Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Olumlamalar gerçekten işe yarıyor mu?

1,570 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
ersals krononot
ersals krononot
227K UP
Krononot⁸

Olumlama, kişinin çocukluğundan itibaren çevreden aldığı, ya da deneyimlerinden yola çıkarak oluşturduğu zihinsel negatif kodlar, yargılardır. Çocukluğa geçiş dönemine kadar yaşanan deneyimler, yetişkin mantığı ile yorumlanamadığı için, spesifik olay konu kişi için bir olumsuz kod oluşturabilir. (ki büyük oranda oluşturur) Sadece ihtiyacı olduğunda annesinin geç geri dönüş yapması bile, bireyin yetişkinlikte bir ihtiyacını gidermede başka bireylere göre daha fazla çaba göstermesi gerektiğiyle ilgili bir olumsuz koda neden olabilir.

İşte saymakla bitmeyecek bu tarz olumsuz kodların nötrlenmesi (aynı konuda sahip olunan pozitif düşünce kalıpları) amacıyla olumlu cümle kalıplarının tekrar edilerek içselleştirme çalışmalarıdır. Ancak olumlamaların, söylediğimiz haliyle çalışması yüzde yüz mümkün olmamakta. Öncelikle yıllarca beslenmiş bir olumsuz kod, bunun bilinçaltına işlenmesi söz konusu. Böyle bir kodun sadece sözle söylenen bir cümle kalıbıyla (bilinçaltındaki bir sorunu bilince müdahele ile düzeltme çabası) düzeltilebilmesi tam olarak mümkün olamamakta. Ben korku filminden kormuyorum şeklinde bir kalıbı tekrarlayan kişinin korku filmi izlediğinde korkmamasının mümkün olup olmamasından daha ileri bir durum bilinçaltı kodlarının bilinç yoluyla temizlenme çabası.

Tüm Reklamları Kapat

Hiç mi etkilemez? Tabii ki etkiler. Ancak bireyden bireye, sahip olunan olumsuz kod ve yargıların gücüne göre değişir. Ben değersizim, ben değer verilmeyi haketmiyorum, ben şanssızım, ben başarısızım gibi yaşamı yorumlayan olumsuz kodların değişimi için, bireyin kendi üzerinde özel olarak çalışması gerekir ki, olumlama işe yarasın. Düzelme de sadece olumlama ile olmaz. Bireyin soruna neden olan konularda kendi sorunlu yanlarını teşhis etmesi, kabullenmesi gerekir öncelikle. Bu halde konuya özel çalıştığında sonuç alabilir. Bunlardan sonra, olumlamaların daha etkin olduğunu görebilir.

Mutluluk tamamen benimle ilgili bir duygudur.

Tüm Reklamları Kapat

Ben kendimi hayatımı yaşamı seviyorum

Benim tüm ilişkilerim koşulsuz sevgi üzerine kurulmuştur.

Hayatımın her alanında koşulsuz sevgi hakimdir.

Herşey yoluna giriyor

Kendime güveniyorum

Yeteneklerimin farkındayım

Başarılıyım

Gibi olumlama cümleleri, bahsi geçen çalışmalardan sonra daha yoğun etkili olacaktır.[1]

151 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Martin E. P. Seligman, et al. Positive Psychology: An Introduction. (17 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2022. Alındığı Yer: springer | Arşiv Bağlantısı
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
"Kütle" Diye Bir Şey Gerçekten Var mı?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Havada Asılı Duran Motorlar Daha Verimli mi? | Manyetik Levitasyon!
Havada Asılı Duran Motorlar Daha Verimli mi? | Manyetik Levitasyon!
Gizemli
Gizemli "Benford Yasası", Seçim Hilelerini İspatlamakta Nasıl Kullanılır?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close