Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Ölümsüz olsaydık ve yeni bir kuşak meydana getirmeseydik, neslimizde evrimleşme görebilir miydik?

433 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bu sorunun cevabı aşırı basit. Hiç karmaşık düşünmeye gerek yok. Doğrudan varsayımsal duruma ve evrimin tanımına bakacağız.

Evrim, popülasyondaki kalıtsal özelliklerin nesiller geçtikçe değişmesi olduğundan yeni bir kuşak meydana getiremediğimizde herhangi bir evrim görmeniz mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. J. B. Losos. (2013). The Princeton Guide To Evolution. ISBN: 9780691149776. Yayınevi: Princeton University Press. sf: 4.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
110K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Hem de kesintisiz olarak! “Kara kediyi” (ölümsüzlüğü) de asla bulamayız.

Doğaya tabiyiz. Bize ölümsüzlüğü sunacak materyaller de (kimyasallar dahil) doğaya tabi. Doğamız da evrenin genel işleyişine. Evrenin kendisi bile bir müddet sonra (süre önemli değil) ısıl ölüme, yani artık madde üretemeyecek denli durağanlığa (tekilliğe) varacağından; tersinden başlayarak, doğa da ve ona bağlı varlıklar da ve dolayısı ile bizler de bundan azade değiliz. Yani ölümsüz olamayız. En azından teorik olarak.

Tüm Reklamları Kapat

Çerçeveyi biraz daha daralttığımızda ve dünyamız ile sınırladığımızda bile, doğadan elde ettiğimiz materyallerin (kimyasallar dahil) ömrü ile sınırlı bir ömrümüz olacağından, yine ölümsüzlük bir düş olmaktan öteye gitmez.

Burada güneşimizin ömrünü de aşacak şekilde başka galaksilere seyahat edebilme ve yeni yaşam yerleri keşfedebilme durumunda bile bir şeyin değişmediğini, bunu ne denli sürdürürsek sürdürelim, evrenin ölümü ile her şeyin biteceğini bilmek lazım. Buraya kadar ki ifadeler ölümsüzlük ile ilgili olan duruma yöneliktir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak evrim için de durum farklı değil. Neticede ister karbon temelli şimdiki halimiz ister gelişmiş bir teknoloji ile kimyasallarla desteklenmiş yeni halimiz ister bunlardan tamamen arınmış şekilde ve sadece makinelerden müteşekkil halimiz de olsa, bütün bu alt yapı (madde temelli ) hammaddesini doğadan almak zorundadır. Haliyle doğa da sürekli evrimleştiği için (çünkü evrim salt insana ve canlılara özgü bir durum değil, hareketin olduğu her yerde değişim, dönüşüm, yeni duruma uygunluk dediğimiz evrim işlemeye devam eder) ; bu sürece (evrime) tabi olanlara (diğer canlı ve varlıklara) tabi olanlar (bizler) kesintisiz bir şekilde evrimleşmeyi sürdürmek zorundayız.

Evrimleşmeyi reddetmek demek; yeni duruma adapte olamamak olacağı için ve adapte olamayanlar eleneceği için evrim; bizler göreli olarak ve bir süreliğine ölümsüz olsak bile bizim için devam eder. Aksi durumda zaten ölmüşüz demektir.

Bunun yeni bir kuşak yaratma veya yaratmama ile ilgisi yok. Sadece evrenin bir bütün olarak sürekli devinimi ve nihayetinde de bir sona doğru gidişinin kaçınılmazlığı ile ilgilidir. Neticede atomun kendisi bile bundan muaf değildir. Hatta bir noktadan sonra enerji bile…

Özetle: Bizi diri tutan şey vücudumuzun sağlamlığı değil dışarıdan aldığımız ve entropinin yarattığı yıkımdan daha fazla onarım sağlayan enerjidir ve sonsuz değildir.

Ölümsüzlüğü imkansız kılan şey ne ise, evrensel ölçekte devinimi, yerel ölçekte evrimi zorunlu kılan şey de o. Entropi…

Bu nedenle hem ölümsüzlük bugünkü evrensel yasalara göre mümkün değil hem de genel anlamda devinimden yerel anlamda evrimden muaf olunamaz.

Yani ne yaparsak yapalım, "komşu komşu hu hu" tekerlemesi dağın yanıp bitip kül oluşuna mahkumdur. “Kara kedi” (ölümsüzlük) çok güzel fakat bir hayal. Üzgünüm.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close