Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 30 Ekim 2023 1 Cevap
2

Öldükten sonra beden korunabilir mi?

Öldükten sonra bedenimin yaşarkenki haliyle korunmasını düşündüm, aklıma dondurulma düşüncesi geldi. Beden dondurularak sonsuza kadar korunabilir mi? Eğer korunamazsa neden korunamaz ve bedenimin öldükten sonra yaşarkenki haliyle korunması için bir yöntem var mı?
439 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 30 Ekim 2023

Canlı vücudunun canlılık niteliklerinin geri döndürülemeyecek şekilde ortadan kalkması ve hasar görmesi ölüm olarak tanımlanır.

Ölümün beden üzerinde evreleri:

  1. Kaslar gevşer
  2. İdrar ve dışkı atımı olabilir
  3. Buharlaşma ile su kaybı olur
  4. Vücut soğur
  5. Kan pıhtılaşır
  6. Hücre ve dokular bozulur (buraya kadar ölümün erken evreleri)
  7. Ölü lekeleri oluşur (ölüm morluğu)
  8. Ölü sertliği
  9. Çürüme

Ölmüş bedeni koruma işlemlerinin başlıcaları:

Tüm Reklamları Kapat

Cryonics ya da “kriyojenik beden dondurma” olarak adlandırılan işlem, insan vücudunun kriyojenik sıcaklıklarda (-196 santigrat derece) korunmasını ifade ediyor. Uzmanlar da bu teknolojinin yakın gelecekte pek mümkün olmayacağının farkındalar ancak 2040 yıllarında başarabileceklerini düşünüyorlar. Umuyoruz ki bedenlerini dondurarak korumuş olan insanlar teknolojinin gelişmesiyle kendilerini yenilemenin bir yolunu bulabilir.

Mumyalama ise vücudun geçici olarak korunmasıdır. Vücudu kısa bir süre korumak için formaldehit gibi kimyasallar kullanır. Önce vücut sıvıları uzaklaştırılır, ardından dokulara, organlara ve damarlara mumyalama kimyasalları eklenir. En yaygın mumyalama sıvısı, bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olan ve ayrışmayı yavaşlatan formaldehit bazlı bir çözeltidir. Mumyalama genellikle cenaze evlerinde yapılır ve işlem genellikle ölümden hemen sonra gerçekleşir. Öncelikle vücut temizlenir ve varsa sıvılar uzaklaştırılır. Daha sonra, vücut dokularının korunmasına yardımcı olan arterlere mumyalama sıvısı enjekte edilir.

Bu şekilde bir süre beden olduğu gibi saklanabilir ancak çok uzun süreli olacağını düşünmüyorum. Yukarıdaki ilk 5 adıma kadar durdursak bile hücre ve doku bozulmasını durdurmak pek olası gibi görünmüyor. Hücre bozulmasını önlesek bile, hücre içindeki sıvılar her şekilde buharlaşacak ve bu da doku bozulmasına, doku bozulması da görünümde değişikliklere sebep olacaktır. Mumyalama gibi binlerce yıldır yapılan ölü bedeni koruma işlemi, bedeni korumaktadır evet fakat çoğunlukla tanınamayacak derecede morfolojik bozukluklara sahiptir. Aynı şekilde dondurma işlemi de yıllarca bekletilmiş bir vücudun tıpatıp eskisi gibi görüneceğini söyleyemeyiz. Yüksek dondurma işlemleri de vücuda morfolojik zararlar vermektedir. En azından şimdilik.

Kaynaklar

  1. I. |. E. G. B. V. T. Haberleri, et al. Kriyojenik Beden Dondurma (Cryonics) Nedir? - Inovax. (27 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 30 Ekim 2023. Alındığı Yer: INOVAX | En Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | Arşiv Bağlantısı
  2. Hadley Marcom Funeral Chapel. How Embalming Works - Funeral Home And Cremation. Alındığı Tarih: 30 Ekim 2023. Alındığı Yer: Hadley Marcom Funeral Chapel | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close