Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tolga Can Öztoprak
Üye 14 Haziran 2023 1 Cevap
15

Ölünce hiçliğe döneceksek (döneceğimizi varsayarsak) neden varolduk?

Eğer tanrı ile alakalı açıklamaların hepsi yanlış ise akıl almaz zaman ölçeğinde en fazla 100 yıl varolacaksak bu neden tekrar gerçekleşmesin? Eğer tekrar gerçekleşmeyecekse neden başta var olduk? Doğumdan sonra ölüm geliyorsa neden ölümden sonra doğum gelmesin?
1,023 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 14 Haziran 2023

Soru, varlığın mümkün olabilmesi için, var olmasının bir amacı olması gerektiğini varsayıyor. Fakat bu varsayımı ispatlamıyor - ve bugüne kadar hiç kimse ispatlayamadığı gibi, bunu yapmaya çalışanların bulguları hep var oluş için öncül bir amaç veya gerekçe olmadığını gösterdi.

Eğer nihayetinde tekrar ayrılacaklarsa, oksijenle hidrojen neden tepkimeye girer? Eğer tekrardan yoğunlaşacaksa, su neden buharlaşır? Tavşan madem kurda yem olacak, neden doğuyor? Bunlar, anlamlı gibi gözüken ama bahsettiğim temel varsayımın muhtemelen tamamen hatalı olmasından ötürü, özünde oldukça anlamsız olan sorular. Bir şeyin sonunda orijinal formuna dönecek olması, ondan önce hiçbir şey yapmaması gerektiği veya yaparsa bunun "anlamsız" olacağı anlamına gelmiyor.

Mesela insan beyni bu kadar iri olacak biçimde evrimleşmemiş olsaydı, bilinç de hiçbir zaman var olamayacaktı; dolayısıyla "insan" denen şey de bu soruyu asla soramayacaktı. Ama o durumda bile dereler, nehirler, başka canlılar, yaşam, ölüm, vs. olacaktı. Sadece biz, onun hiçbir zaman bu derinlikte ve gerçeklikte farkında olamayacaktık. Bu yalın gerçek bile Evren'deki var oluşun nesnel bir anlamı olmadığını (veya en azından olması gerekmediğini) görmeye yeter.

Tüm Reklamları Kapat

Bizim beynimiz, olaylar arasındaki nedensellikleri tespit edecek biçimde evrimleşmiş bir makina olduğu için (zira o sayede daha kolay hayatta kaldık ve daha çok üredik), her şeyin kendinden önce gelen bir nedeni olduğu gibi, her şeyin aynı zamanda var olması için bir amacı da olması gerektiğini varsayıyoruz. Bu, belli sınırlar dahilinde mantıklı olabilir: Tavşanın var olmasının ekosistemin o anki sürekliliği için bir faydası olabilir; dolayısıyla "Bu tavşanın var olmasının bir amacı var." deriz. Ama bu, o zaman ve mekan kapsamından ibarettir. 50 milyon yıl sonra o "amaç" veya "fayda" ortadan kalkabilir; tavşan artık var olmayabilir ama bu, var olduğu zaman bir şeyler yapabildiği, bir amacı olduğu (o amaç ne kadar bilinçsiz ve deterministik yasalardan doğuyor olsa bile) gerçeğini değiştirmez.

Bilincimizin çalışma biçimi gereği amaçlar arayacak şekilde var olduk dedik. Dolayısıyla kısacık var oluşumuz boyunca ne amacımız olduğunu da kendimiz belirlemek zorundayız; zira neredeyse garanti verilebilir ki var oluşunuzun dışsal, objektif, nesnel bir amacı yok. İster iyi bir hayat yaşamak olur, ister erdemli bir hayat yaşamak olur, ister başka bir şey olur. Kimi inandığı yaratıcı için yaşar, kimi ailesi için yaşar, kimi arkasında iyi bir şeyler bırakmak için yaşar, kimi umursamadan yaşar. Bunların hiçbiri, diğerlerinden daha "gerçek bir amaçtır" denemez; zira bunu diyebilecek olsaydık, insanın var oluşunun dışsal, objektif ve nesnel bir amacı olduğunu söyleyebilir konumda olurduk - ama değiliz.

Ricky Gervais, bunu en iyi şekilde söylüyor: Bir filmin sonunda biteceğini bilmek, o filmi izleme arzunu azaltıyor mu? Elbette hayır. Hatta tam tersine, filmin bitecek olduğunu bilmek, onun değerini daha da arttırıyor. Ondan daha çok keyif almana, onun 1 kerelik bir deneyim olduğunu anlamana, 2. kez izlediğinde aynı tadı almayacağını bilmene neden oluyor. Eğer hayat sonsuz olsaydı daha anlamsız olurdu; zira sonsuz, birçok kişinin sandığının aksine, olgulara anlam katan bir şey değil. Tam tersine, onların içindeki anlamı söküp atan bir şey. Adı üstünde: sonsuz.

50
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close