Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emirhan Durmuşkaya
Üye
3

Öldürmenin etik olduğu durumlar var mıdır?

Hangi durumlarda öldürmek etik sayılır?
848 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Beyza Yalçın
Düşünen biri

Öldürmenin o kadar da kirli bir eylem olduğunu düşünmüyorum. En bilinen örneklerden Suç ve Ceza. Raskolnikov gerçekten suçlu muydu? Bu çok tartışılan bir şey değil mi? Hatta roman cinayeti işleyen kişinin bakış açısıyla hayatı, nedenleri, düşünceleri, vicdan azabı ile verilerek yazıldığı için onu haklı bulanlar normal bir cinayete dışardan bakılana nazaran daha fazla olmadı mı, daha az yadırganmadı mı ? Nefsi müdafaa yoktu. Hatta bilakis nefsi için yapmıştı. Dünyada yeri olmadığını düşündüğü pis bir insanı yok etmek ve onun paralarının kendinde daha iyi amaçlar doğrultusunda kullanılabilecegini düşündüğü için yapmıştı. Empati madem bu kadar önemli ve (güya)tarafsız o zaman ona da yapılmalı. Dışarıdan suç gibi görünen durumlar için de hakkaniyetli bir şekilde yapılmalı. Ama bu tacize bahane bulmak kafasıyla değil doğru idraka sahip kişiler tarafından yapılmalı. Bir düşünün, etraftaki herkes gerçekten de yaşamayı hak ediyor mu? Onca açlığa ve zulme maruz kalan kişiler gerçekten çok mu umrunuzda? Ya da bir sürü sokak hayvanı... Yaşama hakkı bir canlının birinci ve en önemli hakkı ama diğer hakları olmadıktan ve diğer ihtiyaçları karşılanmadiktan sonra bir cehennem izdirabindan başka bir şey değildir. Ölüm ve öldürme o kadar korkunç ve kirli değildir. Sebepler klişelerin ve gereksiz duygusallığın dışında daha akılcı ve mantıklı bir şekilde değerlendirilebildiği vakit çoğu şey korkunç ve kirli olmaktan çıkacak çoğunluğun yararına bir şeyler yapılabilecektir. Tekrardan düşünmeye davet ediyorum, sizce de herkes aldığı nefesin hakkını veriyor mu? (Çoğumuz yürüyen yıkım ve yanılsama makineleriyiz. Oksijen israfından başka bir şey değiliz bile demeyi çok isterdim ama verdiğimiz hasarın haddi hesabı yok, zarar oksijen israfını misliyle geçti ne yazık ki...)

10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özer Mehmet Özer
Sosyoloji okudum

Nefsi mudafa olduğu sürece etiktir. Eğer birisi sizin canınıza kastediyorsa sizin de kendinizi savunmak amacıyla yaptığınız eylem karşı tarafın ölümüyle sonuclanmişsa bu durum etiğe aykırı değildir.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Baran Coşkun
Baran Coşkun
2,758 UP
Düşünür

Etik dedigin sey nedir? Hangi ettikten bahsediyoruz? Bunları oluşturmadan veyahut bilmeden net bir şey soylenemez fakat etiği başkasına zarar vermemek olarak sınırlar isen evet, o şekilde etik dışı olacaktir. Bu gibi durumlarda bir canlının hayatına kiymanin hangi durumlarda etik olup olmadığını yine her etiğe göre değişebileceğini bilmemiz lazım. Bazıları ölümle yuzlesme anında olmana ragmen bir canlıyı öldürünce bu duruma tepki gösterebilir, etik dışı görebilir. Kimiside zevkine öldürmeye bile tepki göstermez.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close