oluyor.

Önce insanlık, önce vicdan, önce merhamet!!!

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close