Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Umut Tektaş
Umut Tektaş
48K UP
Üye
2

ölüm gerçek bir şey midir?

Soruyu gördüğünüzde, tabiki var ailemi vs. kaybettim diyebilirsiniz ama bu sizin icin ölümü gerçek kılmaz, çünkü ölümü hiç deneyimlemediniz.(sadece deneyimleyen birini gördünüz) Öldüğümüzde öldüğümüzü anlayabilirmiyiz ? Ben öldüm artık bir şey hissetmiyorum diyebilirmiyiz? Cevap evetse bu ölüm sayılırmı?  öldügünü anlıyorsan gerçekten ölmüşmüsündür
417 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Feyza Yılmaz
Psikolog

Buna cevap verebilmek için ölmek gerekir :)

Ama ölüm konusu yüz yıllardır insanların merak ettiği bir konu ve aslında insanların inanç sistemleri bile ölüm ile ilgili farklı olasılıklara kapı açıyor. Netflix de bu konuyla ilgili bir belgesel vardı. İlk bölümünde ölümü deneyimlemiş (kalbi durmuş ve sonrasında geri atmaya başlamış - bir süre kalbi durmuş şekilde kalmış) insanlar deneyimlerini paylaşıyorlar. Bunun dışında öldükten sonra ne olacağı (belki boyut değiştirme, sadece enerji halinde varolma, reenkarnasyon, ahiret inancı …vs) tamamen belirsiz bir durumda, kimse kesin bir şekilde bunu kanıtlayamaz. Ölümden sonra ne olduğunu deneyimlemedikçe keşfedebileceğimizi düşünmüyorum. Ölüm ile ilgili kendi bireysel fikrim ise: Ruh dediğimiz varlığın öleceğini düşünmüyorum. Aynı zamanda bir şeyler hissetmemek de ölüm değildir. Bir şeyler hissetmemek psikolojik sağlığınla ilgilidir, bu konuyla ilgili profesyonel destek almak yardımcı olabilir.

Not: Dünyanın nasıl bir yer olduğunu kalıp yargılarını terk etmiş bir şekilde görmeye başladığında inanılmaz bir yaşam enerjisi hissedersin[1], yaşam inanılmazdır. Yaşamın kendisi mucizedir ✨

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. netflix. Ölümden Sonra Yaşam Var Mı?. Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: Netflix | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ardıl Yıldırım
öğrenciyim ve bilime hayranım !

Ölüm, biyolojik ve bilimsel açıdan gerçeği olan bir olgudur. Temelde, bir organizmanın yaşam fonksiyonlarının geri döndürülemez bir şekilde durması anlamına gelir. Biyolojik düzeyde ölüm, hücrelerin, dokuların ve organların işlevlerini yerine getiremeyecek duruma gelmesiyle tanımlanır.

İnsanlarda ve diğer karmaşık organizmalarda ölüm süreci, özellikle merkezi sinir sistemi ve kalp-dolaşım sistemi açısından değerlendirilir. Beyin ölümü, modern tıpta bir kişinin yaşam fonksiyonlarının geri döndürülemez şekilde sona erdiğinin en temel göstergesi kabul edilir. Beyin fonksiyonları tamamen durduğunda, kişinin bilinci, düşünme kapasitesi ve temel vücut işlevlerini yönlendirme yeteneği kaybolur. Bu durumda, birey klinik olarak ölü kabul edilir. Kalbin durması (kardiyak arrest) da ölümün bir işareti olsa da, bu durum bazen geri döndürülebilir, bu nedenle beyin ölümü, geri dönüşsüz ölümün belirleyici unsuru olarak kabul edilir.

Ölümün bilimsel açıklaması, termodinamiğin ikinci yasası ile de bağlantılıdır. Bu yasa, zamanla tüm sistemlerin düzensizliğe (entropi) eğilimli olduğunu söyler. Canlı organizmalar yaşamlarını sürdürmek için enerji alır, metabolizmalarını düzenler ve bu sayede düşük entropili bir durum korurlar. Ancak ölümle birlikte, organizmanın enerji döngüsü sona erer ve düzenli biyolojik işleyiş dağılmaya başlar. Bu da, dokuların çürümesi ve hücrelerin bozulması gibi süreçlerle sonuçlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel olarak ölüm, yaşamın sonu olduğu kadar, doğanın bir parçası olarak da görülür. Yaşam döngüsünün kaçınılmaz bir aşaması olup, her canlı türü için biyolojik bir sonu temsil eder. Bütün canlılar, genetik yapılarına kodlanmış bir yaşam süresine sahiptir ve bu süreç çeşitli iç ve dış faktörlerle etkilenir..

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close