Olumlama, kişinin çocukluğundan itibaren çevreden aldığı, ya da deneyimlerinden yola çıkarak oluşturduğu zihinsel negatif kodlar, yargılardır. Çocukluğa geçiş dönemine kadar yaşanan deneyimler, yetişkin mantığı ile yorumlanamadığı için, spesifik olay konu kişi için bir olumsuz kod oluşturabilir. (ki büyük oranda oluşturur) Sadece ihtiyacı olduğunda annesinin geç geri dönüş yapması bile, bireyin yetişkinlikte bir ihtiyacını gidermede başka bireylere göre daha fazla çaba göstermesi gerektiğiyle ilgili bir olumsuz koda neden olabilir.
İşte saymakla bitmeyecek bu tarz olumsuz kodların nötrlenmesi (aynı konuda sahip olunan pozitif düşünce kalıpları) amacıyla olumlu cümle kalıplarının tekrar edilerek içselleştirme çalışmalarıdır. Ancak olumlamaların, söylediğimiz haliyle çalışması yüzde yüz mümkün olmamakta. Öncelikle yıllarca beslenmiş bir olumsuz kod, bunun bilinçaltına işlenmesi söz konusu. Böyle bir kodun sadece sözle söylenen bir cümle kalıbıyla (bilinçaltındaki bir sorunu bilince müdahele ile düzeltme çabası) düzeltilebilmesi tam olarak mümkün olamamakta. Ben korku filminden kormuyorum şeklinde bir kalıbı tekrarlayan kişinin korku filmi izlediğinde korkmamasının mümkün olup olmamasından daha ileri bir durum bilinçaltı kodlarının bilinç yoluyla temizlenme çabası.
Hiç mi etkilemez? Tabii ki etkiler. Ancak bireyden bireye, sahip olunan olumsuz kod ve yargıların gücüne göre değişir. Ben değersizim, ben değer verilmeyi haketmiyorum, ben şanssızım, ben başarısızım gibi yaşamı yorumlayan olumsuz kodların değişimi için, bireyin kendi üzerinde özel olarak çalışması gerekir ki, olumlama işe yarasın. Düzelme de sadece olumlama ile olmaz. Bireyin soruna neden olan konularda kendi sorunlu yanlarını teşhis etmesi, kabullenmesi gerekir öncelikle. Bu halde konuya özel çalıştığında sonuç alabilir. Bunlardan sonra, olumlamaların daha etkin olduğunu görebilir.
Mutluluk tamamen benimle ilgili bir duygudur.
Ben kendimi hayatımı yaşamı seviyorum
Benim tüm ilişkilerim koşulsuz sevgi üzerine kurulmuştur.
Hayatımın her alanında koşulsuz sevgi hakimdir.
Herşey yoluna giriyor
Kendime güveniyorum
Yeteneklerimin farkındayım
Başarılıyım
Gibi olumlama cümleleri, bahsi geçen çalışmalardan sonra daha yoğun etkili olacaktır.[1]
Kaynaklar
- Martin E. P. Seligman, et al. Positive Psychology: An Introduction. (17 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2022. Alındığı Yer: springer | Arşiv Bağlantısı