Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Can Can
Üye
7

Ölümden sonraki hiçliği nasıl tanımlarız?

Ölümden sonraki hiçlik hakkında beynimiz buna anlam veremiyor. Uyurken rüya görmediğimiz zamanlar gibi, zaman kavramımız yok ve birden uyanıyoruz. Uyuduğumuz zaman sadece ölüyüz. Reenkarnasyona inanmıyorum bu arada fakat bilincimiz yeniden bir yerde can bulamıyor mu? Bu yokluğu tanımlayamıyorum çünkü..
2,914 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Eğer düşünüyorum o halde varım sözünü düşünürseniz hiçlik ile bilinçsizliğin aslında eşit şeyler olduğunu anlarsınız. Bu da demektir ki varoluş bilincini bilinç var ediyor. Bilinçsiz yaşam sürelerin hayatları ve canlılığı bile bilinç için anlamlıdır. Bebeklik halinizi düşünün vardınız ama aslında kendiniz için yoktunuz. Varlık ve var olma hissi bilince bağlıdır. Bilinçsiz yaşam sürenler varlıklarının yeterince farkında değillerdir. Bir aynada görüntüyü görmek ve buna uygun tepki vermek de varlık bilinci yaratmaz. Aynadaki görüntüye tepki vermek bir bilinç getirisi veya gerçek bir öz farkındalık getirisi de değildir. Çünkü öz farkındalık içsel farkındalıktır dışsal farkındalık değildir. Aynada kendini görmek ve Tepki oluşturmak dışsal farkındalıktır. Hayvanlarla insan bilinci arasında derin uçurumu basitleştirmeye çalışma gayretleri açıkçası feslefi tercihlerinden dolayı insanların eğilimlerinin eseri olmaktan öteye gitmez. İnsan düşünen bir varlık olarak hayvan bedende var oldu bu doğru. Ancak insanin düşünen kısmı bu kadar basitleştirilecek bir şey değildir ki oturup bilim yapma, varlığının kaynağını sorgulama gibi düşünsel edimler bahşediyor bize. Düşünmek ve bilinç sahibi olmak onuru şerefi gururu iyiyi ve kötüyü bahsediyor bize ki insan düşünen bir hayvan diyenler de aslında insanın düşünen kısmına göre yaşıyor ve uyuyor hayatlarında. O halde neden düşüncenin gücünü, ayrıcalığını ve özelliğini inkar ediyoruz veya basitleştirmeye çalışıyoruz ki. Bedenimiz hayvan olsa da bilincimiz bizi biz yapan özellik. Ve bu özellik basit değil. O kadar basit değil ki hayvan bedende var olduğumuzu anlatacak ve anlayacak kadar basit değil.

493 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
263K UP
Düşünür

ölümden sonraki hiçliği kimse tanımlamıyor çünkü kimse ölmedi ki ölümden sonrası tanımlansın. inançlar ölümden sonrasını iddaa eder ama ruhani şeyler olduğu için tamamen bilinmezlik hakim. uyuduğumuz zaman ölü değiliz, sadece çok yorgun bir gün geçirmişsek rüyamızı hatırlamayız ve o zaman kaybolup gider. tıpkı eskiden yaşanmış önemsiz bir sürü olayın unutulup gitmesinden bir farkı yok bunun. ama sırf unutuyoruz diye ölü sayılamaz bu zamanlar. ölüm bence şuna benzeyecek: eğer bayıldıysan o anki halini düşün. ölünce de aynısı olacak ama hiç uyanmayacaksın gibi. sonsuz bir bilinçsizlik ve geriye sadece hayattayken yaptıklarımız kalacak. bizi de tanıyan ve hatırlayan en son kişi öldüğünde hiç doğmamış olacağız...

194 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Adnan Kalkan
Düşünebilen bir insanım

Merhaba,

Eğer bir inancınız varsa var olan inancınıza göre ölüm sonrası ne olacağını bilirsiniz. İslam'da ahiret ve sonsuz bir yaşam vaadedilir. Ben deistim, Göktanrı'ya inanıyorum, cennet ve cehennemin de olacağına inanıyorum. Buraya giceğime inanıyorum. Bunun yanında ateizm olasığını da unutmuyorum. Aslında agnostik sayılabilirim. Yani eğer tanrı yoksa ölüm bir sondur. Çok kolaydır anlaması. Hiçbir canlının ruhu yoktur ve ölüm bir makinenin fişinin çekilmesi demektir. Beyin ölürse vücut çalışabilir ama kalp de durursa vücut tamamen ölür. Birçok canlı için de böyle. Ölüm kesin bir sondur. Bir olasılık da her canlının ölümden korkması ve insanın da bu korku sonucu ahirete inanmak isteme şeklinde evrim geçirmesidir. Yani inanç ve ahiret gibi durumlar tamamen bizim olmasını istediğimiz için uydurduğumuz kavramlardır. Peki evrenin yaratıcısı nedir, kimdir derseniz işte o zaman ben yine de Göktanrı diyorum. Belki de bu Tanrı evrendir. Yani tanrı biziz, evren ve tanrı bir bütün. Bu da panteizm. Ölene kadar hiç kimse ölüm sonrasını bilemeyecek. Ölüm için ateistler bir son diyecek, İslam sonsuzluk, deizm vb. ise kendi anladığı şekilde yorumlar getirecek. Matrix vb filmler bu konuları işler. Ben tanrının sonsuzluk olabilceğini de düşünmüştüm. Bu durumda sanırım yaratma yaratılma durumu da daha kolay anlaşılabilir. Çünkü tanrı varsa tanrıyı kim yarattı. Tanrı yoksa evren nasıl oluştu. Tüm insanların ortak sorusu budur. Çok büyük olasılıkla hiçbir insanın çözemeyeceği kadar karışık. Yaratılış bizden gizlenmiş bir şekilde. Düşünmeye devam :)

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close