Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Ölümlü oldugunun farkında olma durumu insana ne kazandırır ya da kaybettirir. İnsan bunun bilincinde olarak nasıl yaşamayı sürdürür?

840 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

İnsanın varoluşla olan etkileşimini anlamada önemli bir kritik nokta. Öleceğini bilme.

Ölümle olan yakın temas, insan için öncelikle yaşamın, yaşıyor olmaktan daha önemli bir anlamı olduğuna olan kanaat oluşturma ihtiyacını doğurur. Eğer yüksek ideallere sahip olur, yaşamı, ondan daha değerli bir anlam için tüketirsem, ölümün vereceği acıdan uzaklaşabilirim, ölüyorum ama şunları bunları bıraktım yaptım gibi diğer canlıların umrunda bile olmayan bir yaklaşımı doğurmaktadır. Bu kaçınılmaz bir durumdur. Çünkü sürüngen beyin yaşamda kalmaya programlanmıştır ve ölüm - ölüm tehlikesi gibi durumlar onun için tam bir alarm nedenidir. İnsanın ölümden korkmasının en önemli nedenlerinden biri yaşamsal güdülerin merkezi sürüngen beyin ve limbik sistem. Bu nedenle ölümün yaşamın ta kendisi olduğunu anlamak gerekiyor. Otofaji ve mitofaji gibi en temel intihar mekanizmaları, BÜTÜNÜN YAŞAMDA KALMASInı öncülleyen yaşamdan vazgeçiş örnekleridir. Enerji üretmekte sorun yaşayan mitekondrilerin kendini imha etmesi, gerektiğinde çekirdeğe ÖL emrini vermesiyle başlayan planlı hücre ölümü, organizmayı yaşamda tutar. Diğer yandan doğan bir çok yavru hayvan, diğer canlıların yem i olur. Örnekten geçilmez doğada bu konuda.

İnsan olarak bizler kendimizi çok değerli görme eğiliminde olduğumuz için -homosapiens nevroza-, ölümü haketmediğimizi, bizim acılardan uzak olmamız gerektiğini zannedecek kadar yüksek bir egoya sahibiz. Sadece ölümlülüğünü bilmenin getirdiği şeyler değil, yaşamdaki acılardan bile rahatsız olan, ÖZEL ötesi varlıklarız gibi yaşıyoruz. Biliyoruz ki, doğayı bilinçli olarak her yönüyle tahrip eden tek türüz. Düz mantık bakarsak ölümü de, hastalık, acı vs yi de gayet hak ediyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Biraz büyük resme bakarsak, entropik bir evrende yaşamda kalmanın sınırlı bir süresinin olmak zorunda olduğunu, ölümün bu sürecin devamı için olmazsa olmazlığını kabul etmek zorundayız. Eğer gerçekten özel olmak istiyorsak, yaşamın kendisini, ondan alınacak en iyi sonucu gözeterek yaşamamız gerekir. Bu çaba ve özene sahip olmadan kişinin kendini değerli hissetmesi, ölümü kötü görmesi gibi sanal ve egoya dayalı hayallerin hiçbir önemi ve anlamı yoktur.

Diğer canlıların özel olarak ölümle ilgili bir kaygıları olmadığını düşünülmekte. Eğer bizim anlamlı bir kaygımız olacaksa, yeme içme üreme dışında yani diğer canlılardan farklı bir eylemimiz olmak zorunda. FAALİYETten bağımsız bir iddianın hükmü yoktur.

436 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Felsefe Ve Ölüm. (31 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close