Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kadir Yurttaş
Kadir Yurttaş
2,830 UP
Üye
1

ölüm yok olmak mıdır yoksa bir geçiş evresi midir?

1,925 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Tolga Sağlam
Boş yapmakta doktorası olan biri

Yaklaşık 13 milyar yıldır ölüydün zaten, kendini bu kadar yüceltmek neden ? Ölümü inkar etsen de etmesen de biyolojik olarak şu süreçlerden geçeceksin :

Ölüm hepimizin hayatın bir noktasında başa çıkması gereken bir kavram.

Tüm Reklamları Kapat

Ailenizin bir üyesi, evcil hayvanınız hatta bizzat kendi ölümünüz, fark etmez. Hatta her gün dakikada yaklaşık 100 kişi ölüyor. Peki, öldüğünüzde gerçekten ne olur? 

Ölümden sonraki bir kaç saniyede bedeninizdeki son oksijen tükenir ve beyin aktiviteleri dalgalanır. Nöronlar çalışmayı bıraktıkça beyin bedeni düzenleyen hormonları salgılamayı bırakır. Bir kaç dakika bazı bedensel işlevler sürse de, kalan atp stokları kullanılır ki bunlar bedenin enerji kaynağıdır kaslar rahatlar ,büzgen kaslar dahil ki bu dışkılamak ve idrarı atmak anlamına gelir. Yaklaşık 15-20 dakika sonra kılcal damarlardan akan kan azlığı açık tenli insanlarda görünen ölüm beyazlığına yol açar, kalbiniz çalışmayı durdurmuştur zira. artık bedeninizde aktif kan akışı yoktur, bu sebeple yer çekimi bedenin alçak kısımlarında kanın birikmesine sebep olur. Bir kaç saat kan birikmesinden sonra deride kızıl-mor renk bozulması görülmeye başlar ve maksimum bozulmaya 12 saatte varır. İşte sorgu yargıçlarının ve adli tıpçıların cinayet zamanı ve bedenin pozisyonunu yaklaşık olarak belirleme yöntemi budur. 3-6 saat içerisinde kötü şöhretli rigor mortis işe karışır, bedeniniz enerji kaynağını kaybettiğiyle kalmaz, hücresel organeller kas hücrelerine kalsiyum sızdırmaya başlar ve bu kas kasılmalarından sorumlu proteinlerle bağlanır. Bu da kasların kontrolsüz kasılmasına ve katılığına yol açar ve bedenin olduğu pozisyonda 24-48 saat kadar "kasılmış" kalmasına yol açar. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu noktaya kadar mumyalanmamamışsanız ya da bi şekilde korunmamışsanız vücudunuz hücre ölümüyle süregelen şekilde yavaşça ayrışır. Uygun kan akışı olmadan bu ölü hücreler karbondioksit gazı birikir bu da dokuların pH değerinin artmasına neden olur. Hücre zarının bu zayıflığı en sonunda hücrenin patlamasına ve hücre sıvısının akarak içeriğindeki protein ve enzimlerin doku çevresine daha fazla zarar vermesine neden olur. Vücudunuzu parçalamaya yarayacak 100 trilyon kadar mikroorganizma vardır. Sindirim sisteminizde havasız yaşayan bakteriler de karın bölgenizi yemeye başlar. Bu süreç çürüme olarak bilinir ve işlerin kokuştuğu yer burası. Bakteriler tarafından aminoasitlerin parçalanması akarları, kurtsineği, leş böceği gibi dokuda yumurta bırakan böcekleri çeken koku üretir, Yumurtalar gün içerisinde çatlar ve larvalar ya da kurtçuklar olgunlaşana kadar dokuları yerler. 

Bir hafta sonra bu kurtçuklar vücut dokusunun `'ını yer, delikler oluşturarak çürüme sıvılarını ve gazları serbest bırakır. 20-25 gün arasında bütirik fermantasyon başlayarak böcek larvalarını, tek hücrelileri ve mantarları cezbeder. Kuru çürüme olarak bilinen bu süreç bir yıl kadar sürebilir fakat işlem yüksek sıcaklıklarda daha hızlı gerçekleşir. Bir yılın sonunda, bitkiler ve hayvanlar iskelet sisteminizden kalanların da dahil olduğu vücudunuzdan kalanları yerler.

En nihayetinde, yapı elemanları tamamen bırakılırsa, vücudunuzun her bir parçası parçalanacak ve bu yapı taşı moleküller yeniden kullanılacak. Aslında tamamen yok olmak denemez, enerjiden enerjiye dönüşeceksin.

774 görüntülenme
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Mars'ta, Dünya'dan Bile Daha Yaşanabilir Yerler Olabilir mi?
Mars'ta, Dünya'dan Bile Daha Yaşanabilir Yerler Olabilir mi?
Depremler Sırasında Gökyüzünde Neden Işık Oluşur? | Deprem Işıkları!
Depremler Sırasında Gökyüzünde Neden Işık Oluşur? | Deprem Işıkları!
Karanlık Madde: Evrenin Yarısından Fazlası Nasıl
Karanlık Madde: Evrenin Yarısından Fazlası Nasıl "Görünmez" Olabilir?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close