Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Yaşar
Emre Yaşar
1,619 UP
Üye
2

Okulda öğretilen fizik, gerçek hayatta işleyen fizikten uzak veya kopuk değil mi?

Örneğin çoğu işlem ve formül çok fazla etkeni ihmal ediyor ve gerçek hayattan kopuk olarak öğrenmiş olmuyor muyuz?
495 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Bilimsever

Aslında o kadar da kopuk değil. Sadece günlük hayatta formüllerle uğraşmıyoruz. Ama deneyimlerimiz bize içsel bir öngörü sunuyor. Örneğin düdüklü tencerenin buharı çıkmazsa o düdükten patlayacağını biliyorsun. Bunu oturup sıcaklık/hacim/basınç formülleriyle yapmıyorsun sadece. Ya da gidip çıplak elle prize dokunmuyorsun. Biliyorsun ki 220volt sana zarar verir. Veya bir kavanoz açarken kapağı sıcak suya daldırıyorsun. İç basınç dış basınç farkı var demiyorsun ama bunu biliyorsun. Yolda giderken sana bisiklet mi çarpsa yoksa kamyon mu çarpsa daha çok zarar verebileceğini biliyorsun. Elbette kamyon daha çok zarar verir çünkü kütlesi bisiklete göre daha fazla. Bu yüzden kamyonun momentumu çok daha fazla.

Bunun gibi yüzlerce deneyimlerimizden bildiğimiz fizik olayı var. Sadece oturup hesap yapmıyoruz. E ama fizik çalışmıyoruz burada diyebilirsin. Fizikçiler de formülleri belli bir toleransta işletiyor. Örneğin pi sayısını noktadan sonra 1 milyonuncu basamağını hesaplamıyor. Çünkü adama belki noktadan sonra 3 basamak yetiyor.

Günlük hayatta yaptığımız ise hassaslık seviyesini o kadar kabaca tutuyoruz ki formüle gerek kalmıyor. Ama ev hanımları bile formül olarak bilmese de tanım olarak biliyor. Bebekler bile 1 kere sıcağı deneyimlediğinde artık o şey benim canımı acıtır diye dokunmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ha tabi şundan da bahsetmek lazım. Bir üst yazıda belirtildiği gibi işin temelleri verilir. Basit ve çoğu etkeni ihmal edilmiş fizik soruları bir öğretim tekniğidir. Aynı şey matematikte de vardır hatta ingilizcede bile vardır. Mesela Türkçe öğrenecek olsaydın sana ilk başta merhaba demeyi öğretirlerdi. Peki sen günlük hayatta kaç kere duydun merhaba kelimesini? Kişi kullanacak bile olsa meraba diye yuvarlar. İşin özeti sana yığınlar hakkında bilgiler öğretilir. Sen o bilgiler birbirinden alakasız zannedersin ama günün sonunda onlar birleşir. Matematik, fizik, geometri ve ingilizce dersinden öğrendiklerini birlikte kullanırsın. Bildiğim kadarı ile buna silo eğitim deniliyor.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Yürümeyi öğrenmeden maraton koşamazsınız. Maraton koşarken karşınıza "gerçekte" bir sürü engeller çıkar. Önce engeller olmadan yürümeyi öğrenirsiniz, engelsiz bir şekilde rahatça yürümeyi öğrendiğinizde engellerle alıştırma yapmaya başlarsınız. Daha yürümeyi bilmeyen birine maraton koşturmaya çalışırsanız o anki bilgi ve deneyimi yeterli olmadığı için hem kafası karışır hem kendini toplaması zorlaşır. Bir bebeğin yürüyememesi, bir yetişkin sporcunun koşmasından kopuk olabilir ama eğitim, o bebeği yetişkinliğe olması gerektiği gibi emin adımlarla hazırlamak için yapılıyor zaten.

Okulda seviyesine göre eğitim verilmesi de bundandır. Örneğin fizik dersi boyunca o anki bilgi seviyenizi yavaş yavaş arttırmaya yönelik anlatımlar yapılır. Ancak daha karmaşık olanları anlayabilmeniz için gerekli temel oturtulduktan sonra gerçek hayatta olanları önceki sınıflara kıyasla daha iyi anlayabilirsiniz. Hiç kimse bir ilkokul-lise öğrencisinin gerçek hayatta birebir uygulayabileceği bir inşaat hesaplaması yapması bekleyemez ki gerçeklikten kopukluk olsun? Esas böyle bir şey yapmak o öğrenciyi gerçeklikten koparıp kafasının karışmasına sebep olur.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close