Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Ölümden sonra yaşam olabilir mi?

1,486 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi
Orijinal Soru: Ölümden sonra yaşam, cennet ve cehennem var mı?

Ölümden sonra yaşamın, cennet ve cehennem gibi ödüllendirme ya da cezalandırma amacı ile var edildiği iddia edilen yerlerin varlığına dair elimizde herhangi bir veri, bulgu, kanıt vs. yok. Bu iddialar genellikle inanç sistemlerinin, dinlerin varlığını iddia ettiği şeyler.

Ve bu sistemdeki yaklaşıma bakılırsa, makul bir insani duygusal dengelerin gözetildiğini görürüz. İnsanın dünyaya amaçsızca gelmesi, insan hayatının ortalama bir süre devam edip sebepsizce biteceği hissi bir tür anlamsızlık ve boşluk hissine neden olur. Bu histen kurtulmak için öte dünya fikri ortaya atılmıştır. İnsanoğlu çağlar boyu biriktirdiği kültürel miraslar sonucu bir ahlak anlayışı oluşturmuş, bu ahlak anlayışı kapsamında iyilik/kötülük ya da erdemli olarak kabul edilen tavır, davranış ve yaşam kabulleri inşa etmiştir ve bu kabuller dahilinde iyi ve kötü bireylerin cezalandırılması ya da ödüllendirilmesi gerektiğini hissetmiştir. Bu ahlaki dengelerin ve ödül/ceza sistemlerinin var olmadığı olasılığı yine insan yaşamının ve bu yaşamı dolduran tercih ve kabullerin anlamsızlığı hissini ortaya çıkarmıştır.

İşte ötedünya ve cennet/cehennem kavramlarının bu duygusal dürtüler paralelinde ortaya atıldığını tüm detaylarda görebiliriz. Ölümden sonra yaşam, cennet ve cehennem var mı? Bu soruya net, kesin ve modern bilim kıstasları kapsamında cevap veremeyiz. Aslında hiç bir disiplin çatısı altında da cevap veremeyiz. Ancak temel mantık gerekliliği olarak herhangi bir şeyin varlığının ispat yükü, onun varlığını iddia edendedir. Bir şeyin yokluğu ispat edilemez ve ispat gerektirmez. Buna göre ölümden sonra yaşamın, cennet ve cehennemin var olduğunu iddia edenler, bunların varlığına dair herhangi bir bulgu, veri, kanıt sunmadıkları için bunların varlığını düşünmek durumunda değiliz. Bu kabul, "öyle bir şey yok" demek değildir. Bilmiyoruz. Ama var ise bunu göstermek, söz konusu varlığı iddia edenlerin sorumluluğu.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla.

101 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Philosophy Lover
Araştırma yapan biriyimdir

Ölümden sonra hayatın var olup olmadığı yüzyıllardır geniş çapta tartışılan bir konudur. Klinik olarak ölü ilan edilen pek çok insan, çok güçlü, iyi huylu varlıkları deneyimledikten ve onları bilinmeyen ama şüphe götürmez bir şekilde güzel ve aşkın bir yere çağıran ışıkları gördükten sonra - bazıları istemeden - hayata geri döndüğünü iddia ettiler.[1]

Bilimsel olarak, bugüne kadar ölümden sonra hayatta kalmak için herhangi bir kanıt bulunmamıştır. Beyin ölümü gerçekleştiğinde, bilinç ve zihinsel faaliyetler sona erer ve vücuttaki kimyasal reaksiyonlar durur. Bu nedenle, bilim insanları genellikle ölümden sonra yaşamın var olmadığına inanırlar.

Ancak, bazılarına göre, ölümden sonra yaşam olasılığına ilişkin felsefi veya dini argümanlar var. Bu argümanlar, genellikle kişisel inançlara, felsefi düşüncelere ve dinî inançlara dayanır. Bu nedenle, ölümden sonra yaşam olasılığına ilişkin sorunun yanıtı tamamen kişisel bir konudur ve herkesin kendi inançlarına göre değişebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. greekreporter. Is There Life After Death? Scientists On Both Sides Of Eternal Question. Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2023. Alındığı Yer: greekreporter | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ata Güz Besler
7. Sınıf öğrencisiyim 12 yıldır Eskişehir’de yaşıyorum
Orijinal Soru: Ölümden sonra yaşam, cennet ve cehennem var mı?

Benim düşüncem ölümden sonra ruhumuz beynimizdeki bütün bilgileri yok edip başka bir vücuta geçiyor ama ahiret hayatı da olabilir cennet ve cehennem çok da olası gelmiyor bana ama sizin düşüncenizde ayrı olabilir dediğim gibi bu benim düşüncem

129 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Semih Uslu
Semih Uslu
3,685 UP
Jinekolog

Kişisel düşünceme göre ölüm sonrası hayatı, bilimsel olarak ispat etmek mümkün olmayabilir. Hatta yüzlerce binlerce insan, ölümden sonra dirilse ve gittikleri yer hakkında bir şeyler anlatsalar da yine maddi bir ispat olamaz. Doğal olarak bilim insanları ispat isteyeceklerdir. Örneğin UFO'lar tarafından kaçırılıp sorgulandığını iddia eden sürüyle insan vardır ama söylediklerinin hiç bir hükmü yoktur.

O halde bilimsel olarak ispatlayamadığımız her şeyi "yok" hükmünde mi saymalıyız? Böyle bir yaklaşım ne kadar bilimsel olabilir? Gözle görülemeyen ve maddi olarak ispat edilemeyen her şeyi yok saymak kesinlikle bilimsel değildir. Eğer öyle olsa, bilimsel gerçeklere ulaşmanın ateşleyici faktörü olan "merak" denilen duyguyu öldürmemiz gerekirdi. Olmayan, görünmeyen, maddi olarak ispatlanamayan şeylerin peşinden gidilmeseydi, bu gün bilimsel gelişmeler bu düzeye gelemeyecekti.

Zaten böyle bir şey bilimsel olarak ispat edilebilseydi herkes aynı dine mensup olurdu ve dünyadaki renklilik kaybolacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close