Belli konuda edinilen bilgiden çok, o bilgiyi nasıl hangi yolla ele aldığımız ve depoladığımız önemlidir.
Zihinde temel bir genel zemin olmalı varoluşla ilgili kriterlere ayrılmış. Ve hangi konuda bilgi alıyorsak, bilgi bütünlüğünün - zeminin neresiyle ilişkilendireceğimizi biliyor, o şekilde kaydediyor olmamız gerekir ki anlam bütünlüğünde yeri olsun, tekrar ulaşmam mümkün olsun.
Böyle durumlarda, bütünlüğe hizmet edeceği için alınan bilgi, kişiyi duygusal yönden de tatmin eder. Dopamin salınımını tetikler ve yeni şeyler öğrenmeye neden olur. Her yeni bilgi, kendi zemininde anlamlı şekilde kayda geçtiği için zincirleme devam eder gelişim.
-Gereksiz önemsiz ya da abartılı bulunabilecek bir detay vereyim. Kişinin zihninde çalışan faal bir evren modeli olmalı. Her şeyiyle işler halde, büyük patlama sonrası gezegenlerin oluşumu, dünyada canlılığın oluşumu gelişimi vs bildiğimiz kadarının zihin tasarımı harita gibi yaşarsa bizde, her aldığımız bilgi de bu yaşayan evren modeline dahil olabilir ve asla unutmayız. -
Eğer aldığım bilgi anlamlı bir bütünün parçası olarak yerleşmiyorsa, bilginin kendisiyle daha çok alakalı olabilirim. Bu takıntıdan çok, bilgiyi koruma çabası olabilir.
Sevgi ve bilgi dolu günler.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Bir Meta-Analiz Çalışması. (10 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 10 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı